Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха решението за Иван Гешев

Снимка: архив

ВСС прекрати заседанието си и отложи до 4 май решението си дали Иван Гешев ще остане на поста главен прокурор.

Предложението за предсрочно освобождаване, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, трябваше да бъде разгледано днес, но членовете на съвета решиха, че първо трябва да се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

Министър Йорданова трябва до седмица да отстрани нередности, установени от ВСС в предложението на Янаки Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно, уронване на престижа на съдебната власт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият мандат - в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11:00 часа.  От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

публикувано на 19.07.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Спират камионите и днес

Тежкотоварните автомобили с тегло над 20 тона ще бъдат спирани от движение и днес заради жегите. Ограничението е в сила от 13:00 ч. до 21:00 ч. и се отнася за областите Шумен, Разград, Силистра и Варна.  В най-горещите часове на деня камиони няма да могат да се движат по автомагистрала „Хемус“ при Буховци и при Невша, по главния път Търговище – Шумен..

публикувано на 19.07.24 в 10:48

Помощ за пострадалите

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите в страната. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция „Социално подпомагане“.  Отделно от това, пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред съответната община, за..

публикувано на 19.07.24 в 08:28
Снимката е илюстративна

Свикват Съвета по сигурност

Служебният премиер Димитър Главчев свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет заради пожарите в страната. Заседанието се очаква да се проведе днес. Това обяви Главчев, който посети едни от най-пострадалите села – Воден и Крайново. В село Мамарчево премиерът и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще съобщят каква е ситуацията в..

публикувано на 19.07.24 в 08:13

ПП-ДБ готови да върнат мандата

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

Планово без ток в четвъртък

Неотложни ремонти и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна Бъгария и днес, на 18 юли, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Просторно и с. Гецово,..

публикувано на 18.07.24 в 08:38

Почитаме Апостола

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски. В Русе церемонията започва от 8 ч. пред паметника на Апостола в Парка на възрожденците. Свещеници от Русенската света митрополия ще отслужат благодарствен молебен, а всички желаещи ще могат да поднесат венци и цветя в знак на признателност. Свое изпълнение ще представи и възпитаникът..

публикувано на 18.07.24 в 07:40