Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английски за шампиони

Снимка: Радио Шумен

Правописът на 800 трудни английски думи ще трябва да научи петокласничката Антония Стоянова от шуменското средно училище „Йоан Екзарх Български“. Тя ще представи региона на финалите на националното състезание “Spelling Bee 2022”.

Антония Стоянова учи в иновативна паралелка на хуманитарното училище. Интересът към английския език тя наследява от майка си, която е преподавател в същото училище. Състезания “Spelling Bee” се организират почти навсякъде, където се изучава английски език. Целта им е да стимулират грамотността на учениците. Спелуване означава да изречеш последователно всички букви в дадена дума.

„За мен е лесно, защото моята майка Петя Боянова ми е преподавала английски от I до IV клас. Упражняваме се вкъщи. Мама всеки ден ме изпитва. Опитвам да запомня думите и да си ги представям, все едно ги гледам. Така се сещам как се спелуват“, обясни Антония.

Финалният кръг на състезанието по английски правопис е на 16 април в София.

С възпитаничката на хуманитарното училище в Шумен ни среща репортерът Стоян Стоянов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паркирането на фокус

Паркирането в Шумен вече от доста години представлява истинско изпитание за шофьорите, а въвеждането на синя зона меко казано не помогна за това да се нормализира процесът. Има обаче и друг казус, за който ни подсказа нашият слушател и бивш офицер към КАТ Орлин Първулов.  В разговор с Радослав Генчев той представи много проблеми, които общината и..

публикувано на 16.07.24 в 15:46

Търсят вода за Шумен

Проекти на обща стойност над 84 млн. лв. е спечелила община Шумен. Най-големите са за енергийна ефективност в различни обществени сгради, каза в студиото на Радио Шумен зам.-кметът по  европейски политики, екология и туризъм Даниела Русева. Други големи проекти са санирането на сградата на Трето основно училище в Шумен, за което са..

публикувано на 16.07.24 в 15:22

Може да се случи и на теб

„Може да се случи и на теб“. Това не е нито заплаха, нито предупреждение, а заглавие на младежки сериал, който разказва за живота на младите хора в училище и извън него. Автори са 15-20 ученици от осми и девети клас на Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Младежите са и автори на сценария и са приключили работата върху него..

публикувано на 16.07.24 в 08:26

Блокират път заради безводие

Жители на каолиновското село Тъкач протестираха тази сутрин пред сградата на ВиК – Шумен заради продължаващата криза с водата. Стигна се и до напрежение. Въпреки, че населеното място е на режим от началото на юли, във високите части водата не достига. Протестиращите настояват още и старото водохранилище в края на Тъкач да бъде пуснато в..

публикувано на 15.07.24 в 14:31

Жътвата е към своя край

За земеделските кооперации в Силистренско жътвата на ечемик, пшеница и рапица е към своя край. Добивите не са от най-добрите, изкупните цени също, макар и с по-ниска себестойност заради нормализиране цените на торовете. Съобщава се за среден добив от 500 до 700 кг от декар, но са били години, когато се е стигало и до 900 кг, по данни на..

публикувано на 15.07.24 в 09:08
Евро 2024

Европейското по футбол в историята

Тази вечер е финалът на Европейското първенство по футбол в Германия. До спора за трофея достигнаха Испания, която е единственият тим, успявал да защити титлата си,  и Англия – родината на футбола, която никога не е печелила шампионата на Стария континент.  Това е 17-ото издание на форума, който дължим на френския деятел Анри Делоне. Идеята си той..

публикувано на 14.07.24 в 11:58

Кой ще вземе ДПС?

Още двама депутати днес напуснаха ПГ на ДПС. Това са Мюмюн Мюмюн и Ибраим Зайденов. Така депутатите, напуснали или изключени от групата, са вече 24. В парламента от ДПС остават 23 народни представители.  Какво мислят шуменци за трусовете в ДПС, кой ще надделее - Пеевски или Доган, каква ще бъде развръзката от тежката политическа криза в партията, която..

публикувано на 12.07.24 в 14:54