Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Украинчета учат български

Снимка: БГНЕС

30 украински деца изучават български език в рамките на проект, който осъществява русенска организация от млади предприеми в IT сектора. От Startup factory твърдят, че интересът е голям. Целта е интеграция на украинската общност в Русе чрез различни инициативи, каза Теодора Енева.

"Страницата, която сме създали в нашия сайт, обединява няколко организации от Русе, които работят за интегрирането на украинските деца. Предлагаме им различни инициативи като екскурзии и обучения. Планираме много културни изяви, затова и така сме нарекли обучението - "Курс по български език и култура", посочи тя.

Предвидени са летни лагери, посещения на исторически и културни обекти. Организацията има готовност да предложи на украинските деца и обучения в сферата на дигиталните технологии.

Курсовете по български език и култура са отворени за още желаещи.ВИЖТЕ ОЩЕ

Заспал на волана?

" Поводът за катастрофата може би е човешка грешка, а причината - наличието на тирове, спрели тук на пътното платно ". Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков по повод тежкия пътен инцидент от тази сутрин, при който загина жена, а мъж беше тежко ранен. " Това, за което предупреждаваме, се случва. Спящ шофьор, на когото е свършило времето за..

публикувано на 26.09.22 в 12:47

Тежка катастрофа отне живот

Жена загина при тежка катастрофа рано тази сутрин край Русе, съобщиха от МВР. Сигнал за пътния инцидент е подаден към 04:10 часа. При първоначална информация, бус с българска регистрация, в който пътували двама мъже и жена, се движел от Русе към Мартен, когато се блъснал в спрял тежкотоварен камион с турска регистрация. Веднага на..

публикувано на 26.09.22 в 08:14
Юлия Головко

Вълшебна стая лекува травми

"Вълшебна стая" за терапия на деца и възрастни, претърпели психологически травми, отвори врати в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе . Русенското сдружение "Еквилибриум" започна работа по методика, създадена за хора, претърпели тежки психологически травми, от доцента по психология на Ровенския държавен..

публикувано на 23.09.22 в 16:07

Шанс за бездомните животни

Извършените подобрения в Общинския приют за безстопанствени животни в Русе увеличават капацитета му и в него вече се отглеждат 760 кучета, което го превръща във втория по големина в България. Изградени са нови клетки за настаняване и дворчета за разходки чрез дарителски кампании. Всяко ново животно се ваксинира, благодарение на партньорските..

публикувано на 23.09.22 в 12:24

Общината отново собственик

Върховният касационен съд върна собствеността на бившия хотел “Балкан“ на Община Русе. Това съобщи в профила си в социалната мрежа кметът на Общината Пенчо Милков. С решението Общината стана собственик на половината сграда и имотите, допълващи архитектурния комплекс. Предстои проектиране на ремонта.

публикувано на 23.09.22 в 11:50

Признание за русенски военни

Двама старши офицери от българската армия бяха удостоени със знака на областния управител на Русе Анатоли Станев в Деня на независимостта. Церемонията се състоя в сградата на Областната администрация. Почетното отличие бе връчено на началника на Военното окръжие в Русе подполковник Васил Петров и на началника на гарнизона и командир на военно..

публикувано на 22.09.22 в 16:19

Листовки на 10 езика

Флаери с призив за разумно шофиране получиха днес влизащи в страната през граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. Те бяха раздавани от служители в Областната администрация. Освен на български, листовките са преведени на 10 езика – английски, френски, немски, испански, румънски, турски, гръцки, украински, руски и хърватски. Повод за акцията са..

публикувано на 21.09.22 в 13:34