Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лорер: Ръст на българската икономика

„Взели сме мерки за доставка на енергийни носители и се опитваме да ограничим енергийната зависимост на България от Русия. Това каза при посещението си в Шумен Даниел Лорер, министър на иновациите. Той откри нови технологични мощности в едно от големите местни предприятия и коментира цените на енергоносителите и нивото на инфлацията в България.

"Износът на България отново се увеличава. Индустриалното производство на България отново е рекордно в последните месеци. Така че, българската икономика доколко е била зависима от руски контрагенти или клиенти, явно е успяла да се пренастрои и в момента всички икономически показатели са много добри и за това състояние на нещата". Така министър Лорер коментира влиянието на военния конфликт в Украйна върху националното стопанство.

„Ще продължаваме подкрепата си за българската икономика, защото растежът и значи повишение на  доходите ни“ – каза в Шумен министър Даниел Лорер. По думите му, за първото тримесечие на тази година, макар и в ситуацията на война в Европа и сериозен ръст на инфлация, българската икономика бележи ръст от 4, 5 процента, което е добро постижение.


ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години за убийство с цепеница

26-годишен мъж от село Цани Гинчево получи присъда от 20 години затвор за убийство и грабеж. Жертвата познавала мъжа от дете, като понякога той я посещавал в дома й. Така се случило и на 12 март 2021 година, когато 26-годишният мъж отишъл в къщата на възрастната жена. Макар да не го очаквала, тя му сервирала вечеря. След това..

публикувано на 07.07.22 в 12:40

Оперативен сигнал за дрога

Криминалисти от РУ- Шумен задържаха 37-годишен местен жител за притежание на наркотични вещества, съобщават от полицията. След получен оперативен сигнал, че мъжът държи дрога, е извършено претърсване в жилище на бул. „Ришки проход“ в Шумен. Намерени са около 30 г амфетамин и 2 таблетки екстази. Иззети са. Ще бъдат изследвани лабораторно...

публикувано на 07.07.22 в 12:28

Задържаха варненка за кражби

30-годишна варненка е задържана за кражби от хранителен магазин и на мобилен телефон, съобщиха от шуменската полиция. Вчера по обяд е приет сигнал от служител на хипермаркет на бул. "Симеон Велики", че жена преминала през касовата зона на магазина, без да заплати хранителни продукти и бутилка уиски. Задържана е. 30-годишната жена е с адрес във..

публикувано на 07.07.22 в 12:03

Изписаните повече от приетите

Осем са пациентите с коронавирусна инфекция, настанени за лечение в шуменската болница. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Няма настанени в интензивното отделение. Няма и починали с COVID-19. Вчера са изписани петима пациенти, сред тях са деца на 1 и 7 месеца. Вчера в болницата е прието за лечение с..

публикувано на 07.07.22 в 09:51

Пръстен намерен след 52 години

Собственичката на брачната халка, която днес две осемгодишни деца намериха на горска пътечка на Шуменското плато, е открита, съобщиха от полицията в Шумен. Жената обаче не желае публичност. Тя е загубила венчалния си пръстен през 1970 г., когато е работела в отделението за недоносени деца в шуменската болница. Имала навик да сваля бижуто, докато къпе..

публикувано на 06.07.22 в 16:48

Водата тръгна

Завърши планираният ремонт на довеждащия водопровод от язовир "Тича". Това съобщиха от Вик - Шумен. Отварянето на спирателните кранове и пълненето на системата започна в 15:00 часа. „ Екипите работиха професионално и експедитивно, а предварителната стриктна организация ни даде възможност да изпълним планираните дейности в рамките на деня “,..

публикувано на 06.07.22 в 15:21

Издирват собственика на брачна халка

Възпитаници на ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен намериха златна брачна халка по време на занимания на открито на Шуменското плато, съобщават от полицията. Днес преди обяд на поляната до детската площадка, вдясно от Стария град, 8-годишните Николай и Йоан забелязали предмет, който блести. Извадили го от пръстта и разбрали, че са намерили..

публикувано на 06.07.22 в 13:52