Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От медицински брат до лекар

Снимка: Личен архив

Преди 4 години Еркан Метинов от каолиновското село Дойранци поема към мечтата си да се посвети на медицината, след като години наред като дете е по болниците за лечение. Приет е да учи в шуменския Филиал към варненския Медицински университет, специалност "Медицинска сестра", но се сблъсква с предразсъдъци и обиди от колеги и от близки в малкото населено място.

Според някои, погрешно е схващането, че мъжът, който бие инжекции и мери кръвно, е медицински брат. И той, и колежките му са медицински сестри. Равнопоставено предани на професията и пределно всеотдайни. Според други, мъжете в професията „Медицинска сестра“ стават все повече и няма нищо странно във формулировката "медицински брат", но все още няма воля да бъде въведена в класификатора на професиите, така че другата да не звучи дискриминационно. Нещо повече, век след Флорънс Найтингел има отличени мъже за заслуги към професията.

И ако вярваме на израза "Всяко зло, за добро", тя е съотносима и към пътя на Еркан от Дойранци. Прекъсва обучението си в Шумен, но продължава за медицински специалист или фелдшер. Сега е на път да изкачи и последното стъпало - кандидатства "Медицина".

Чуйте цялата история на момчето от малкото село с големи мечти. С Еркан Метинов разговаря Христина Димитрова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимствата на водната аеробика

Ако ви е невъзможно да стигнете до морето, защото през лятото е пренаситено с много плажуващи, то може да се занимавате целогодишно с водна гимнастика. От известно време в шуменския военен факултет се провеждат едночасови тренировки по водна аеробика. "Упражненията, изпълнявани във вода, не натоварват ставите и балансират организма" –..

публикувано на 12.08.22 в 15:47

Светът се събира във Велики Преслав

12 август е обявен за Международен ден на младежта през 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН. По този повод в целия свят се организират различни инициативи, с които да се подчертае значението на младите хора в обществения живот. Във Велики Преслав ще отбележат празника с изграждане на стена за рисуване и „езиково“ кафене, в което..

публикувано на 12.08.22 в 14:08

По пътя на боклука

След като община Шумен се отказа да изгражда завод за преработка на отпадъци, беше обявена обществена поръчка за фирма, която да вози боклука на Шумен. Според заданието, се търси фирма, която да взема и преработва целия отпадък на общината – 26 000 тона битов и 1 500 тона растителен. Пределната цена, която общината е готова да..

публикувано на 12.08.22 в 13:23
Данчо Колев вече е производител на домати

Изчезва един поминък

Прочутото със сладките си дини село Салманово вече не е производител на дини, износител на сладкия плод навсякъде в страната, а вече е вносител. Както се шегува кметът на селото Йордан Киров , в Салманово вече се продават дини от Хасково. Останали са двама производители, но и те свиват площите, защото до тях не достига поливна вода. Няколко..

публикувано на 12.08.22 в 09:12

Малко въпроси към експертите на омбудсмана

Слаб интерес проявиха силистренци към приемната, организирана от екипа на омбудсмана Диана Ковачева.  Малък е броят и на хората, които в рамките на миналата година са потърсили помощта на експертите.  Въпреки това специалистите твърдят, че постепенно правната култура на българина се повишава. 22 сигнала до омбудсмуна Диана Ковачева са подали от..

публикувано на 11.08.22 в 13:47

„DJ Радо танцува в сърцата ни“

В памет на Радослав Василев се организира концерт под наслов: „DJ Радо танцува в сърцата ни“. Припомняме, че нелеп инцидент отне живота на шуменеца, който имаше рожден ден на днешната дата. Един от приятелите на Радо – Благой Живков коментира за Радио Шумен събитието, което ще се проведе довечера: „Когато изгубим някого, ние искаме това, което..

публикувано на 11.08.22 в 10:56

За глобите и ТОЛ системата

В разгара на летния сезон много хора решават да почиват по родното Черноморие, като най-често избират да пътуват с кола, заради комфорта и бързината. Излизайки от града по работа или на почивка, е редно да се провери валидна ли е винетката за автомобила. Често обаче се случва в забързаното ежедневие при купуването й да се сгреши символ или да се..

публикувано на 10.08.22 в 14:27