Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Награди за кулинарно майсторство

Жури с председател Ивелина Ефтимова, етнолог и преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“, класира участниците в конкурса за  кулинарно майсторство на фестивала „Шумла“.

Ястия от месо и зеленчуци, приготвени на пещ и на скара, тестени изделия, баници, сладкиши, торти и обредни хлябове подредиха 22 групи участници от читалища, неправителствени организации и детски градини на алеята към паметника „Създатели на българската държава“.

Първото място в категорията „Духът на миналото“получиха участниците от НЧ „Светлина 1927“ от суворовското село Изгрев. На второ място беше класиран кулинарният клуб към НЧ „Градина – Върбица – 1894“, община Горна Оряховица. Журито реши да даде две трети награди. Те са за коледната трапеза, представена от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в шуменското село Лозево и за гергьовденската трапеза на НЧ „Пробуда-1927“ в село Радко Димитриево.

В категорията „Младежки и семейни кулинарни работилници. Весело и вкусно“ първото място е за участниците от НЧ „Просвета -1908“ в село Мадара. Втората награда е за НЧ „Просвета-1926“ в кв. Макак. С трета награда бяха отличени децата от Центъра за деца “Слънчево детство” в Шумен.

За поредна година майсторите кулинари от фолклорната група „Лудоселци“ към НЧ „Развитие-1897“ в село Дибич направиха атракция със своята „Месарница на барбекю“ и бяха отличени с първата награда в категорията „Кулинарна революция. Иновативна кухня“. Второто място е за капанската софра на групата за автентичен фолклор „Капанци” при Народното читалище „Искра 1893” в село Паламарца, община Попово. На трето място останаха участниците от НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“ в Шумен.

Програмата на фестивала продължава днес и утре. От 16 до 18ч. ще има забавления за деца и възрастни, куклено-театрален спектакъл „От кулата“, Арт ателие „Театрална рециклажница“, част от пътуващия фестивал "Лятно театро". От 17:45 ч. до 18:00 ч. акцент е представянето на народни носии на фестивалната сцена. От 18 ч. има концерт на детския танцов ансамбъл „Веселяче“. От 19 ч. следва концерт-спектакъл на фолклорния ансамбъл „Пазарджик“. От 20 до 23 часа за доброто настроение ще се грижи оркестър "Млади тракийци", с ръководител Божидар Стрехин и гост изпълнителнародната певица Ваня Вълкова.

Утре от 10 до 11 ч. ще има урок по танци с клубовете, участници във фестивала "Шумла". От 11 до 13.00 ч. е закриването на фестивала, с концерт на детския танцов ансамбъл „Звънче“ и ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“, информират от Община Шумен.


По публикацията работи: Антоний Петров
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха "Танцът на българина"

Шестнайсет състава ще участват в Националния танцов фестивал „Танцът на българина“ в силистренското село Калипетрово. Второто издание на феста ще се състои на стадион "Раковски". Организаторите на фестивала от народното читалище „Пробуда-1940“ в Калипетрово съобщават, че ще има специални награди, едната от които – за най-емоционално..

публикувано на 02.07.22 в 11:45

Ангели и демони на сцената

Трима именити музиканти тази вечер ще направят премиера на най-новия си проект в Шумен. Пианистът проф. Людмил Ангелов, тромпетистът Петър Македонски и изпълнителят на бандонеон Стоян Караиванов се впускат в приключението, наречено „Ангели и демони“ с музиката на краля на тангото Астор Пиацола. На сцената с тях ще бъдат и оркестрантите от..

публикувано на 30.06.22 в 14:33

Шумен в снимки отвисоко

Снимки отвисоко ще направят шестима фотографи от Шумен, Велики Преслав, Русе и Стара Загора. Те са участници в петото издание на Националния фотографски пленер „Шумен – познат и непознат“, който се организира в града. Стартът на събитието бе даден днес от заместник-кмета по образование и култура Найден Косев и шуменския фотограф Ивайло..

публикувано на 28.06.22 в 14:12

Деца рисуваха приказен свят

60 деца участваха тази година в шестото издание на националния конкурс за рисунка и литературно творчество ,,Сторих го за Отечеството". Той е организиран от шуменското читалище ,,Напредък -1869“. Тази година форумът е посветен на 120 години от рождението на Ангел Каралийчев. На официална церемония днес голяма част от децата получиха награди...

публикувано на 28.06.22 в 14:01

20 години ДФА "Шарено герданче"

Детският фолклорен ансамбъл "Шарено герданче" от Търговище става на 20 години. Много са децата и близките им, които са част от това музикално-танцово семейство. Ансамбълът съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи, като ги доближава до младите хора. Чрез песента и танца той дава възможност за творчество и изява на стотици изпълнители...

публикувано на 28.06.22 в 11:20
Шуменско плато

Игра на дронове

Националният пленер по фотография „Шумен – познат и непознат“ ще се проведе от 28 до 30 юни. Тази година всички кадри ще бъдат заснети с дронове. Идеята е чрез снимките, направени от въздуха, Шумен и природните забележителности в района да бъдат показани от различна гледна точка. Откриването е във вторник, 28 юни, от 11.00 ч., в двора на..

публикувано на 27.06.22 в 13:51

Проучват римски надгробни плочи

В проект за нов прочит в корпус на всички латински и гръцки надписи, свързани с войници в римската армия през късноримския период (4 век) в Дунавските и Балканските провинции участва русенският музей. По този повод пристигнаха Максим Емион и Дан Дана - двама френски изследователи, които ще посетят различни музеи в България, Румъния и Сърбия...

публикувано на 27.06.22 в 10:48