Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Парламентарната рулетка се завърта

Снимка: БГНЕС

След гласувания вот на недоверие към правителството на Кирил Петков предстои президентът Румен Радев да проведе консултации с парламентарните партии и след това да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на ново правителство.

Конституционната процедура предвижда държавният глава да се консултира с парламентарните формации може ли 47-ото Народно събрание да излъчи нов кабинет. След това, президентът връчва първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната".

Според заявеното до момента, ще го получи премиерът в оставка Кирил Петков. Той ще има седем дни, за да представи състав и структура на правителство. Ако опитът е неуспешен, възможностите да излъчи кабинет ще получи втората по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които обявиха, че ще върнат мандата на президента, ако се стигне до тази хипотеза.

Тогава държавният глава ще трябва да избере на коя от останалите пет парламентарни групи да връчи трети и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Ако и този опит е неуспешен, президентът ще трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне 47-ото Народно събрание и да насрочи нови избори. Най-ранната възможна дата за предсрочен парламентарен вот е последната  седмица на септември или през октомври.По публикацията работи: Миглена Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова.

БСП се връща на масата за преговори

БСП ще разговаря с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. БСП прекратиха разговорите с ПП в сряда заради изгонването на 70 служители на руското посолство у нас. Тогава Нинова обяви, че разговорите могат да бъдат подновени, ако ПП издигнат друг кандидат за премиер...

публикувано на 01.07.22 в 13:12

Петков отхвърли руския ултиматум

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви във видеообръщение, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.  "Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд", каза Петков. Междувременно в изявление от трибуната на Народното събрание вицепремиерът в оставка и лидер..

публикувано на 01.07.22 в 13:04

ЕС ни подкрепи за руските дипломати

"ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност. В него се подчертава, че българското решение е изцяло в духа на международното право, а тези..

публикувано на 01.07.22 в 12:48

Кандидатът е Асен Василев

Кирил Петков е предложил вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за кандидат за премиер. Това стана ясно от изявление на премиера в оставка за медиите. "Днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или..

публикувано на 01.07.22 в 11:50

Най-красивата абитуриентка

Над 1250 момичета от цялата страна взеха участие в 15-ото издание на националния конкурс на Dir.bg „Най-красива абитуриентка“. Те споделиха своите незабравими моменти от специалната вечер на своето завършване, наситени с много емоции и вълнения в над 3500 снимки. Мирела Маринова от София, която се дипломира в столичната 157 гимназия с..

публикувано на 01.07.22 в 11:12

Толтакси и за второкласни пътища

От днес второкласните пътища стават платени за тежкотоварния трафик. Досега ставката беше 0 стотинки.  Автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 2 и 3 стотинки на изминат километър. Толтаксата за автобусите между 3,5 и 12 тона ще е между 1 и 5 стотинки за километър, а за тези над 12 тона – между 2 и 6..

публикувано на 01.07.22 в 09:48
Новият председател на КЕВР Станислав Тодоров

КЕВР обявява новите цени

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната...

публикувано на 01.07.22 в 08:42