Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
„Алкомет“ отново в "Шумът на парите"

3
Снимка: Алкомет АД
13-ото издание на едно от най-големите икономически събития в страната "Шумът на парите 2022" се проведе на 7 юни в Sofia Event Center. Форумът беше открит от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Участваха 40 водещи компании от цялата страна.

"Най-добрата дефиниция на термина "устойчиво развитие" е балансът между настоящото и бъдещето и взимането под внимание на това какви ще са нуждите на следващите поколения". Това заяви Емрах Сазак, член на Управителния съвет на "Алкомет", който взе участие в панел "Устойчиво развитие", част от форума.

По думите му, предизвикателствата са свързани най-вече с това, че след пандемията фокусът пада върху устойчивостта и регулациите както на национално, така и на европейско равнище, които се увеличават.

"Имаме Зелената сделка, която поставя на дневен ред някои нови ограничения и регулации. Честно казано, някои от тях са доста сложни. Освен това изискват определени разходи и нова нагласа от страна на бизнеса", посочи Сазак.

Според него, алуминият е металът на бъдещето. Основната причина за това е, че със своите характеристики той осигурява много решения, свързани с устойчивото развитие.

Сазак каза, че очаква търсенето на алуминий да продължи да расте, тъй като металът е тясно свързан и с възобновяемите енергийни източници.

"Новите изисквания и регулации ни насочват към подобряване на енергийната ефективност и към инвестиции в съответните технологии. Освен това алуминият има много голям процент на рециклируемост. Когато става въпрос за кръговата икономика, трябва да се има предвид, че алуминият може да се рециклира многократно", подчерта Сазак.

Той припомни, че алуминият е сравнително "млад" метал и се използва от приблизително 200  години, а 75% от цялото производство до момента все още се употребява. По думите му, новите технологии дават още повече възможности за рециклиране и за още по-устойчив цикъл на кръговата икономика.

"Следващата ни инвестиция ще бъде именно в сферата на рециклирането и затова следим всички нови тенденции в кръговия подход. Очакваме нови решения и разработваме такива заедно със стартъп компании за зелени технологии", коментира Емрах Сазак.

По темата за човешките ресурси като ключова част от стратегията за устойчиво развитие, Сазак заяви, че по време на пандемията от COVID-19 компанията е осигурила възможности за гъвкаво работно време на своите служители.

"В производството не може да има хоум офис, но в администрацията това е възможно и намерихме едно хибридно решение. В Шумен имаме много добра репутация като работодател. Аз живея в Шумен вече трета година и да ви кажа честно, за шуменци работата в "Алкомет" е въпрос на престиж. И това ни дава определени предимства. Устойчивостта е хубаво нещо, но тя трябва да се превърне в мисия на всеки служител. Това не е еднократно решение, за него трябва да се работи всеки ден", каза още Сазак.


Платена публикация




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменче дари косата си

Това е Анастасия Камджалова. Тя е една малка шуменка с огромно сърце. Дни преди Великден 6-годишното момиченце е дарило косата си, за да бъдат изработени перуки за онкоболни деца. Това става ясно от страницата в социалната мрежа на Детска градина "Космонавт" в Шумен, чиято възпитаничка е Анастасия. Инициативата е на Асоциация "Промени живота си сега" и..

публикувано на 30.04.24 в 14:57

Кристален приз за шуменски преподавател

Кристален приз The best paper получи доц. д-р Ирена Петрова за доклада си на тема „Овладяване на чужд език извън езикова среда с използване на хипермедийни инструменти“. Преподавателката в ШУ „Епископ Константин Преславски“ е представила проучването си в рамките на втората национална научно-практическа конференция „Дигитална трансформация на..

публикувано на 30.04.24 в 14:25

Валежите продължават

13 градуса е температурата в Шумен в 6 ч. тази сутрин. Атмосферното налягане е 996 хектопаскала, влажността на въздуха – 96%. Също 13 градуса са изерени в Русе и Търговище, 14 градуса е в Силистра, 12 – в Търговище. Падналият през нощта дъжд в региона е между 5 и 10 мм, само в района на Силистра е повече – около 13 мм. Облачно и дъждовно ще е времето в..

публикувано на 30.04.24 в 05:51

Куп нерешени проблеми

Много нерешени въпроси поставиха шуменци по време на поредния приемен ден на кмета проф. Христо Христов и неговият екип. Да бъде довършен пътя в една от вилните местности до Шумен- „Чаир дере“ поискаха гражданите Жечко Желев и Васил Василев. Отговорът на заместник- кмета по строителство арх. Николай Симеонов бе, че за оставащите 700-800м. от..

публикувано на 29.04.24 в 16:34

Близо 800 декара нови гори

796 декара с нови гори са се появили на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП) - Шумен по проект „Горите на Североизтока“. До края на година ще бъдат залесени още 500 декара.  Една от инициативите на СИДП, е опазване и възстановяване на природата и горите в стопанисваната от предприятието територия. Основната цел на проекта е..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Полицията бди по празниците

Полицейски екипи ще следят за опазване на обществения ред, сигурността и придвижването по време на предстоящите празнични дни. Това съобщават от Областната дирекция на МВР - Шумен.  Екипи на полицията ще има около местата за провеждане на религиозни и други публични прояви. За осигуряване на пътната безопасност в шуменско ще има определени..

публикувано на 29.04.24 в 15:48

Пускат фонтаните и чешмите

Фонтаните, обществените чешми и шадраваните в Шумен да бъдат приведени в експлоатация за пролетно-летния сезон. Това нареди кметът проф. Христо Христов, съобщиха от пресцентъра на общината. Списъкът с обектите, които ще се захранват от градската водопреносна мрежа включва: ·   Обществена чешма „Руски паметник“; ·   Обществена чешма..

публикувано на 29.04.24 в 14:35