Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощ за Тараклия

Снимка: БГНЕС

Приключи дарителската кампания на Община Русе в помощ на бесарабския район Тараклия в Молдова, чиито жители ежедневно посрещат украински бежанци. Тя се организира в отговор на официалната молба на председателя на района Иван Паслар.

Русенци събраха хигиенни материали, спално бельо, училищни принадлежности, дрехи, памперси, играчки, раници, игри, хранителни продукти, консерви, храна за домашни любимци, вода, електрически уреди, адаптирани млека и принадлежности за бебета. Предстои изпращането на даренията.

До средата на март в район Тараклия е имало 1520 жители на Украйна, повече от половината от които са деца и броят им расте с всеки изминал ден.

Разкрити са два центъра за временно настаняване, пункт за регистрация и приемане на хуманитарна помощ за бежанци от Украйна и банкови сметки за събиране на доброволни парични дарения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режат опасно дърво

Опасно дърво премахват пред Доходното здание в Русе, съобщиха от администрацията.  Липата, част от която е паднала през изминалата нощ, ще бъде напълно изрязана. Дейностите се осъществяват от ОП „Паркстрой“.  Според ландшафтните архитекти на общинското дружество, дървото е с прогнили корени и опасно наклонени стволове. На мястото след прочистване..

публикувано на 30.08.24 в 14:10

Празник в Две могили

Д-р Бисер Петров e тазгодишният носител на отличието "Почетен гражданин на Две могили". Наградата бере връчена на тържествата по повод 55-годишнината от обявяването на Две могили за град. От 2007 г. д-р Петров работи в беленската болница „Юлия Вревска“.  С почетен знак „Филип Тотьо“ са отличени Боян Тончев и Цветомир Панчев. Боян Тончев е..

публикувано на 30.08.24 в 12:20

Нова чешма в Русе

Започна изграждането на обществена чешма в обновената през миналата година градинка до площад „Дунав“ в Русе. Чешмата ще бъде не само функционално, но и естетически значимо допълнение към градската среда, съобщават от местната администрация.  Тя ще има четири чучура, а на каменния постамент ще бъде монтирана бронзова фигура на закрилника на Русе –..

публикувано на 28.08.24 в 16:05

2 км опашка на Дунав мост

Повече от два километра е опашката от камиони в района на граничния пункт Дунав мост при Русе днес по обед. Останалите тежкотоварни автомобили изчакват основно в зоната на буферния паркинг, където времето за престой е близо 30 часа. Около 10 часа пък е времето за влизане от Румъния в България. Това съобщава БТА.  От граничния пункт информират, че за..

публикувано на 28.08.24 в 13:55

Мерки за “тапата” на Дунав мост

Предприемането на спешни мерки за “тапата” на Дунав мост при Русе бяха обсъдени на среща на премиера Димитър Главчев с вътрешния министър Атанас Илков, с министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и регионалния министър Виолета Коритарова.  Премиерът е възложил на министрите да разговарят с ресорните си румънски колеги, за да..

публикувано на 28.08.24 в 12:25

Екоакция в Русе

За поредна година Областната администрация в Русе ще бъде част от кампанията „Да изчистим България заедно“. В инициативата на 14 септември по традиция ще се включат служители на институцията, които с примера си искат да привлекат още жители на региона към каузата.  И тази година   в деня на инициативата и в деня след това общините са освободени от..

публикувано на 28.08.24 в 11:45

Косят избуяли треви

И тази седмица продължава косенето на тревните площи около улици и булеварди в Русе.  Дейностите се извършват от общинското предприятие по бул. „България“, в централна градска част и в Парка на възрожденците.  При неподходящи метеорологични условия дейностите ще се изпълняват в следващи благоприятни дни.

публикувано на 27.08.24 в 08:49