Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищят конспирации в делото срещу Бибо

Шуменски окръжен съд
Снимка: ШОС

Да бъдат разпитани петима нови свидетели по делото срещу Билан Янков - Бибо в шуменския Районен съд. Това поискаха адвокатите му. Янков е обвинен, че е нарушил противоепидемичните мерки, предвождайки протест срещу маските и зелените сертификати в Шумен. На 30 ноември миналата година десетки недоволни граждани обиколиха без маски и сертификати осем големи магазина. 

„Тези свидетели са участници в протеста и ще могат да дадат оценка за поведението на Билан Янков“, обясни адвокатът му Филип Лефтеров.

Защитниците на Янков настояха съдът да попита Министерството на здравеопазването: правени ли са аутопсии у нас, които да покажат, че причината за смъртта е Covid-19.

„Пропуснато е по делото да се изследва реалната опасност от поведението на Янков“, аргументира се адвокат Лефтеров.

„Не водим съдебен процес, че Янков е причинил смъртта на някого, а че е нарушил противоепидемичните мерки“, възрази районният прокурор Любомир Георгиев.

Съдия Диана Георгиева не се съгласи с него и допусна второ питане до Министерството на здравеопазването. Експертите в институцията ще отговарят има ли научни доказателства, че носенето на маска предпазва от заразяване с Covid-19.

Адвокатите Лидия Ангелова и Филип Лефтеров искаха да разберат от министерството има ли лаборатория у нас, която да е изолирала коронавируса. Съдия Георгиева обаче прецени, че този въпрос няма отношение към процеса.

Двама от свидетелите, призовани от прокурора, които не се явиха на предходните заседания, бяха разпитани днес. Служителка в голяма дрогерия позна обвиняемия Билан Янков, когото помни от протеста през ноември 2021 г. Тя обаче обясни, че е минало много време и е забравила повечето детайли от деня. Така се наложи да бъдат изчетени показанията ѝ пред разследващите полицаи.

Пред униформените тя е разказала, че в магазина първо е нахлул друг мъж, който е питал дали тук клиентите трябва да са с маски и сертификати. След положителен отговор той казал: „Въпреки правилата ще влезем, защото сме свободни хора“. В търговския обект са скандирали, че им се нарушават човешките права. Но протестиращите не са се съобразили с това, че нарушават нейните – като я снимат и излъчват в интернет без разрешение.

„Господинът не е провокирал други да действат по какъвто и да е начин“, обясни тя. Все още обаче никой не е свидетелствал, че точно Билан Янков призова протестното шествие да тръгне към голям магазин за строителни материали, след като недоволните блокираха за кратко кръговото кръстовище до Руски паметник. Водаческата роля на обвиняемия е видима и от излъчваното от него видео на живо в социалната мрежа, което се споменава вяло в процеса.

Вторият свидетел, който е охрана в магазина за строителни материали, изпадна в противоречие дали протестът е затруднил работата в търговския обект. „Нямам представа. Нямам мнение. Самата работа не е спирала. Стана тъй една такава. Работата спря донякъде“, обясни пред съда той.

Следващото заседание по делото срещу Билан Янков е насрочено за 4 май.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещнаха младите огнеборци у дома

Отборът по пожароприложен спорт на IX ОУ „Панайот Волов“ в Шумен се завърна на родна земя. Децата спечелиха престижното четвърто място на международното младежко състезание, което се проведе в Италия. Младите огнеборци постигнаха отлични времена в двете състезателни дисциплини – „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Класна стая под небето

Открита класна стая изграждат в двора на Началното училище „Княз Борис Първи“ в Шумен. Тя ще позволява при хубаво време учебни занятия да се провеждат навън, каза за Радио Шумен директорът на училището Валерий Георгиев. "Ще бъдат ремонтирани няколко пейки, ще има малка училищна черна дъска. Идеята е пространството да бъде оградено с цветя, за да..

публикувано на 30.07.24 в 14:44

Шест екипа ще работят на тръбите

Без вода за 24 часа остава утре Шумен. Причината за това е присъединяването към новия довеждащ водопровод. Общо 6 екипа ще работят на двете връзки – в кв. "Дивдядово" и пречиствателната станция, каза инж. Антон Стефанов от ВиК - Шумен "По присъединяването от фирмата ще работят два екипа на две места. От наша страна също ще има четири аварийни..

публикувано на 30.07.24 в 13:44
Община Шумен

Вдигат Център за психоболни хора

Малко над 1,315 милиона лева ще струва изграждането на Център за хора с психични разстройства в Шумен. Това обяви на брифинг днес зам.-кметът по европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева.  Парите са от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Процедурата бе отворена преди дни, на 25 юли, като нашата община е таргетна по..

публикувано на 30.07.24 в 12:18
Спортна зала

Ремонтират зала "Плиска" с над 2 милиона

Обществена поръчка за саниране на зала „Плиска“ обяви община шумен. Стойността на строително-ремонтните дейности е близо 2.120 милиона лева. Ще се топлоизолират външни стени, подови и покривни конструкции. Освен това е предвидено да се сменя дограма и осветление.  Голямата зала на комплекса, в която са терените за хандбал, волейбол и баскетбол,..

публикувано на 30.07.24 в 11:48

Насилник в ареста

Арестуваха домашен насилник, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен вчера. Съобщено било, че на 20 юли през нощта в Шумен 34-годишен мъж нанесъл удари с ръка по лицето на жената, с която живее на семейни начала. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 30.07.24 в 11:32
Град Шумен

"Акага" на финала

Постоянна експозиция на открито и концерт с хитовете на „Акага“ ще поставят финал на Националното биенале по скулптура „Шуменско плато“ и на Седмия пленер по фотография „Шумен познат и непознат“.  Събитието е в неделя (4 август) от 18:00 ч. в пространството „Сцената" в лесопарка „Кьошкове“.  Тази година двата творчески форума, организирани от..

публикувано на 30.07.24 в 11:03