Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без нас Русия нямаше да спечели войната с Османската империя

Снимка: БГНЕС

Основният смисъл на 3 март е да покажем единството на българския народ, а не да даваме дума на путиновата пропаганда и да се разделяме“, това каза за Радио Шумен докторът по история Ангел Златков.

Ние не говорим много за ролята на българите в самата Освободителна война. Целта на самата Руска империя е била да не се говори за това. Но ролята на българите е била решаваща и аз смело мога да твърдя, че без българската помощ – Русия нямаше да спечели тази война“, добави младият учен, който не робува на исторически митове, а на факти.

„Българите оказват решаваща помощ, свързана с разузнаването, осигуряването на прехраната, ориентирането на армията. Все неща, които изглеждат на пръв поглед маловажни, но като вземем предвид огромните грешки, които допуска руското военно командване и неадекватното поведение на руската дипломация преди, по време и след войната, всъщност се оказва, че тази помощ е решаваща. Защото руската армия е неподготвена, има лошо снабдяване, лошо медицинско обслужване и лошо командване“, обясни д-р Златков.

Разделението в българския народ дали 3 март трябва да бъде честван като Националния ни празник тръгва от Санстефанския мирен договор. „Неговата идея е да покаже, че Русия е тази, която ни освобождава в нашите етнически граници, а Западна Европа е силата, която ще ни раздели. Руската дипломация е напълно наясно, че договорът ще бъде променен от великите сили. Още нещо, което малко хора знаят. Самата руска дипломация се съгласява за промените преди Берлинския конгрес. Така много умело, мислейки стратегически за години напред, Руската империя създава този образ за себе си като освободител на българите и показва ясно кой е врагът. Истината лъсва по време на Съединението, когато Русия се обявява срещу него. После се случва по време на Балканските войни, когато Русия прави всичко възможно да не позволи на България да се разшири териториално, което би обединило българите на балканския полуостров. А вече през двете световни войни знаем какво се случва“, добави историкът.

Целта на Русия в Освободителната война, е била империята да стигне до проливите Босфора и Дарданелите. „Българската свобода е дотолкова важна за Русия, че това би ѝ осигурило възможност да стигне по-близо до заветната си цел. Българите са разглеждани като моста за Русия към Цариград и проливите. Идеята на Русия никога не е била да има една независима Българска държава. Още в началото Русия създава и контролира българската армия, Русия се опитва да дирижира българския политически живот, Русия се опитва да контролира българския княз. Русия прави всичко възможно да си осигури тук една васална държава, чиято армия да може да използва в нужния момент, когато тя сама прецени, че е готова да атакува сърцето на Османската империя“, добави д-р Златков.

Пропагандната машина на Русия обаче заличава голяма част от неудобните истини, твърди историкът. След 9 септември 1944 г. целият разказ за българската история е изкривен, така че България се превръща в една колония на Русия. Оставаме в това положение 45 години.

Колко ни е струвала свободата? Защо българските революционери Раковски, Левски и Ботев не са изпитвали топли чувства към Руската империя? 

Отговорите чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с Ангел Златков, доктор по история:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39

Съдебната власт в числа

Първото интерактивно табло с данни за работата на съдебната власт създава Институтът по пазарна икономика. Целта е да се разпространи информация за дейността на съда и прокуратурата до възможно най-широк кръг от хора. Таблото е наречено “Съдебната власт в числа”. То обобщава и представя данни за основни аспекти от работата на съдебната власт в..

публикувано на 02.07.24 в 13:23

Лъжата умира, когато я хванеш

Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.  Хибридните атаки, на които са..

публикувано на 02.07.24 в 13:19
Народно читалище

На кино в Шумен

37 български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще започне днес -  28 юни, в Шумен и ще продължи до  30 юни. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от цяла България и чужбина. Общо над 60 са подадените до началото на тази седмица..

публикувано на 28.06.24 в 08:15

Конференция в джамията

Кръгла маса на тема "Турският периодичен печат в България между двете световни войни и проблемите на мюсюлманската общност" се провежда в Шумен днес.  В този период - между двете войни в България - са издавани най-много вестници на турски език от целия Балкански полуостров. В момента периодичните издания на турски език в България се броят на..

публикувано на 27.06.24 в 16:01

Деца рисуват приятелството

Арт школата към Центъра за подкрепа за личностното развитие – ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен е домакин на Международен летен пленер „Мостове на приятелството“. В него участват талантливи млади художници от школата, както и вдъхновени дарования от гимназията „Николае Лабис“ в Букурещ. Артистичното събитие продължава до неделя. Част от..

публикувано на 27.06.24 в 15:49

Балет "Вега" на 30 години

„30 години балет "Вега" – живот като на кино“ – това е мотото на двата грандиозни спектакъла, които подарява на публиката и ценителите на модерните танци балет "Вега" –Търговище.  Близо 100 танцьори – настоящи и бивши възпитаници на „Вега“, ще представят съвременна танцова продукция върху филмова музика на сцената на Драматичния театър - днес и..

публикувано на 27.06.24 в 09:07