Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тараклия искат паметник на Левски

Снимка: Община Русе

Жителите на молдовския район Тараклия, в който живеят близо 24 хиляди българи, искат съдействие за издигането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Това стана ясно от днешното посещение на председателя на районния съвет Иван Паслар, който разговаря с кмета на Русе Пенчо Милков.

Русенският кмет настоя към Общината да бъде изпратена подробна информация с параметрите на проекта, така че да бъде организирана информационна кампания сред заинтересованите да помогнат.

Председателят на района каза, че вече е намерен каменен материал, както и български скулптор, който е готов да изработи монумента.


По публикацията работи: Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Работник падна от сметосъбиращ камион

54-годишен мъж е с опасност за живота след инцидент, станал вчера преди обед на улица "Черно море" в Две могили. За това съобщават от Областната дирекция на МВР – Русе. Служителят, който работи в общинското предприятие, отговарящо за почистването, паднал от кош на бордови камион "Мерцедес".  Според първоначалната информация мъжът загубил равновесие,..

публикувано на 14.08.24 в 13:50

Фонд „Инвитро“ и в Бяла

Община Бяла създаде фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Правилникът за дейността му беше гласуван от Общинския съвет, вече се приемат и молбите на кандидатите, каза за Радио Шумен кметът на русенската община Димитър Славов. Годишният бюджет на програмата е 25 000 лева, като една двойка може да получи максимум 3000 лева. Едно от..

публикувано на 14.08.24 в 11:51

Четирима с ХИВ в Русенско

Четирима души са заразени с ХИВ от началото на година в Русенско. Това ясно от срещата между областния управител Драгомир Драганов и заместник-директора на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Тя съобщи, че по време на лятната антиспин кампания в Русе през последните няколко дни са направени 66 безплатни теста за полово предавани..

публикувано на 13.08.24 в 12:16

Търсят кръводарители

Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ „Канев" в Русе се нуждае спешно от кръводарители с A кръвна група. Това съобщават от лечебното заведение. 

публикувано на 12.08.24 в 09:45
Радослав Драшков

През Европа с колело

Да обиколи Европа с колело. Това ще опита да направи 21-годишният русенец Радослав Драшков. Пътешествието му започва в понеделник. По време на приключението Драшков си е поставил две допълнителни цели. Първата е да популяризира родния си град в чужбина, а втората е да насърчи младите хора да не пушат. „Русе е често засенчван от по-големите..

публикувано на 10.08.24 в 14:39

Безплатни кардиологични прегледи

Продължава кампанията за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания на УМБАЛ „Медика Русе“ през август .Безплатните скринингови прегледи при кардиолог и съдов хирург са в събота, като те ще се извършат на 10 и 24 август на адрес – ул. „Рига“ 35.  От тях могат да се възползват пациенти с проявена симптоматика или с установени заболявания. За целта е..

публикувано на 09.08.24 в 09:42

Приемат проекти за култура

Русенски творци могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по три конкурсни програми на Националния фонд „Култура“, съобщават от общинската администрация в Русе. Отворени за кандидатстване са програмите “Любителско изкуство”, “Създаване” и “Фестивали”. Името на първата програма показва, че тя се фокусира върху развитието и..

публикувано на 09.08.24 в 09:07