Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Казусът Владимир Йолов

Снимка: Областна администрация Шумен

Да бъде назначен нов областен управител на Шумен поискаха местните представители на няколко партии в управляващата коалиция - "Демократична България", "Има такъв народ" и АБВ. Причината е проблем с получаването на достъп до класифицирана информация от страна на сегашния областен управител Владимир Йолов. През 2016 г. той е осъден за шофиране след употреба на алкохол. Изпитателният срок на присъдата е изтекъл и Йолов се води реабилитиран. Въпреки това местните активисти поискаха неговата оставка.

"Два месеца ние се обясняваме пред нашите членове и симпатизанти, които гласуват за партия „Има такъв народ“ заради обстоятелствата по назначаването на областния управител Владимир Йолов. Бяхме достатъчно толерантни към нашите коалиционни партньори и им дадохме достатъчно време да оправят този проблем, но след изявлението на премиера Кирил Петков ние нямаше как да не излезем с обща позиция", каза Петър Петров от ИТН - Шумен. С него разговаря Стоян Стоянов.

„Областният управител на Шумен се оказва в невъзможност да изпълнява част от задълженията си, след като няма достъп до класифицирана информация“. Това коментира пред Радио Шумен заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид. По думите му, Йолов трябва незабавно да бъде освободен. Хамид каза още, че обмисля да сезира Върховна административна прокуратура по случая. Чуйте какво още каза пред Невена Николова.

„Считам, че не е възможно областен управител с отнети права за достъп до класифицирана информация да изпълнява основните си задължения“ – това каза за Радио Шумен адвокат Стела Загорчева. Тя коментира разписаното в Закона за администрацията, Правилника за устройството и дейността на областните администрации и Закона за отбраната и въоръжените сили. С нея разговаря Здравка Русева.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пречиствателна станция за питейни води - Шумен

Архив

Пречиствателната станция на финала

Има известно изоставане в строителството на пречиствателната станция за питейни води край Шумен. Според предварителните графици, тя трябваше да е готова през април. Въпреки изоставането обаче, се очаква до юли строително-монтажните работи да приключат. След това ще започне монтажът на оборудването, за част от което също има забавяне в сроковете..

публикувано на 20.05.22 в 15:35

Политическите ефекти от мерките

През седмицата бяха анонсирани антикризисните социални мерки, които управляващата коалиция ще реализира във второто полугодие, след актуализация на бюджета на страната. Припомняме, че нулева ставка на ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата са част от мерките в..

публикувано на 20.05.22 в 12:05

Възродиха цяло Хитрино

И последната сграда бе възстановена в Хитрино след трагедията на 10 декември 2016 г. , когато товарен влак с 26 цистерни с полипропилен дерайлира в селото и предизвика взрив, при който бяха разрушени десетки къщи, загинаха 7 души и 29 бяха ранени. Шест години по-късно беше открита обновената сграда на читалището. Там за първи път след толкова години..

публикувано на 19.05.22 в 15:34

Болестта като дар

С благотворителна кауза  ще бъде представена днес в Разград книгата „Болестта като Дар - Пътуването“ на Милена Иванова. Средствата от продажбата ще бъдат дарени за лечението на 17-годишния Мартин Христов от Разград. Футболният талант е диагностициран с рядък вид тумор на гръбнака, а за лечението му в Истанбул са нужни 134 000 евро ...

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Монети от царско време

Колекция от монети от Княжество и Царство България представи дуловчанинът Николай Ников. Като всеки събирач на ценности от миналото се запалил като съвсем малък. Бил на 6 години, когато при едно от гостуванията при чичо си видял неговата колекция. Много се запалил по хобито на чичо си и вече 30 години търси най-добрите екземпляри от парите след..

публикувано на 19.05.22 в 08:31
Румен Гълъбинов

Мерките - навременни или закъснели?

„Очаквано беше антикризисните мерки да са в посока подкрепа на най-уязвимите групи от населението, включително хората с най-ниски доходи и пенсионерите“. Това заяви в ефира за Радио Шумен икономистът Румен Гълъбинов. Друго предложение е да се намали ДДС за основните хранителни стоки, които влизат в малката потребителска кошница, заяви той...

публикувано на 18.05.22 в 14:17

Бай Тъньо може да каже всичко

Вентрологията е изкуство, за което българите не знаем много. Може би това се дължи на факта, че разпространението му не е масово. В момента то се практикува само от един човек в страната. Димитър Иванов – Капитанa е първият и за момента единствен вентролог на територията на България , който заедно със своите кукли и най-вече с Бай Тъньо , представя..

публикувано на 14.05.22 в 11:58