Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нови автобуси в Русе

Снимка: БГНЕС

35 автобуса предвижда да закупи предприятието „Общински транспорт- Русе“. Те ще са употребявани, но ще бъдат с категория ЕURO 5, климатизирани и нископодови, така че да гарантират достъп и на хора с увреждания. Днес с решение на общинските съветници бе увеличен капиталът на дружеството с 2,2 млн. лв. чрез издаването на 22 000 нови акции.

Останалите средства от новоиздадените акции на дружеството ще се използват за покриване на осигуровки, електроенергия и резервни части, което да гарантира оперативната самостоятелност на дружеството.

Предложението на Община Русе за прекратяване на договора за концесия на спирките от линиите на градския транспорт в Зона 2 беше отложено за следващото заседание на Общинския съвет.
ВИЖТЕ ОЩЕ
РИМ Русе

Артефактите - в интернет

Център за дигитализация, чрез който ще бъдат опазени и подобрени условията за достъп до културното наследство на Русе и региона, ще бъде създаден от Общината съвместно с основните културни институции и организации. Проектът е на стойност малко над 525 хил. лв., а бенефициент е Община Русе в партньорство с Регионалната библиотека, Драматичния..

публикувано на 06.07.22 в 15:47

Русенци с електрически скутери

100 електрически тротинетки, разположени в 20 точки в Русе, вече са на разположение на жителите и гостите на града.  Презентацията на скутерите беше на велоалеята на русенския кей. „Особено изискване на Община Русе беше в пешеходните зони скоростта на движение да пада под тази на пешеходците и така електрическите скутери да станат..

публикувано на 06.07.22 в 14:32

Ученици на стаж в Общината

32 ученици от русенски училища избраха да изкарат летните си стажове в общински предприятия и отдели. 31 от тях са от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) „Пеньо Пенев” и ще практикуват в общинското предприятие „Комунални дейности“. Един е възпитаник на Електротехникума, той ще има стаж в отдел „Информационни..

публикувано на 06.07.22 в 08:42

Изграждат интермодален терминал

Интермодален терминал за обработка на товари ще бъде изграден в Русе по националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се той да бъде завършен през 2025 г. и да облекчи трафика на сухопътната мрежа за сметка на железопътната. Терминалът в Русе ще повиши значително ефективността на транспорта и ще намали въглеродния отпечатък на..

публикувано на 05.07.22 в 13:02

Лятна академия за деца

Откриха Университетска лятна академия за деца „В чудния свят на растенията” в Русе. Ще се обучават над 25 деца от различни възрасти. В рамките на две седмици децата ще имат възможността да научат повече интересни и любопитни факти за растенията и за научно-изследователските лаборатории на Университета, да засадят растения на..

публикувано на 04.07.22 в 12:12

Откриха тунинг фестивала „Маска“

Официалният старт на шестото издание на международния тунинг фестивал „Маска“ бе даден днес на полигона на ДЗС в Русе. Началото бе съпроводено с различни атракции, като очаквано най-голям интерес привлече дрифт шоуто, а по същото време в близост се провеждаше и офроуд състезание. Участници и публика ще имат възможност да разгледат тунинг..

публикувано на 02.07.22 в 15:02

Защитена местност на Дунава

Нова защитена местност „Есетрите - Ветрен” е обявена в участък от река Дунав. Така се цели опазването на местообитанията на критично застрашени и уязвими видове риби, които предпочитат за място на размножаване каменисти терени с бързо течение на реката. Територията е в землището на село Ветрен, община Силистра. В границите на защитената местност се..

публикувано на 30.06.22 в 08:14