Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат от руините Летния театър

13
Снимка: Радио Шумен

Ремонтът на Летния театър в Шумен започна официално днес. Откритата сцена и площите около нея ще бъдат обновени с малко под 2,5 млн. лева.

По план около 3000 души ще посещават културни прояви в Летния театър на Шумен всяка година. Първо обаче трябва да приключат ремонтните дейности, обясни Биляна Иванова, главен експерт в Община Шумен и ръководител на проекта.

„Целта ни е да се запази съществуващата симбиоза между открития театър и заобикалящата го зеленина. Да се обнови съществуващата сграда, околното пространство и подходите към съоръжението за провеждането на концерти, спектакли, фестивали, оперни или театрални постановки и други културни прояви“, каза Иванова.

Пет входа са предвидени за достъп до Летния театър. Ще има още две каси, книжарница за детска литература, кафе-сладкарница и кът за детски игри. В подземното ниво пък ще се обособи зала за танци и спорт с две съблекални.

900 места за зрители ще се изградят наново. Те ще бъдат разположени амфитеатрално в 5 сектора. Предвидени са 18 места за хора в неравностойно положение. Всички търговски обекти също ще предлагат достъпна среда.

„Летният театър в Шумен тъне в забвение вече трето десетилетие“, припомни кметът Любомир Христов. „Ще благоустроим и района около театъра. Имаме амбицията да ремонтираме и градинката в съседство на Община Шумен. Правихме няколко събития там, а интересът към тях бе голям. Оказа се доста привлекателно място, а шуменци го харесват за по-масови събития. Целта ни е да има един завършен комплекс, в който да влиза Младежкият дом, Летният театър и тази градинка. Естествено, всичко се прави за младите“, добави Христов.

„Дочакахме да стартираме и строителството. Процедурата беше много бавна и доста тежка. Имаме безвъзмездна финансова помощ от малко повече от милион. Останалите средства са кредит от фонд „Север“ и пари на Община Шумен“, каза зам.-кметът Росица Антонова.

Конструкциите в Летния театър не са били нито ремонтирани, нито консервирани. „Природата си е оказала своето влияние. Започвайки строителните работи, излязоха много проблеми като подпухнали мазилки или допълнително разрушени хидроизолации“, обясни проектантът архитект Милен Мънков.

Първите резултати от ремонтните дейности ще бъдат показани на журналистите след месец. Летният театър трябва да бъде завършен до юли 2023 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето през новата седмица

През повечето дни от следващата седмица въздушната маса ще остане неустойчива. От понеделник до четвъртък ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност и главно в понеделник и вторник следобед и в четвъртък следобед и вечерта ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, не са изключени и градушки. Вятърът ще сменя посоката си, ще е слаб,..

публикувано на 21.07.24 в 17:00

Намериха издирвания мъж

Шуменската полиция издирва по молба на близките му Димитър Цанев Митев. 76-годишният мъж е в неизвестност от тази сутрин, когато е напуснал кризисния център на улица „Шуменска комуна“ в града и се отправил в посока булевард „Велики Преслав“. Висок е около 175 см, с бяла коса. По всяка вероятност е обут с анцуг и  жълто-сини маратонки. Мъжът не се..

обновено на 21.07.24 в 13:08

Първо класиране за магистри

Обявено е първото класиране в образователно-квалификационната степен „магистър“ в Шуменския университет. Това съобщават от висшето училище. Записването на всички приети студенти е от утре (22 юли) до 12 ч. на 27 юли (събота). Ако този срок бъде изпуснат, придобитите права се губят, уточняват от висшето училище. Новоприетите студенти трябва да..

публикувано на 21.07.24 в 10:12

Остава все така горещо

21 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 985 хектопаскала, влажността на въздуха е 87%. В Търговище е 20 градуса, в Разград и Русе – 22, в Силистра – 25. До обед ще е предимно слънчево, по-късно ще се развива купеста и куп-дъждовна облачност, на места с краткотрайни превалявания и гръмотевична..

публикувано на 21.07.24 в 07:52

Разясниха европрограма

Начините за кандидатстване по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ бяха разяснени на работна среща на кметския екип с архитекти в Шумен. Процедурата насърчава инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите...

публикувано на 19.07.24 в 13:04
Пожар край Харманли

Тежка битка с огъня

На всеки 20 минути се получава сигнал за нов пожар в страната. Фронтовете са големи, температурите продължават да бъдат екстремно високи и вятърът на места е много силен. В тази тежка ситуация най-важното е пламъците да бъдат овладени и да бъде опазен животът на жителите и на служителите и доброволците, които се борят с огнената стихия. Това заяви..

публикувано на 19.07.24 в 12:13

Удари в лицето

45-годишен мъж е задържан за домашно насилие, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен вчера около 01:00 часа в районното в Шумен. Съобщено било, че 45-годишен мъж е нанесъл удари по лицето на 40-годишна жена, с която живее на семейни начала.  Задържан е за срок до 24 часа в РУ-Шумен. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 19.07.24 в 11:44