Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще успее ли вотът на недоверие?

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Депутатите не успяха да съберат кворум за редовното сутрешно заседание на Народното събрание, на което трябваше да бъде избран председател на парламента. Вечерта от 19:30 ч. предстои ново заседание, на което ще се гласува внесеният вот на недоверие към правителството. 

Политологът доц. Даниел Смилов коментира парламентарната програма за Радио Шумен.

"Самият факт, че депутатите не се събраха сутринта, не означава, че това ще се случи задължително и следобед. Напротив, до вчера това, което беше ясно, е, че няма достатъчно гласове в подкрепа на правителството. От тази гледна точка вероятността да се гласува вот на недоверие е по-голяма отколкото обратното", каза той.

Доц. Даниел Смилов подчерта, че ако вотът на недоверие е успешен и не се стигне до съставяне на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“, опцията за успешно съставяне на кабинет с мандат на други партии е слабо вероятна.

Още може да чуете от разговора с доц. Смилов.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Риболов на Шуменското езеро

Без месечен и годишен абонамент и с актуализирана дневна такса се извършва риболовът на язовир „Шумен“. Всеки, който е решил да лови риба там, заплаща 10 лева на ден от началото на юни. Риболовът се извършва при строго спазване на Закона за рибарството и аквакултурите, а забраните са в изпълнение на действащата нормативна уредба. Още за условията за..

публикувано на 04.07.22 в 14:53

Монтират подземните контейнери

Днес в Шумен започна поставянето на подземните контейнери за събиране на смесени битови отпадъци. Те ще са вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак, разположен върху надземната част на съда.  Съдовете са купени със средства от натрупаните месечни отчисления на Община Шумен по Закона за управление на отпадъците. Общата..

публикувано на 04.07.22 в 14:38

Мечтите на Сезел

Сезел Ферад от СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен, освен че изрисува част от коридорите на учебното заведение, спечели и награда в конкурса „Нестандартен учител“. Отличена е за добра педагогическа практика на тема „Химията - голямата наука за малките умове“. По пътя на една мечта, за която изобразителното изкуство е химия, а химията е изкуство чуйте в..

публикувано на 04.07.22 в 11:50

Преброяване на путинофилите

Политиците, които осъдиха или се дистанцираха от решението за изгонването на 70 руски дипломати от България, все още живеят с мисълта, че повечето българи симпатизират на Кремъл. Това коментира за Радио Шумен журналистът Иво Инджев. „Те не могат да разберат, че особено след 24 февруари, когато бе началото на руската агресия срещу Украйна, светът..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Лилавият балон се спука

Все повече производители на лавандулово масло разорават полетата си и се насочват към отглеждането на други култури. Причините за това са както ниските изкупни цени, така и по-скъпото гориво, разходите за транспорт и изваряване, а и по-високите заплати на работниците, коментира председателят на Асоциацията на производителите на етерични масла..

публикувано на 29.06.22 в 13:38

От медицински брат до лекар

Преди 4 години Еркан Метинов от каолиновското село Дойранци поема към мечтата си да се посвети на медицината, след като години наред като дете е по болниците за лечение. Приет е да учи в шуменския Филиал към варненския Медицински университет, специалност "Медицинска сестра", но се сблъсква с предразсъдъци и обиди от колеги и от близки в малкото..

публикувано на 28.06.22 в 11:46

Опасни ли са тротинетките на пътя?

Тротинетките са зелен и модерен, но могат да бъдат и потенциално опасен начин на придвижване в градската среда. Българската асоциация за електромобилност излезе със становище във връзка с медийни публикации за случаи на управление на електрически тротинетки в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща..

публикувано на 28.06.22 в 09:52