Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Търговище празнува

Снимка: Община Търговище

С тържествено заседание на Общинския съвет ще започнат честванията на официалния празник на град Търговище – 14 май. То е насрочено за 10.00 ч., в зала „Христо Самсаров“ на Община Търговище.

На заседанието ще бъдат връчени отличията на новите почетни граждани. Това са треньорът по стрелба Христо Христов и треньорът по борба Иван Ангелов.

В 11.00 ч. на поляната в парка „Борово око“ започва вече традиционната за съботния ден на панаира киноложка изложба.

През целия ден в Алеята на занаятите ще могат да се видят исторически възстановки и реконструкции на античен пазар, военен пункт и гладиаторски обучения, организирани от Сдружение „Виа Претория“. Посетителите ще могат да се включат в дейности, белязали преминаването от Античност към Средновековие. Участието е безплатно.

От 18.00 до 24.00 ч. Регионалният исторически музей отваря своите експозиции и изложби с вход свободен, в рамките на инициативата Европейска нощ на музеите.

В 20.30 ч. на сцена „Борово око“ започва концерт на Мария Илиева.

В 21.30 ч. небето над града ще бъде озарено от празнична заря в парка „Борово око“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнично шествие в Търговище

Празнично шествие и дефиле на абитуриентите ще има в Търговище на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Началото на програмата ще бъде от 10.30 ч. с шествие от I ОУ „Христо Ботев” до площад „Независимост”. В него ще се включат представители на училищата, образователните и..

публикувано на 20.05.22 в 09:42

Грижа за хора с увреждания

Започва изграждане на достъпна среда за хора с увреждания в Младежкия дом в Търговище. Центърът за младежки дейности и инициативи е одобрен за финансиране по Програмата за изграждане на достъпна среда на Агенцията за хората с увреждания.   За изграждането на рампа пред сградата ще бъдат получени близо 30 000 лв. Ще се закупи и..

публикувано на 19.05.22 в 16:00

Ден за борба със затлъстяването

Европейският ден за борба със затлъстяването отбелязваме днес. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г., а в България от 2011 г. Проучвания в световен мащаб показват, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, непрекъснато нараства, като още по-тревожна е тенденцията за покачване процента на децата с наднормено тегло, информират от..

публикувано на 19.05.22 в 08:17

Награда от парламента

Ученик от Попово е сред десетте наградени младежи в национален конкурс за есе, посветен на ролята на парламента. Като награда Диян Христов, възпитаник на Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров, ще посети Народното събрание на 27 май. Конкурсът „Значението на парламента и ролята на народния представител в управлението на..

публикувано на 18.05.22 в 11:38

Без новозаразени в Търговищко

32 нови случая на коронавирус са регистрирани в Североизточна България през изминалото денонощие. По 9 новозаразени има в областите Силистра и Разград, 8 – в Русенско, 6 – в Шуменска област. Нито един нов случай не е отчетен в Търговище и региона, като това е единствената област в цялата страна без новодиагностицирани. В страната положителните..

публикувано на 18.05.22 в 06:11

Иззеха крадени дърва

50 кубика дърва за огрев от вида черен бор са иззети в района на Попово, съобщават от Изпълнителната агенция по горите. Проверка на горските служители е установила, че превозният билет, представен от водача на камиона, е за транспортиране на дървесина от вида акация, добита от гора, собственост на русенската община Две могили. Освен..

публикувано на 13.05.22 в 14:50

Панорама на образованието

Над 750 седмокласници от Търговищка област посетиха V-та регионална панорама на професионалното образование в областния град. Тя се проведе на централната алея непосредствено до Първо ОУ „Христо Ботев“. Участваха всички 8 професионални гимназии от областта и обединеното училище в село Макариополско. Целта на панорамата..

публикувано на 13.05.22 в 13:34