Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерни апарати за малки герои

Снимка: pixabay.com

Кампанията „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“ изпълни успешно каузата си в помощ на шуменската неонатология. Последната техника, която ще бъде дарена за отделението, е апарат за кръвно-газов анализ с капилярна кръв. Ще бъдат осигурени и консумативите за неговата поддръжка за една година, каза за Радио Шумен Милена Ламбрева, координатор и участник в кампанията.

"Днес успяхме да финализираме и да поръчаме последния апарат, който беше по линия на кампанията в Шумен. С него ще могат да се правят изследвания на бебетата с капилярна кръв - тоест само с 1 капка кръв ще могат да се правят необходимите изследвания. А когато са недоносени децата или са в тежко състояние, са необходими много изследвания", посочи тя.

Със събраните в рамките на изминалата година малки монети, Акция „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“ дари на шуменската неонатология модерна апаратура за общо 82 400,76 лв. До момента неонатологичното отделение получи видеоларингоскоп, ехограф с възможност за трансфонтанелна и абдоминална ехография и неонатален респиратор. Сега очаква и апарата за кръвно-газов анализ с капилярна кръв.

Милена Ламбрева съобщи, че столица на 15-тото издание на акцията ще бъде Силистра.

"Вече сме се свързали с неонатологичното и детското отделение в МБАЛ - Силистра. Казали са ни какви неща са необходими. Това са ехограф, неонатален респиратор, кувьози, монитор, инфузионни помпи и други. Така, че започваме да събираме средства за Силистра. Постоянният пункт в Шумен си остава в мотоклуб "Дъ девилс". Страшно сме благодарни на така наречените от нас шуменски ангели. Те веднага се свързаха с мотоклуба от Силистра, където ще събираме средства", посочи тя. 

Постоянният пункт за предаване на стотинките в Силистра е отново в мотоклуб. Той се намира на адрес:

Улица „Митничарска“ 14, Clubhouse IRON CROSS MCC, бивша база по водно спасяване на БЧК.

Всеки, който желае да дари средства на място в пункта, предварително може да се обади на телефон – 0885881949, Теодор Симеонов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнес форум в Шумен

Възможностите за финансиране на бизнеса по европроекти, бизнес решения за развитие на различните сектори на икономиката, застрахователни услуги и изграждане на производствена и ИТ инфраструктура на компаниите бяха представени днес в Шумен. Това стана по време на организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и нейните партньори бизнес..

публикувано на 14.05.24 в 16:03

Шуменските млади огнеборци на върха

Шуменските млади огнеборци от IX ОУ „Панайот Волов“ от Шумен се поздравиха с поредна победа и спечелиха 10-тото юбилейно издание „Млад огнеборец“, което се проведе в Свиленград. Под ръководството на треньора Слави Димов записаха първо място в бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м. щафетно бягане с препятствия. С общ брой от 1051..

публикувано на 14.05.24 в 15:10

Бебета с 692 имена

Александър, Георги и Рая са най-предпочитаните имена за новородени през миналата година в Шуменска област. Това съобщиха от местния отдел „Статистически изследвания“.  Александър и Георги са кръстени по 13 момчета. Следва името Миран -12 новородени, Виктор - 11 момчета и Емир и Ара с- по 9 момчета. Сред най-избираните мъжки имена са и Никола,..

публикувано на 14.05.24 в 11:19

Събарят градския стадион

Обществена поръчка за събарянето на стадион „Панайот Волов“ обяви Община Шумен. Средствата са 537 000 без данък добавена стойност. Срещу тази сума изпълнителят трябва да разруши трибуните и лекоатлетическата писта.  От администрацията са поставили изискване при събарянето да не се използват взривни вещества. Фирмата, която спечели поръчката, ще разполага..

публикувано на 14.05.24 в 11:11

Без инциденти на изпращането

Спокойно и без нарушаване на обществения ред преминаха тържествата след изпращане на абитуриентите от училищата в Шумен. Полицейски екипи следиха за недопускане на конфликтни ситуации в района на училищата, осъществен бе и контрол на пътното движение.  Задържан е 17-годишен младеж от Шумен, който бил изведен от охранители в дискотека в следобедните..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Храм Св. Райко Шуменски

Почитаме Св. Райко Шуменски

На 14 май Православната църква почита паметта на новобългарския светия Райко Шуменски, загубил мъченически живота си за Христовата вяра. 14 май е денят, в който той е бил погубен.  Райко Шуменски е считан за небесния закрилник на Шумен. Храмов празник има днес църквата „Свети Райко Шуменски“ в квартал „Тракия“. Тя беше осветена през..

публикувано на 14.05.24 в 10:08

808 милиона за земеделие

„Близо 65 000 земеделски стопани са заявили подпомагане по първия стълб на Общата селскостопанска политика за кампания 2023 г. Директната подкрепа с бюджет над 808 млн. лева е обхванала 3,8 млн. хектара и над 1,2 млн. животни”. Това съобщи служебният заместник-министър на земеделието и храните Таня Георгиева.  Тя допълни, че бюджетът за..

публикувано на 14.05.24 в 09:06