Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оживя средновековната ни столица

Край Велики Преслав започна съборът на средновековното културно наследство. Музей на открито, демонстрации на бойни практики от земя и от кон, средновековни облекла, накити и снаряжение представят участници от Северна и Южна България.

От 19 часа започват изпълнения на средновековна музика на открито, а след здрачаване ще се изяви група „Палячи” с нейното светлинно и огнено представление.

 На откриването на събора присъстваха шуменския народен представител Антония Димитрова, председателя на комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров, областния управител на Шумен д-р Владимир Йолов и др.

Съборът продължава в неделя от 10 часа със занаятчийски работилници, занимания за деца и възрастни и със строеви изпълнение на армии от Средновековието.


По публикацията работи: Айше Лятиф

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръстен намерен след 52 години

Собственичката на брачната халка, която днес две осемгодишни деца намериха на горска пътечка на Шуменското плато, е открита, съобщиха от полицията в Шумен. Жената обаче не желае публичност. Тя е загубила венчалния си пръстен през 1970 г., когато е работела в отделението за недоносени деца в шуменската болница. Имала навик да сваля бижуто, докато къпе..

публикувано на 06.07.22 в 16:48

Водата тръгна

Завърши планираният ремонт на довеждащия водопровод от язовир "Тича". Това съобщиха от Вик - Шумен. Отварянето на спирателните кранове и пълненето на системата започна в 15:00 часа. „ Екипите работиха професионално и експедитивно, а предварителната стриктна организация ни даде възможност да изпълним планираните дейности в рамките на деня “,..

публикувано на 06.07.22 в 15:21

Издирват собственика на брачна халка

Възпитаници на ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен намериха златна брачна халка по време на занимания на открито на Шуменското плато, съобщават от полицията. Днес преди обяд на поляната до детската площадка, вдясно от Стария град, 8-годишните Николай и Йоан забелязали предмет, който блести. Извадили го от пръстта и разбрали, че са намерили..

публикувано на 06.07.22 в 13:52
Архив

Пускат водата утре сутринта

До момента са отстранени 11 аварии по довеждащия водопровод от язовир "Тича" , чийто мащабен ремонт остави без вода днес Шумен и селата Панайот Волов и Белокопитово. Проблемни са две места в града, каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК-  Шумен Антон Стефанов. Очаква се след 18 ч. да започне пълнененето на системата. Ако няма вторични..

публикувано на 06.07.22 в 13:27

Събират боклук под земята

Монтирани са първите два подземни контейнера за битови отпадъци в Шумен. Те са на ул. „Странджа“ срещу блок №2 в квартал „Тракия“. Извозването на отпадъците от тях ще е по-трудно. Разтоварването ще става с кран, който да вдига капака и прикрепения към него винилов чувал. Боклукът ще се изсипва в камион от отвор в дъното на чувала. „..

публикувано на 06.07.22 в 12:45

Пожар вилня в Хитрино

Пожар в цех за производство на акациеви колове в Хитрино вдигна на крак шуменската пожарна. Това съобщават от полицията. Сигналът е подаден в 13:23 ч. вчера. Към ул. “Иван Вазов“ в Хитрино са насочени противопожарните екипи на шуменската пожарна, където на място огнеборците заварили да гори заготовка за производство на пелети...

публикувано на 06.07.22 в 11:14

Арест за побойник

34-годишен мъж от Шумен е задържан в полицейския арест, след като набил 51–годишна жена. Това съобщават от шуменската полиция. Сигнал в дежурната част на полицейското управление в града е приет малко преди 05:00 часа на 5 юли. Съобщено било, че между мъж и жена на ул. "Христо Смирненски“ започнал скандал, по време на който мъжът нанесъл удари на..

публикувано на 06.07.22 в 11:04