Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артефакти под вода

Снимка: Радио Шумен

Фондохранилищата, където се съхраняват артефактите в Националния историко-археологически резерват "Плиска", са наводнени след пороя, който се изля снощи. Това съобщи за Радио Шумен главният уредник Христина Стоянова.

Водата е била над метър и е засегнала долните стелажи с находки. Стихията е тръгнала от нивите в съседство, скъсала е дигите и е заляла складовете на археологическата база. Започнало е разчистването, след като пожарникарите са изпомпвали водата тази нощ.

В момента на пода във фондохранилищата има една педя с тиня.

В складовете се съхраняват около 5000 хиляди артефакта от камък, метал и дърво, които са събирани по време на цялото проучване на първата ни столица. Христина Стоянова припомни за наводнението през месец май 2010 г., след което са взети мерки – направени са диги, а пътят е повдигнат. Заради голямото количество вода в последните дни тези ограждания не са издържали и затова стихията е заляла хранилищата на резервата, каза още неговият главен уредник.

Предстои артефактите от археологическата база на националния резерват "Плиска" да бъдат изнесени и огледани, обясни Христина Стоянова. Според нея начинът, по който са се съхранявали находките в кутии и пликове, вероятно ги е спасил от увреждане. По думите ѝ сега трябва да се направи нова консервация и паспортизация на артефактите.

Ще се търсят начини находките да не бъдат на същото място, което означава нови фондохранилища, които няма да са в приземния етаж.

По публикацията работи: Ивелина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха склад за трюфели в Ивански

Комплексна проверка в обект за трюфели извършват служители на Областната дирекция по безопасност на харните в Шумен, на Националната агенция за приходите, на МВР и на ДАНС, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При извършена проверка преди седмица е установена липса на документи за проследимост и..

публикувано на 12.07.24 в 17:44

Награди за шуменските грации

Четири първи и едно второ място за нашите грации от школата „Балет“ с ръководителки Светла Денчева и Юлия Николова в XVIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Това съобщава на страницата си във Фейсбук Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс Шумен. В раздел „Танцово изкуство“ момичетата се..

публикувано на 12.07.24 в 15:22

Излезе първото класиране след седми клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 15:05

Грижа за младежи в риск

Още две социални услуги разкри Община Разград, считано от 1 юни. Това са „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“. И двете са насочени предимно към млади хора.  Услугата „Преходното жилище“ ще се фокусира върху младежи от 15 до 18 години за осигуряване на 24-часова грижа.  Втората социална услуга „Наблюдавано жилище“ обхваща възрастовата група от 18..

публикувано на 12.07.24 в 13:13

Промяна в движението

Заради катастрофа движението по първокласния път Русе – Шумен при с. Ушинци се осъществява двупосочно в едната лента. За това предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в този район.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 12.07.24 в 12:44

Мъж пострада на пътя

65-годишен е катастрофирал с товарен автомобил около 7:30 часа вчера по пътя между Тутракан и Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Той изгубил управлението, напуснал платното и се ударил в няколко дървета.  Получил е фрактура на ребра и травма на таза.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 12.07.24 в 12:38

Опасност от пожари

С повишаването на дневните температури значително се увеличава рискът от пожари в природата, напомнят от Областната дирекция на МВР в Шумен.  За да не се допускат сериозни инциденти, е забранено изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда.  Всички моторни превозни средства, които влизат в горите..

публикувано на 12.07.24 в 12:29