Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещо политическо лято

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политологът Яница Петкова коментира за Радио Шумен, че вече сме свикнали да има горещо политическо лято и тазгодишното се очаква да бъде такова.

"Анализът води до извода, че в следващата година ще имаме избори. Така или иначе са планирани местните избори. Очаква се да видим дали с тях ще са парламентарните или преди тях. Независимо към кой път се поеме, дали към някакво правителство на малцинството, дали към експертен кабинет, или към подаване на оставка, или невъзможност да се изпълни мандата от някоя от партиите в парламента, при всички положения най-ранният момент за избори е есента", посочи тя. 

"Ако по някакъв начин се постигне съгласие за експертно или програмно правителство или се формира някакъв временен кабинет на малцинството, то най-вероятно избори ще има в ранните месеци на 2023 г. Най-позитивният вариант от днешна гледна точка изглежда правителството по някакъв да успее да удължи съществуването си до местните избори следващата година, но пък макар и най-позитивният вариант от гледна точна на политическата стабилност, това е и най-малко вероятният вариант от гледна точна на актуалните политически събития", каза още тя.

Още може да чуете от интервюто с Яница Петкова.


По публикацията работиха: Велмира Стефанова, Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Победите на Огнян

Пет медала спечели шуменецът с присадено сърце Огнян Ганчев на Европейските игри за трансплантирани в Лисабон. Ден след среброто в турнира по бадминтон, той завоюва два златни и два сребърни медала в плуването.  В плувния турнир страната ни завоюва още четири титли благодарение на Георги Пеев от Хасково, който е единственият у нас с два трансплантирани..

публикувано на 24.07.24 в 14:06

В Златна нива над 40% застраховани

Високите температури, сушата и човешкото невнимание, които са в основата на пожарите през последните дни, не подминаха и област Шумен. Повече от 140 пожара са станали в региона от началото на месеца. Засегнато беше и село Златна нива. Късно една вечер в селото лумнаха отпадъци в селски двор, но благодарение на бърза реакция на огнеборците от Нови..

публикувано на 24.07.24 в 13:18

Опасно кръстовище на прицел

След последната катастрофа с жертва жители на Попово събират подписка с искане т. нар. Медовинско кръстовище да бъде обезопасено. Това е мястото, където се пресичат два републикански пътя, а трафикът е изключително натоварен.  Невралгичната точка през последните 12 години е причинила не малко инциденти, а сега поповчани искат поставянето на скоростна..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Картини с любов

Изложба "Картини с любов" на Елена и Калина Минкови ще бъде открита днес - 24 юли 2024 г. в Русе  от 17:30ч. Тя е експонирана в Галерия "Библиотека"  и се  осъществява с любезното съдействие на екипа на Регионалната библиотека "Любен Каравелов".  „Любовта е главното, което ни води в живота и в творчеството ни“, казва Елена Минкова. В Русе е..

публикувано на 24.07.24 в 08:43
Лъвино, юли 2024

Лъвино бавно се изправя

През ноември миналата година само за няколко минути смерч отнесе покривите на близо 150 къщи в с. Лъвино, община Исперих. Част от селото остана без ток заради съборени електрически стълбове. В навечерието на зимата много хора се озоваха без покрив над главите си. Тогава местната власт, социалните служби и стотици доброволци се притекоха на помощ на..

публикувано на 23.07.24 в 08:45

Шуменски огнеборци гасят край Воден

По трима или четирима пожарникари от област Шумен са на терен по 24 часа и гасят огненото бедствие в ямболската община Болярово.  „Така е от 18 юли и ще продължим да изпращаме огнеборци, докато е нужно. Бедствието е голямо, на огромна площ“, каза главен инспектор Красимир Колев, началник на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението..

публикувано на 22.07.24 в 15:18

Лариса Коломбо: Раят е тук!

За Лариса Коломбо от Молдова вече 30 години Шумен е градът, който нарича своето място. Пътува често по бизнес из цяла Европа, но когато мине границите на България, признава, че сърцето й трепва от вълнение, че си е у дома, защото енергията, която усеща тук, няма аналог другаде. Лара Коломбо, както я познават мнозина, е родена в пограничното..

публикувано на 22.07.24 в 11:28