Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системата за регистрация на бежанци работи

Системата за регистрация на украинските граждани, които имат желание да останат на територията на България, вече работи. В това се увери лично премиерът Кирил Петков, който посети граничния пункт "Дунав мост" в Русе.
"Вече имаме цялостния процес - от влизаме до настаняване - под контрол. До този момент проблемът беше, че те влизаха, а ние не знаехме къде отиват и какво се случва. Оттук нататък всичко е проследимо, всичко е на база на една обща база данни", заяви министър-председателят.

След Русе Кирил Петков посети и граничния пункт Дуранкулак и се запозна с възможностите на временния пункт за издаване на документи на украински бежанци. Според него, само във временния пункт на ГКПП Дуранкулак за денонощие могат да бъдат регистрирани около 1500 украински граждани, като този капацитет може лесно да бъде увеличен няколко пъти. 

Петков коментира и искането на президента Румен Радев България сама да охранява въздушното си пространство. Според премиера, трябва да спрем да говорим за войниците на НАТО като за чужденци, които идват у нас неканени.

„Ние сме част от НАТО и заедно можем не само да пазим нашето небе, но и целия източен фланг, да имаме координация, да си запълваме дефицитите и заедно да гарантираме общата си сигурност“, заяви Петков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни кардиологични прегледи

Продължава кампанията за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания на УМБАЛ „Медика Русе“ през август .Безплатните скринингови прегледи при кардиолог и съдов хирург са в събота, като те ще се извършат на 10 и 24 август на адрес – ул. „Рига“ 35.  От тях могат да се възползват пациенти с проявена симптоматика или с установени заболявания. За целта е..

публикувано на 09.08.24 в 09:42

Приемат проекти за култура

Русенски творци могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по три конкурсни програми на Националния фонд „Култура“, съобщават от общинската администрация в Русе. Отворени за кандидатстване са програмите “Любителско изкуство”, “Създаване” и “Фестивали”. Името на първата програма показва, че тя се фокусира върху развитието и..

публикувано на 09.08.24 в 09:07

Смесени патрули в небето

Наблюдение по въздух на границата между Румъния и България е в сила от днес. То ще се извършва с хеликоптер, предава Аджепрес, Румъния. Началото беше поставено от Териториалния инспекторат на граничната полиция в Гюргево, съобщава БТА.  “Ние, като членове на Шенгенското пространство, сме длъжни да предприемем и компенсаторни мерки и затова заедно..

публикувано на 09.08.24 в 08:43

Дезинфекция на Дунав мост

Като превенция срещу чумата по дребни преживни животни на Дунав мост при Русе се извършва дезинфекция на влизащите в България превозни средства. По-рано днес заместник областният управител Георги Георгиев инспектира системата за дезинфекция. От проверката стана ясно, че тя работи безпроблемно.  Целта на съоръжението е да осигури..

публикувано на 08.08.24 в 16:29

Домът е там, където е котката

Инициатива „Домът е там, където е котката“ започна русенското Сдружение „Дунавско сияние“. Проектът е по случай Световния ден на котката - 8 август и е насочен към полагане на реална грижа и защита на уличните бездомни животни в Русе, съобщават от местната администрация. В месеците август и септември ще бъдат сглобени 10 къщички. Те ще бъдат..

публикувано на 08.08.24 в 11:52

Сменят уличен водопровод

Поради започнали изкопни дейности във връзка с аварийна подмяна на водопровод по ул. „Чая“ в Русе, временно ще бъде затруднено движението по улицата, съобщават от вдодоснабдителното дружество в дунавския град.  В момента се извършва поетапна реконструкция на участък от водопровода по ул. „Чая“ от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището..

публикувано на 08.08.24 в 08:17
Русенски университет

Тараклийският университет - част от РУ

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет „Ангел Кънчев“ (РУ) според подписаното Споразумение между правителствата на България и Молдова. Това беше прието на днешното заседание на служебния кабинет. По този начин ще се даде възможност за достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани..

публикувано на 07.08.24 в 15:22