Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпва билетът за музея

С един лев се повишава цената на билета за Археологическия музей във Велики Преслав. За възрастни посетители става 7 лв. Останалите стойности на входните билети остават същите от 2 и 3 лева за ученици. Предвидени са и семейни билети.

От 10 години цената на входен билет за музея е 6 лева. Поскъпването сега е от 1 лев, но само за възрастни посетители, каза директорът на музея д-р Александър Горчев.

"Причините и мотивите са много. Като музей не успяхме да си издействаме привилегии да потребяваме ток като граждани. На второ място, все повече средства трябва да акумулираме в поддръжката на археологическия материал. Имаме повече от 35 000 експоната. Срещу влажността закупуването различни системи за охлаждане", каза той.

Това са битовите причини за повишаване на цените на входните билети. По-важното е, че музеят трябва да отговаря на повишените изисквания на туристите, които пътуват не само в България.

"Нашият музей се грижи за 5000 дка археологически резерват и допълнително издържаме щатни бройки, за да може навсякъде да е почистено. Заслужава си всеки българин посетил нашия музей, да остави някаква лепта за това да се пази българската история, да се показва, за да има с какво поколенията да се гордеят, че ние сме дали много неща на света", коментира Горчев.

Музеят разширява и популяризира дейността си чрез виртуални музейни разходки на ученици по заявки. Дейности, които изграждат чувство за историчност и гордост от българската история.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Пожар“ на русенската сцена

Спектакъл - провокация представя трупата на Държавната опера в Русе. На 7 юни от 19:00 часа е премиерата на балетната постановка „Пожар“, чието заглавие съвсем умишлено насочва към онзи пожар от лятото на 2020 г., когато беше изпепелен покрива на операта. В края на миналата година режисьорът Пламен Бейков пише десетина кратки есета, които..

публикувано на 06.06.24 в 08:25

Клавирно чудо свири Бетовен

Шуменската публика тази вечер ще има изключителната възможност да слуша и гледа едно от чудесата на българската музикална сцена – пианиста Ивайло Василев. Той е само на 16 години и вече е носител на над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия,..

публикувано на 06.06.24 в 08:08

Големият театър в малкия град

Театралните празници „Дни на големия театър в малкия град“ ще се проведат за 26-ти път в Търговище. От днес (5 юни) до 3 юли на сцената на Драматичния театър ще излязат любими български актьори и изпълнители. Театралния форум ще открие Камен Донев, който днес ще представи моноспектакъла "Лекция № 2 - “Възгледите на един учител за всеобщата..

публикувано на 05.06.24 в 09:01

Покана за концерт

Шумен посреща лятото с концерт на Смесен хор „Родни звуци“ с диригент проф. д-р Николай Андриянов, Ваня Джамбазова на пиано и студенти от Шуменския университет.  От 18.00 часа в концертната зала на читалище „Добри Войников“ в Шумен ще звучат произведения от западно-европейската духовна класика, песни от различни забавни жанрове и български маршове...

публикувано на 05.06.24 в 08:46

За изкуствата в библиотеката

С научен форум днес и утре Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище ще отбележи 160-тата годишнина от библиотечното дело и 65-тата годишнина от нейното създаване. Специалистите в културната институция са подготвили кръгла маса на тема „Изкуствата в библиотеката - средство за ефективна колаборация в дигиталната ера“. Само преди..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

За пътя и безпътицата в „Пойни птици“

Война, мир, насилие и безпътица са темите, които роденият в Шумен поет Владислав Христов извежда на преден план в новата си книга „Пойни птици“. Това е седмата поред поетична книга на Владислав Христов, затвърждаваща името му като eдно от най-значимите в съвременната българска лирика.  Текстовете в книгата засягат широк кръг от проблеми, свързани със..

публикувано на 31.05.24 в 08:47
Михаил Вешим

Среща с автограф

Писателят Михаил Вешим ще гостува в Шумен на 30 май, четвъртък, от 18.00 часа в зала „Сава Доброплодни“ на НЧ „Добри Войников-1856“. Той ще представи най-новата си книга „Стари хипари и нови разкази“. В сборника са включени някои от познатите морски разкази на автора и осем нови истории, пропити със звън на китари, среднощни къпания и носталгия...

публикувано на 28.05.24 в 09:06