Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На театър през юни

Събитията, посветени на децата, са акцент с програмата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен през юни.

Още в първия ден на месеца, в Деня на детето, от 10 ч. ще бъде открита изложба с детски рисунки в новото артпространство – зала „1300“, която ще се превърне в домакин на ежеседмични творчески събития. В 17 ч. стартира новата инициатива на ДКТ „Васил Друмев“ с фокус към децата – образователната театрална игра „Любопитко в театъра“. Малчуганите ще имат възможност да научат как звукът и светлината в залата създават магията на творческия образ. Билетите са на цена от 3 лв. и вече са пуснати в продажба на касата на театъра. Следващите игри на „Любопитко в театъра“ ще са на 10 и 17 юни, също от 17 ч.

Празникът на детето 1 юни ще завърши с опит за поставяне на нов световен рекорд за пукане на балони. Пред сградата на театъра всеки ще има възможност да получи балон и след изчерпването им, по даден знак, ще започне тяхното спукване.

През юни театърът започва още една инициатива – „В света на куклите“. Всяка събота от 12 ч., след представлението в зала „Патиланчо“, ще се провеждат детски театрални работилници. В тях могат да се включат до 20 участници. Децата ще се научат как да изработват театрални кукли от различни материали, как да си направят минисцена, как работи театър на сенките. Детските театрални работилници ще се провеждат в зала „1300“. Цената е 3 лв.

Всяка събота и неделя продължават традиционните представления за най-малките. Ще се играят спектаклите „Приказоразбивачи“, „Жълтата червена шапчица“, „Закуска за принцеса“, „Тримата братя и златната ябълка“, „Гарджето певец“, „Пипи дългото чорапче“, „Историите на мистър Хепи“ и „Приказка за годишните времена“.

През следващия месец ще има и три спектакъла за възрастни. На 2 юни ще се играе „Две“ от Таня Шахова, на 8 юни – „Дойдох си“ от Йонка Илиева, на 29 юни – „Живот в три версии“ от Ясмина Реза.

На шуменска сцена ще гостуват Вива Арте – София с „Омразна любов“ (на 15 юни от 19 ч.) и БТР и филхармония (22 юни от 19 ч.).

По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кармен

Кармен под звездите

Русенската опера ще представи спектакъла "Кармен" от Жорж Бизе тази вечер на площада в центъра на дунавския град. С него културният институт ще закрие творческия си сезон, а също и летния фестивал "Сцена под звездите", организиран от община Русе, съобщиха от културния институт.  Диригент на музикалното събитие е Вилиана Вълчева. В ролята на Кармен..

публикувано на 31.07.24 в 13:11

Българският военен флот в снимки

Любопитен и ценен фотоалбум ще бъде представен пред публиката на Русе на 1 август от 18 :00 часа в Регионалния исторически музей. Изданието разказва в снимки и текст историята на Българските военноморски сили на Дунав. Материалите са събрани от лични и семейни архиви, а книгата е направена по повод 145-ата годишнина от създаването на..

публикувано на 31.07.24 в 11:52

Лято арт се завръща

От 5 до 9 август „Клуб култура за Шумен” организира поредица от събития. Концертите, изложбите и срещите с изтъкнати български творци ще се състоят в двора на Ганушевата къща на улица „Цар Освободител“ № 152.  “За втора поредна година се организират интересни културни прояви. Август месец по традиция не е наситен с много събития от сферата на културата и..

публикувано на 31.07.24 в 11:35

Сукмани и саи в каталог

Каталогът „Сукмани и саи от фонда на РИМ - Търговище“, издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата излезе от печат. Традиционната носия представлява сложна система от знаци, носещи богато смислово съдържание. Неслучайно я сравняват с езика, а местните ѝ варианти – с различните диалекти. Авторите подготвят носията, водени от..

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Танго на старините

Днес е големият финал на концертния сезон на Симфониета Шумен. Организаторите  обещават да бъде незабравим.  Поканата е да танцуваме „Танго под звездите“ тази вечер от 19.30 часа на  сцената на “Стария град”. Виртуозът на бандонеона Стоян Караиванов и неговият ансамбъл „Либертанго“ обещават вечер на страстни танга и спираща дъха гледка от Стария град...

публикувано на 18.07.24 в 16:05
Народно читалище

Кино в длан

45 филма са постъпили до момента за участие в IX-ото издание на фестивала „Кино в длан“. Крайният срок за представяне на творбите е 15 септември, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен.  Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да изпратят филмите си на интернет страницата www.mkino.org. Няма..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Разбулват тайни под земята

Историческият музей в Попово е един от малкото в страната, които успяха да спечелят два проекта от Министерството на културата за археологически проучвания през това лято. Първият е за разкопки в късноантичния обект Ковачевско кале, а вторият е за геофизично изследване на площ, южно от хореума или склада за зърно в крепостта. Геофизиката е..

публикувано на 12.07.24 в 14:22