Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Опасни ли са тротинетките на пътя?

Снимка: Ани Петрова

Тротинетките са зелен и модерен, но могат да бъдат и потенциално опасен начин на придвижване в градската среда. Българската асоциация за електромобилност излезе със становище във връзка с медийни публикации за случаи на управление на електрически тротинетки в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща 100 км/час.

Оттам заявяват, че „единици безотговорни водачи могат да компрометират една безопасна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани“. 

„Негативните случаи са единици, но бързо набират популярност в медиите и в интернет. Затова, макар и малко, виждаме случаи на хора, които не спазват закона“, каза в ефира на Радио София Владислав Стоилов от Българската асоциация за електромобилност.
Оттам припомнят, че при придвижване с електрическа тротинетка е добре винаги да се използва каска, ползвателите на този вид транспорт да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава не съществува – да се движат най в дясно на пътното платно, но само там където максималната разрешена скорост е 50 км/ч. Разрешената скорост за тротинетките е до 25 км/ч.
По статистика на организацията, над 90% от младите хора са слезли от автомобилите и са предпочели електрическа тротинетка, допълни Владислав Стоилов.
Чуйте интервю на Антония Каменичка и Мартен Роберто с Владислав Стоилов.

По публикацията работи: Полина Начева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимствата на водната аеробика

Ако ви е невъзможно да стигнете до морето, защото през лятото е пренаситено с много плажуващи, то може да се занимавате целогодишно с водна гимнастика. От известно време в шуменския военен факултет се провеждат едночасови тренировки по водна аеробика. "Упражненията, изпълнявани във вода, не натоварват ставите и балансират организма" –..

публикувано на 12.08.22 в 15:47

Светът се събира във Велики Преслав

12 август е обявен за Международен ден на младежта през 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН. По този повод в целия свят се организират различни инициативи, с които да се подчертае значението на младите хора в обществения живот. Във Велики Преслав ще отбележат празника с изграждане на стена за рисуване и „езиково“ кафене, в което..

публикувано на 12.08.22 в 14:08

По пътя на боклука

След като община Шумен се отказа да изгражда завод за преработка на отпадъци, беше обявена обществена поръчка за фирма, която да вози боклука на Шумен. Според заданието, се търси фирма, която да взема и преработва целия отпадък на общината – 26 000 тона битов и 1 500 тона растителен. Пределната цена, която общината е готова да..

публикувано на 12.08.22 в 13:23
Данчо Колев вече е производител на домати

Изчезва един поминък

Прочутото със сладките си дини село Салманово вече не е производител на дини, износител на сладкия плод навсякъде в страната, а вече е вносител. Както се шегува кметът на селото Йордан Киров , в Салманово вече се продават дини от Хасково. Останали са двама производители, но и те свиват площите, защото до тях не достига поливна вода. Няколко..

публикувано на 12.08.22 в 09:12

Малко въпроси към експертите на омбудсмана

Слаб интерес проявиха силистренци към приемната, организирана от екипа на омбудсмана Диана Ковачева.  Малък е броят и на хората, които в рамките на миналата година са потърсили помощта на експертите.  Въпреки това специалистите твърдят, че постепенно правната култура на българина се повишава. 22 сигнала до омбудсмуна Диана Ковачева са подали от..

публикувано на 11.08.22 в 13:47

„DJ Радо танцува в сърцата ни“

В памет на Радослав Василев се организира концерт под наслов: „DJ Радо танцува в сърцата ни“. Припомняме, че нелеп инцидент отне живота на шуменеца, който имаше рожден ден на днешната дата. Един от приятелите на Радо – Благой Живков коментира за Радио Шумен събитието, което ще се проведе довечера: „Когато изгубим някого, ние искаме това, което..

публикувано на 11.08.22 в 10:56

За глобите и ТОЛ системата

В разгара на летния сезон много хора решават да почиват по родното Черноморие, като най-често избират да пътуват с кола, заради комфорта и бързината. Излизайки от града по работа или на почивка, е редно да се провери валидна ли е винетката за автомобила. Често обаче се случва в забързаното ежедневие при купуването й да се сгреши символ или да се..

публикувано на 10.08.22 в 14:27