Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Возим боклука в Езерово

3
Снимка: Радио Шумен

Битовите отпадъци на Шумен предстои да се извозват до завод за преработка, а не до сметището в Дивдядово. Това стана ясно днес по време на посещението на кмета Любомир Христов в завода за преработка на отпадъци до село Езерово, община Белослав.

На обиколката в завода в Езерово днес присъстваха и общински съветници от различни политически групи, които бяха поканени да разгледат инсталацията. На предходната сесия съветниците отказаха да пуснат на търг парцел край Дивдядово, определен за строеж на завод за сепариране на боклук.

Вече е готова обществената поръчка за избор на фирма, която ще извозва битовия отпадък в друго населено място, каза кметът Любомир Христов.

"За да можем да удължим срока на сметището. Защото измерването става в тонове, а не като обем. А нашето сметище се замерва като обем. И никой не може да каже колко е времетраенето за запълване на сметището. Може да се запълни и след три години и половина, зависи какви боклуци като обем изхвърляме. След години проблемът ще стане много тежък за шуменци", посочи той.

Впоследствие общината ще търси инвеститори за строеж на завод за преработка и сепариране на отпадъците и производство на остатъчен продукт така нареченото RDF гориво.

"То не е за днес и за утре. Това е решение за поколенията. И е много важно ние да намерим най-доброто решение. Развиваме една прекрасна икономическа зона - Индустриалния парк. В един момент обаче, ако нямаме къде да изхвърляме отпадъците, кой ще дойде да инвестира, когато знае, че трябва да си извозва боклука на 200 км? Никой", каза още Христов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Последици от пожара край Коньовец

Неожъната нива с овес, на площ от 75 декара, е изгоряла при пожара край шуменското село Коньовец, който тази седмица избухна на територията на Държавното предприятие „Кабиюк“. Огънят бе предизвикан от волтова дъга. Комисия, назначена от изпълнителния директор на предприятието Мартин Маринов, днес е направила оценка на щетите, като..

публикувано на 13.07.24 в 16:20

Затвориха склад за трюфели в Ивански

Комплексна проверка в обект за трюфели извършват служители на Областната дирекция по безопасност на харните в Шумен, на Националната агенция за приходите, на МВР и на ДАНС, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При извършена проверка преди седмица е установена липса на документи за проследимост и..

публикувано на 12.07.24 в 17:44

Награди за шуменските грации

Четири първи и едно второ място за нашите грации от школата „Балет“ с ръководителки Светла Денчева и Юлия Николова в XVIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Това съобщава на страницата си във Фейсбук Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс Шумен. В раздел „Танцово изкуство“ момичетата се..

публикувано на 12.07.24 в 15:22

Грижа за младежи в риск

Още две социални услуги разкри Община Разград, считано от 1 юни. Това са „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“. И двете са насочени предимно към млади хора.  Услугата „Преходното жилище“ ще се фокусира върху младежи от 15 до 18 години за осигуряване на 24-часова грижа.  Втората социална услуга „Наблюдавано жилище“ обхваща възрастовата група от 18..

публикувано на 12.07.24 в 13:13

Мъж пострада на пътя

65-годишен е катастрофирал с товарен автомобил около 7:30 часа вчера по пътя между Тутракан и Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Той изгубил управлението, напуснал платното и се ударил в няколко дървета.  Получил е фрактура на ребра и травма на таза.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 12.07.24 в 12:38

Опасност от пожари

С повишаването на дневните температури значително се увеличава рискът от пожари в природата, напомнят от Областната дирекция на МВР в Шумен.  За да не се допускат сериозни инциденти, е забранено изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда.  Всички моторни превозни средства, които влизат в горите..

публикувано на 12.07.24 в 12:29

Гасиха пламнала нива

9 сгради, мандра и овцеферма са спасени при пожар вчера в село Коньовец. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 13:00 часа. Съобщено било за пламнала нива с овес. При пристигане на място огнеборците заварили силно развит пожар на голяма площ след силен вятър. Установено било, че пламъците тръгнали, след като клони на дървета при..

публикувано на 12.07.24 в 12:10