Великден наближава. За това подсказва и ароматът на козунаци, който се разнася край градските пекарни. А и по магазините вече се появиха различни видове, чиито цени варират от 1.99 лв. (за обикновен „заводски“ козунак от 400 грама) до близо 10 лв. (за 600 грама „ръчно плетен със стафиди и локум“). В този случай всяка домакиня, която от време на време прави питка за семейството си, се замисля: „А дали няма да ми излезе по-евтино, ако тази година сама замеся козунак? Поне ще знам какво съм сложила в тестото."
Макар че, като се замисли човек, ако нямаме баби и дядовци на село, които да ни подарят домашни яйца, домашно мляко и брашно от рентата от наследствени ниви, май по-добре ще е човек да си купи козунак за Великден. Защото ако ще се купуват продуктите, козунакът, който ще се меси вкъщи с 1 кг брашно, ще излезе около 11 лв. (без тока и вложените време и труд). А такава е горе-долу и цената му в пекарните.
Чуйте как калкулираха цените Росица Арабаджиева и управителят на една от пекарните в Шумен.
Крадците вече не налитат на черни и цветни метали, загърбиха и техниката в жилищата. Когато взломяват жилища, най-често си тръгват с пари и бижута - златни и сребърни. Това коментира от дългогодишните си наблюдения старши инспектор Десислав Райчинов, началник група "Оперативен анализ" в шуменската полицейска дирекция. Увеличават се и случаите на..
По случай Деня на лозаря и винаря кметът на община Шумен проф. Христо Христов и неговият екип посетиха село Лозево, за да отпразнуват заедно с жителите празника Трифон Зарезан. По традиция беше отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Димитър, който се помоли за здраве и плодородие. Кметът проф. Христо Христов подари лозарска..
16 февруари е Международен ден на пощальоните и куриерите. Професията на „вестоносците“ е сред най-древните. Първият известен пощенски документ, открит в Египет, датира от 255 г. пр. Хр. Но дори и преди това пощенски услуги са съществували в почти всички континенти, обслужвали са крале и императори. Днес професията на пощальона изглежда..
Недостатъчното финансиране и липсата на млади специалисти са може би най-големите предизвикателства пред родната археология. Това каза за Радио Шумен археологът от шуменския музей и филиалът на археологическия институт Гергана Илиева по повод днешния празник на археолозите 14 февруари. "Дейността на археолозите не се свежда само до..
Йордан Русев е сомелиер и винен консултант. Казва, че виното за него на първо място е начин на живот. Има над 17 години широкоспектърна кариера в света на виното. Работи на 3 континента – Европа, Северна Америка и Австралия. В богатата палитра на винената му биография влизат редица ресторанти включително с 2 звезди Мишлен, както и в европейски и..
59 паралелки в 8 клас с 1534 места да бъдат разкрити през следващата учебна година (2025/2026) в училищата в Шуменска област. Това предложение на Регионалното управление на образованието бе прието от Постоянната областна комисия по заетостта. Четири от специалностите, обединени в две паралелки, ще бъдат в дуална форма на обучение. Те ще са в..
С повече любопитство, отколкото с надежда за краен ефект, очаквахме днес да разберем дали българинът ще е единен и ще подкрепи бойкота на големите търговски вериги срещу високите цени. Идеята тръгна от Хърватия в края на януари и завладя Балканите. Примера последваха още Гърция, Румъния, Словения, Северна Македония, Черна гора и Босна и..