Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 украинчета искат да учат в Шуменско

Снимка: Даниела Костова

Над 108 000 украинци са влезли в България от началото на конфликта между Русия и Украйна по данни на Националния щаб. От тях 50 700 украинци са останали в страната ни. По информация на отдел „Миграция“ при Областната дирекция на МВР - Шумен, към 22 март на територията на областта на частен адрес и обществени места за подслон са регистрирани 206 украински граждани. В обществени места за подслон, регистрирани по Закона за туризма (хотели и къщи за гости), са регистрирани 166 души.

От справка в сайта на Областната администрация в Шумен става ясно, че двама души са подали молба за работа към момента за медицински работници. 12 заявления са подадени в Регионално управление на образованието за постъпване на деца и ученици от Украйна в български детски градини и училища. 8 са в Нови пазар и по две в общините Шумен и Велики Преслав.

Областният координационен център в Шумен ще събира и предоставя информация за всички възможни ресурси за настаняване на украински граждани, ще подкрепя кампанията на Българския червен кръст (БЧК) за хуманитарна помощ, ще поддържа връзка с институциите в образователната система, осигуряването на работни места и други.

От Центъра призовават да се използва портала на правителството - https://gov.bg/bg/ukraine , който е изключително улеснен за работа. Всеки от Шуменска област, който иска да помогне под някаква форма, може да го заяви на бутон „Искам да помогна“, след което веднага ще бъде потърсен за подробности.

Българският Червен кръст открива Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.
Можете да дарите чрез:
•  SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.
•    Банкова сметка в лв.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Стари наредби затварят солна стая

Стари наредби ще принудят да бъде затворена солната стая за деца в Смядово. Това каза кметът на общината Иванка Петрова. Това беше една от най-новите придобивки за децата в града. Възпитаниците на детска градина „Маргаритка“ ползват безплатно терапевтичните процедури, които помагат в борбата със сезонните вируси и укрепват имунитета, каза Петрова...

публикувано на 18.10.24 в 09:16

40 години Педагогически факултет

40 години от създаването си ще отбележи днес Педагогическият факултет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В 12:30 часа в Корпус 2 ще бъде открита изложбата „Заедно пишем историята“, която включва награди и отличия за постижения на студенти и преподаватели от факултета през годините.  В Актовата зала ще бъде открита научната..

публикувано на 18.10.24 в 08:44

Кръгла маса за полка

Кръгла маса на тема „Седми пехотен преславски полк“ ще започне днес в 16:00 часа във Военния клуб в Шумен. Тя се организира по повод 140 години от сформирането на полка. Инициативата е на местния клон на Националното дружество ,,Традиция“.   В съботния ден от 14.30 часа до паметника на свободата в парка между община Шумен и регионалната библиотека..

публикувано на 18.10.24 в 08:25
Завод

Как се привличат работници?

Как се привличат работници? Това ще бъде въпросът в първата част на „Денят на совите“. Поводът за разговора е острият дефицит на работна ръка, от който се оплакват работодателите. В късната рубрика ще чуете Ирена Владимирова- ръководител на клуба по краеведство „По стъпките на родното“ в с. Калипетрово, Силистра. Разговорът е по повод..

публикувано на 17.10.24 в 18:51

Урок по полицейска лична защита

Петокласници от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ във Велики Преслав преминаха първо от поредицата занятия по лична полицейска защита в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“.  Тактическият инспектор от Областната дирекция на МВР - Шумен Николай Спасов и колегата му Сава Карастоянов запознаха децата с положения на тялото и..

публикувано на 17.10.24 в 15:59

Памет за полка

С историческа възстановка, демонстрации и изложби ще бъдат чествани 140 години от сформирането на Седми пехотен преславски полк. Всички събития ще са около Паметника на свободата в парка между община Шумен и Регионалната библиотека. Точно там са били разположени казармите на полка. Програмата започва от 14:00 ч. в събота. Всички събития..

публикувано на 17.10.24 в 13:38

Година условно за дрога

Условна присъда „лишаване от свобода“ за 1 година с 3-годишен изпитателен срок получи 36-годишен шуменец. Мъжът ще трябва да плати и глоба от 2500 лева, както и разходите за експертизи по делото, които са над 1100 лв., съобщават от варненската апелативна прокуратура. Мъжът е признат за виновен за това, че без разрешително е..

публикувано на 17.10.24 в 12:28