Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям ден Гергьовден

Снимка: eurochikago.com

Тържествата за Деня на Русе- 6 май ще започнат с празнична литургия в храма "Св. Георги". От 10:30 ч. пред Съдебната палата актьорите от Държавния куклен театър ще представят безплатно образователния спектакъл за най-малките – „Приказка за Боби и шайка микроби“. Час по късно пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще се проведе официалната церемония по полагане на венци и цветя. В 12 ч. пред Доходното здание русенци ще имат възможността да дирижират оркестъра на Държавната опера в рамките на концерта с диригент Димитър Косев. В Художествената галерия от 17 ч. ще бъде представена изложбата на Роксандра Костова, а от 18 ч. ще бъде прожектиран и филмът за русенската художничка Васка Баларева. В същия час  ще бъде открита изложбата на Дружеството на художниците „Русе моят град“ в галерията на ул. „Борисова“ 6. Програмата завършва с концерта “55 години „Щурците“ със специалното участие на Валди Тотев и Георги Марков от 20 ч. на площада пред Общината.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните кубратчани в парк „Омол“  ще честват Деня на храбростта в Кубрат. Гергьовската люлка и хоро ще са от 9:30 часа пред сградата на общината.

На 6-ти май селищен празник ще отбележи и село Севар, като той ще продължи от 10 ч. и на 7-ми май с конни състезания и концерт на деца и самодейци от три населени места – Севар, Бисерци и Мъдрево. Днес в селото ще бъде открита паметна плоча на загиналите във войните жители на Севар, като ще се проведе и обичаят „Хъдреллез“.

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в Исперих ще започне в 10 ч. пред паметника на Свети Георги.

За Дeня нa гpaд Бялa ще се състои пpaзничeн ĸoнцepт на пл. „Екзарх Йосиф I“ в центъра на града от 19.30 часа с участието на братя Аргирови.

Традиционният събор в село Мадара започна с божествена Света литургия в храм „Св. Георги Победоносец и Св. Тривелий“. От 12 часа в парка пред НЧ „Просвета -1908“ ще има изпълнения на самодейци с ръководител Тодор Ганчев. Гост изпълнител ще бъде Радостина Паньова.

Тържествената церемония за Денят на храбростта и празник на Българската армия в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война в Силистра ще започне в 11 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България. Ще бъдат поднесени венци и цветя.

Празникът ще бъде отбелязан и в мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916 г." край тутраканското село Шуменци.  Церемонията ще започне в 11 ч. с ритуал по запалване на вечния огън, след което ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за България и Добруджа, освещаване на бойните знамена и поднасяне на венци пред обелиска на загиналите.

В дуловското село Черник ще отбележат заедно Гергьовден, Хъдърлез и Празника на селото. Програмата ще започне от 17 ч. на сцената в Черник. От  17:30 ч. Гергьовски фолклорен концерт на танцов състав „Пендари” към читалище „ Бялата лястовица-2018” с благотворителен базар ще се състои на площад „Единство” в Дулово.

С детски празник, песни и танци ще отбележи Гергьовден читалище „Тодор Петков-1963“ в Шумен. Празненството ще започне в 17.30 часа, с изпълнения на ансамблите „Мадара“ и „Звънче“. За най-малките ще има детско шоу и бодиарт. Малчуганите ще могат да се полюлеят и на традиционната за празника гергьовденска люлка.

Общоселски празник и Гергьовски люлки организира читалище „Светлина-1906“ в силистренското село Смилец.

На хaйдyшĸи Гepгьoвдeн кани читaлищeтo в тъpгoвищĸoтo ceлo Maĸapиoпoлcĸo от 10. 30 чaca. Cпeциaлнo yчacтиe в пpaзниĸa щe взeмaт poдoлюбцитe oт Πaтpиoтичeн ĸлyб "Bъзpaждaнe" - Tъpгoвищe. 

Славейковото училище в Търговище ще бъде отворено днес от 9.30 до 13 часа. Всеки посетител ще може да се полюлее и на гергьовденската люлка за здраве. В следващите два дни музеят ще работи от 9.30, като в събота ще е отворен до 16, а в неделя до 13 часа. В

Експозициите на музеите в Тутракан-Историческия и на „Дунавския риболов и лодкостроене“ ще приемат за посетители от 9 до 16 часа през почивните дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Краен срок за помощи

Днес е последният ден, в който земеделските стопани, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби, могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Това съобщават от Държавния фонд „Земеделие“ и припомнят, че помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи за 2024 г. Заявленията се подават в..

публикувано на 26.07.24 в 08:36

Времето в петък

Днес денят ще е с по-значителна облачност, на места все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.  Постепенно валежите ще спрат и до вечерта облачността ще се разкъса и намалее до ясно.  Ще духа умерен вятър от север-северозапад, привечер ще отслабне.  Максимални температури между 25° и 30°, за Шумен около 27°

публикувано на 26.07.24 в 08:32

Планово без ток

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в : Област Силистра От 08:30 ч. до 15:30 ч. , град Силистра – ул. „Белица“ от №2 до №22, ул. „Дунав“ от №12 до №26, ул. „Лом“ от №3 до №22, ул. „Старо село“ от №1 до №37. Област Търговище..

публикувано на 26.07.24 в 08:24

Оранжев код за валежи и бури

Дъждовно е утрото в Североизточна България. Между 18 и 21 градуса са измерените в 6:00 ч. температури в региона. Най- хладно е било в Разград – 18 градуса, в Шумен и Търговище - 19 градуса, в Русе термометрите са показвали 21 градуса.  Атмосферното налягане в Шумен е 984 хПа, а о тносителната влажност на въздуха е 94%. Днес облачността ще е по- често..

публикувано на 25.07.24 в 07:22

Адреси без ток

В Шуменска област поради неотложни ремонти от 08:30 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато захранването в Шумен - ул. "Ген. Скобелев", районът около Сестринското училище, смущения са възможни в част от село Златар.  От 09:00 ч. до 17:00 ч.   т ок няма да има в село Страхилица, в част откв. "Дивдядово" - бул. "Велики Преслав" от № 53 до № 110,..

публикувано на 25.07.24 в 06:30

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Сряда, 24.07.2024 г.: Разград В периода  24.07.2024 - 25.07.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато..

публикувано на 24.07.24 в 07:06

Времето в сряда

Преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед отново ще се появи купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.  Ще духа слаб северен вятър. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, за Шумен – около 32°. Прогнозата за времето е на  Любомир Маджаров от Националния институт..

публикувано на 24.07.24 в 06:40