Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на Паметника

2
Паметник "Създатели на българската държава" - Шумен
Снимка: Община Шумен

На 28 май, събота Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе свежо музикално звучене в Шумен. Събитието ще се проведе на Паметника „Създатели на българската държава” с участието на един от най-заявените артисти – позната не само на българската електронна сцена Laylla Dane.

Израснала в Шумен, Laylla Dane от няколко години живее и твори в Берлин, където се е отдала изцяло на музиката, а вече е и познато име в едни от най-емблематичните клубове там. Нейният отличителен стил стига до редица клубове и фестивали по цял свят – от Ню Йорк до Лондон и Буенос Айрес, а у нас е движещата сила, стояща зад фестивала Wake Up Stran-Jah на Варвара.

В 18 ч. в сърцето на паметника ще застанат основателите на Ritual Gatherings – The Foreigners, а след тях, със специален DJ set на винили, ще застъпи Laylla Danе.

Артистичната програма на събитието ще започне от рано и ще представи изложби на открито – „Апетит“ от Емилия Балева – живопис, „Паралелни изблици“ на Стоян Skew. Любимите на града танцова формация Emotion ще подготвят публиката за танци с хореографски пърформанс точно преди започването на DJ сетовете. Всеки, който иска да се включи във флашмоб в сърцето на паметника, ще може да го направи от 16 до 17 ч.

Транспорт до паметника ще бъде осигурен, като автобуси ще тръгват на всеки час от входа на Община Шумен.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.



По публикацията работи: Миглена Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Желазната църква в Цариград - катедрален храм на Българската екзархия до 1913 година

Българите в османския елит

Какво е представлява титлата „капуджибаши“ и защо българите също са успели да получат това престижно признание от Османската империя и така да станат част от нейния елит. На тези въпроси отговаря изследване на доц. Николай Тодоров, директор на Регионалния исторически музей в Силистра. Проучването му е част от сборника с научни публикации, озаглавен..

публикувано на 14.08.24 в 12:48

Акварел, моливи и ... пръсти

С изложба от 55 картини шуменската художничка Милена Маркова-Топалова отбелязва своя 55-ти рожден ден.  Експозицията включва платна, рисувани с маслени бои, акварел и моливи, като освен с четки, художничката рисува с пръсти и длани.  Защо Милена Маркова озаглави своята изложба „Без ограничения“ и можем ли да говорим за граници в изкуството?..

публикувано на 13.08.24 в 15:41

Самодивата като жив образ

Книгата на д-р Стефана Йорова „Самодивата в българския фолклор“ излезе от печат. Изданието е плод на дългогодишните научни търсения на автора в сферата на словесния фолклор, вярванията и митичните образи. „Самодивата в българския фолклор“ на д-р Стефана Йорова е първото цялостно монографично изследване по темата. Книгата разглежда самодивата..

публикувано на 13.08.24 в 12:38

Чудесата на Мурфатлар

Пътувайки в Северна Добруджа, по главния път за румънския град Констанца, от шосето може да се види каменноциментовата обшивка на изключително представителен исторически паметник - скалният комплекс Мурфатлар. Той се развива на площ от цели 10 дка.  Състои се от четири църкви, два параклиса, две галерии, едната от които е функционирала като гробнична в..

публикувано на 12.08.24 в 15:42

Как се пише добра история

Родителите на Емил Стефанов се запознават в София, но се преместват на североизток и така Емил израства в Шумен. Завършва Икономическия техникум в града, но още докато учи там, разбира, че икономическите науки не са неговото поприще и се насочва към изкуството.  В момента работи като сценарист, понякога актьор и режисьор, по различни проекти.  Кога..

публикувано на 09.08.24 в 12:50

Песни за любовта в „Лято Арт“

Последният ден от инициативата „Лято Арт“ е за всички, които харесват джаз музиката, тангото, шансоните и всички онези любими песни, които разказват за любовта. Тази вечер в Ганушевата къща за първи път в Шумен гостуват певицата Джорджия Павлова и акордеонистът Илко Градев, които ще представят своя проект „Multilingual“ с подзаглавието „Музиката..

публикувано на 09.08.24 в 12:06

Ники Станоев в "Лято Арт"

Николай Станоев, когото познаваме от театралната сцена и от телевизионния екран, е поредният участник във фестивала "Лято Арт" в Шумен. Той ще гостува в Ганушевата къща във вечерта на театралното изкуство.  Забавен, усмихнат, енергичен, винаги замесен в няколко проекта, свързани с изкуство. Виждали сме го в различни роли, дори и на Михал Мишкоед на..

публикувано на 08.08.24 в 11:32