Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Акцията консолидира управляващите и мотивира опозицията

Снощното задържане на бившия премиер и настоящ председател на ГЕРБ Бойко Борисов се превърна във водеща тема. Днес беше организиран протест пред Министерския съвет в София. Задържането стана тема на изказвания и в Народното събрание, както и обект на коментар на редица правни и политически анализатори. Неясно беше дори за какво е задържан Борисов – за изнудване или за неправомерно усвояване на европейски средства.

Едва по-късно се разясни, че тази сутрин в 10 часа прокуратурата е била уведомена за започнало в условията на неотложност разследване срещу Борисов. От държавното обвинение съобщиха, че това е станало по факс, изпратен от разследващ полицай от Главната дирекция „Национална полиция“. Делото е за изнудване. 

Какви са политическите последици от това и как задържането на Борисов ще се отрази на управляващата коалиция и опозицията, чуйте от интервюто с  политолога от „Галъп Интернешътъл“ Светлин Тачев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

50 години заедно пишем историята

През академичната 2021/2022 година Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ чества своя половинвековен юбилей. По повод 50-годишнината на висшето училище преподавателите и студентите организираха редица мероприятия. През лятото на 2021 г. представители на академичната общност на университета реализираха и поход под наслов „50 години заедно..

публикувано на 17.08.22 в 12:14

ECO-номията на баба

Един проект среща опита на нашите баби и дядовци в живота с нулеви отпадъци с интереса на младите към опазване на околната среда. По проекта работи екипа на Библиотеката в Дулово. Озаглавен е: “ECO-номията на баба“ и  финансиран от Фондация BCause. Идеята е възрастни хора, които са отдалечени от децата и внуците си да общуват с младите и да им..

публикувано на 17.08.22 в 11:13

За аптеките и хората

Областна аптечна карта трябва да бъде създадена в Шумен до 3 месеца. Тя ще бъде част от Национална аптечна карта. Целта на Националната здравна карта е да бъдат обозначени аптеките в населените места, за да се знае къде е най-близката и да се търсят възможности за разкриване на аптеки в малките населени места. Проблемът не е толкова в липсата на..

публикувано на 16.08.22 в 14:02

Добър компромис със Северна Македония

„Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за българско царство, с център в територията на днешна Република Северна Македония." Така Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония предлага да бъде представен цар Самуил в учебниците в..

публикувано на 16.08.22 в 13:21

Майсторът на баклава

Точни пропорции в тестото, правилно сушене и печене, прецизно сиропиране и подходящите ядки в красиво оформена и наредена баклава.Това е най-общо тайната на сиропирания сладкиш, достоен за златен медал в състезание. Шедьовърът е на 68-годишната Асие Насуфова, обявена за майстор на баклавата за 2022 година в кулинарно състезание в кубратското село..

публикувано на 14.08.22 в 12:10
Калина Боянова (с униформата) и Десислава Петрова

Талантливи, можещи и красиви

Денят на Военноморските сили честваме днес. Празникът се отбелязва във втората неделя на август. Той е утвърден през 1956 г. с указ на Президиума на Народното събрание и заповед на министъра на отбраната. Тази година се навършват и 143 г. от основаването в Русе на Дунавската флотилия, с което се поставят основите на военния флот на България...

публикувано на 14.08.22 в 10:39

Ръка за ръка с изкуството

Нова творческа програма подготвят фолклорните колективи на шуменското Народно читалище “Пробуда“. Освен разучаването на нови танци и песни, ще бъдат изработени инструментали, ще бъде създаден и филм за традициите по Еньовден. Всичко това става с финансиране от Министерството на културата по проекта на шуменското читалище "С изкуството ръка за..

публикувано на 14.08.22 в 08:56