Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Велика събота

Снимка: архив

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Иисус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

През тази година представител на българската православна църква няма да пътува до Йерусалим, за да донесе Благодатен огън до страната. Това става ясно от решение на Светия Синод. Изтъкнатата причина са неблагоприятни обстоятелства.

От Светия Синод допълват, че Благодатен огън може да бъде получен на Велика събота след 14 ч. Той се съхранява от миналата година в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи за ученици

До 15 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ в страната се приемат заявления за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас, и за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас. Сумата се изплаща на два пъти – 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за..

публикувано на 04.07.24 в 08:49

Фармацевти на протест

Фармацевти от Шуменска област ще се включат днес в символичния протест на колегите си от цялата страна. В региона ще има аптеки, които няма да обслужват клиентите между 9:00 и 9:30 часа.  Съсловието не е съгласно с готвените промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Сега Здравната каса плаща на..

публикувано на 04.07.24 в 08:19

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен . Четвъртък, 04.07.2024 г.: Разград На  04.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Медовене и част от с. Брестовене. На..

публикувано на 04.07.24 в 07:43

Времето в четвъртък

Днес облачността над Североизточна България ще бъде променлива, валежи не се очакват.  Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, в следобедните часове чувствително ще отслабне.  Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, за Шумен около 27°.  Прогнозата за времето е на Венета Тодорова от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 04.07.24 в 07:02

Нови областни управители на Разград и Шумен

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Севджан Съдкъев е назначен за областен управител на област Разград. Притежава богат административен опит. Придобива..

публикувано на 03.07.24 в 19:40

Първият мандат се провали

Парламентът отхвърли номинацията за Росен Желязков за премиер и с това дневният ред на заседанието беше изчерпан и заседанието е закрито. "За" кандидатурата са гласували 98 народни представители, "против" - 138, "въздържали се" - 2 депутати. "За" са гласували 68 депутата от ГЕРБ-СДС. ДПС - "за" - 30, 14 - "против", един "въздържал се". От..

публикувано на 03.07.24 в 16:26

Остава енергийната помощ за хората с ниски пенсии

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите от 1 юли. Това става възможно, след като служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на корекционния коефициент. С него се намаляват доходите от пенсии при определяне..

публикувано на 03.07.24 в 15:39