Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Забрана на движението по горски пътища

Снимка: Радио Шумен

Движението на двуколесни и четириколесни превозни средства по черните горски пътища на територията на ПП „Шуменско плато“ е забранено, обяви в своя заповед Регионалната дирекция по горите – Шумен. Забраната се отнася за всички видове превозни средства, като в заповедта се посочва, че масовото движение на високопрохидими автомобили, АТВ-та и мотоциклети нарушава спокойствието на посетителите на Природния парк и разрушава горските пътища.

Движението е ограничено за следващите три месеца, до 12 август. Заповедта е издадена по искане на Държавното горско стопанство – Шумен. Посочва се, че бракониерските набези зачестяват с края на отоплителния сезон, а богатата пътна мрежа затруднява охраната на този район. Други мотиви за забраната са запазване на черните пътища от създаване на коловози, възстановяване на пътищата след дърводобив и осигуряване на спокойното и безопасно преминаване на пешеходните туристи.

Разрешено е движението по всички асфалтови пътища и по подстъпите към туристическите заслони. По горските пътища в ПП „Шуменска плато“ могат а се движат велосипеди, както и  автомобили на ТП ДГС -Шумен и ТП ДГС – Преслав, на структурите на Министерството на земеделието, МВР, Екоинспекцията, но само при изпълнение на служебните им задължения
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка с наградата на СБУ

Шуменската детска учителка Маринка Чанева спечели специалната награда на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Наградата бе връчена по време на церемония в София след заключителния етап по повод XXV Национален конкурс „Учител на годината“ – 2022 г., в който бяха номинирани над 90 учители и директори от цялата страна в..

публикувано на 20.05.22 в 16:18

Интерес към трудовата борса

Над 20 фирми се включиха в организираната от Агенцията по заетостта трудова борса в Шумен, която се проведе днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. В срещата между бизнеса и търсещите работа се включиха и украински бежанци, установили се в района. По думите на директора на Бюрото по труда в Шумен Лили Петрова, се забелязва и засилен..

публикувано на 20.05.22 в 15:19

Библиотекари на предупредителна стачка

На едночасова предупредителна стачка излязоха работещите в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен днес. Библиотекарите настояват при актуализацията на републиканския бюджет Министерство на културата да изпълни поетите ангажименти за повишаване на финансирането на библиотеките в страната с 40 процента. „Това включва увеличение..

публикувано на 20.05.22 в 15:00

Млади огнеборци от Шумен на върха

Възпитаниците на шуменското IX ОУ „Панайот Волов“ триумфираха с Купата на Свиленград в пролетния турнир на младите огнеборци. Градският стадион „Колодрума“ се превърна в арена, на която 100 деца от Стара Загора, Шумен, Хасково и Ямбол премериха сили в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „Щафетно бягане с препятствия“...

публикувано на 20.05.22 в 14:46

Тържества в Каспичан

Десетдневна културна програма посвещават в Каспичан на Дни на моя град .Тази година се честват 58 години от обявяването на Каспичан за град и 43 години общински център. Инициативите започват днес и ще продължат до края на месеца, съобщи кметът на общината Милена Недева.  "Любовта на каспичанци към изкуството датира много отдавна. През 1921 г. тук..

публикувано на 20.05.22 в 13:31

И в Шумен на протест

Библиотекарите излизат днес на протест. Причината е неизпълнено, според тях, от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша. Исканията на протестиращите включват увеличаване с 40% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. В позиция..

публикувано на 20.05.22 в 12:47

ВиК авария в Шумен

От бул. "Ришки проход" по ул . "Съединение" до бул. "Владайско въстание" в Шумен ще бъде нарушено водоподаването, съобщават от ВиК - Шумен. Причината е авария. От водното дружество не уточняват кога ще бъде възстановено нормалното водоподаване.

публикувано на 20.05.22 в 12:35