Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Завърши фестивалът Шумла

8
Снимка: Община Шумен

С изпълнението на народни песни и танци от ансамбъл „Мадара“ беше закрито третото издание на фолклорния фестивал „Шумла“, който се проведе на поляните зад Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен. Танцьорите и певиците от състава изнесоха впечатляващ концерт и покориха публиката със своето представяне, танцови умения и прекрасни гласове.

По-рано днес, в пространството пред сцената, се проведе урок по народни танци. Водени от доц. д-р Катя Кайрякова и Боряна Колева, ръководители на ансамблите „Шумен“ и „Веселяче“, зрителите си припомниха стъпките на някои от най-популярните български хора. В инициативата се включиха и участници във фестивала. След това всички заедно показаха своите умения и извиха голямо българско хоро.

За поредна година фолклорният фестивал „Шумла“ предложи на шуменци и гостите на града разнообразна програма с музика, народни песни и танци, кулинарна изложба, игри и забавления за малки и големи. В тазгодишното издание се включиха певчески и танцови състави от страната, индивидуални изпълнители, кулинари и актьори, които показаха своето изкуство и майсторство в трите дни на събитието.По публикацията работи: Миглена Стефанова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха "Танцът на българина"

Шестнайсет състава ще участват в Националния танцов фестивал „Танцът на българина“ в силистренското село Калипетрово. Второто издание на феста ще се състои на стадион "Раковски". Организаторите на фестивала от народното читалище „Пробуда-1940“ в Калипетрово съобщават, че ще има специални награди, едната от които – за най-емоционално..

публикувано на 02.07.22 в 11:45

Ангели и демони на сцената

Трима именити музиканти тази вечер ще направят премиера на най-новия си проект в Шумен. Пианистът проф. Людмил Ангелов, тромпетистът Петър Македонски и изпълнителят на бандонеон Стоян Караиванов се впускат в приключението, наречено „Ангели и демони“ с музиката на краля на тангото Астор Пиацола. На сцената с тях ще бъдат и оркестрантите от..

публикувано на 30.06.22 в 14:33

Шумен в снимки отвисоко

Снимки отвисоко ще направят шестима фотографи от Шумен, Велики Преслав, Русе и Стара Загора. Те са участници в петото издание на Националния фотографски пленер „Шумен – познат и непознат“, който се организира в града. Стартът на събитието бе даден днес от заместник-кмета по образование и култура Найден Косев и шуменския фотограф Ивайло..

публикувано на 28.06.22 в 14:12

Деца рисуваха приказен свят

60 деца участваха тази година в шестото издание на националния конкурс за рисунка и литературно творчество ,,Сторих го за Отечеството". Той е организиран от шуменското читалище ,,Напредък -1869“. Тази година форумът е посветен на 120 години от рождението на Ангел Каралийчев. На официална церемония днес голяма част от децата получиха награди...

публикувано на 28.06.22 в 14:01

20 години ДФА "Шарено герданче"

Детският фолклорен ансамбъл "Шарено герданче" от Търговище става на 20 години. Много са децата и близките им, които са част от това музикално-танцово семейство. Ансамбълът съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи, като ги доближава до младите хора. Чрез песента и танца той дава възможност за творчество и изява на стотици изпълнители...

публикувано на 28.06.22 в 11:20
Шуменско плато

Игра на дронове

Националният пленер по фотография „Шумен – познат и непознат“ ще се проведе от 28 до 30 юни. Тази година всички кадри ще бъдат заснети с дронове. Идеята е чрез снимките, направени от въздуха, Шумен и природните забележителности в района да бъдат показани от различна гледна точка. Откриването е във вторник, 28 юни, от 11.00 ч., в двора на..

публикувано на 27.06.22 в 13:51

Проучват римски надгробни плочи

В проект за нов прочит в корпус на всички латински и гръцки надписи, свързани с войници в римската армия през късноримския период (4 век) в Дунавските и Балканските провинции участва русенският музей. По този повод пристигнаха Максим Емион и Дан Дана - двама френски изследователи, които ще посетят различни музеи в България, Румъния и Сърбия...

публикувано на 27.06.22 в 10:48