Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Петровден

Снимка: архив

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В народната ни традиция той символизира възхода на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден съвпада с периода на жътвата, затова е празник, на който се разрешава да се работи. Имен ден празнуват всички с имената Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

На днешния ден във всички православни храмове се отслужва празнична Света литургия. Петровден е придружен с множество обичаи, най-вече свързани с гощавки. Понякога това е общ курбан за здраве и берекет край нивите. На Петровден в църквата се носят за благослов първите узрели ябълки – "петровки".

Над 1700 жители на Община Разград празнуват имен ден в Деня на апостолите Петър и Павел 29 юни.

Най-много са имениците, които се казват Петър – 350. 257 са дамите на име Пенка. Най-възрастната именичка Пенка е родена през 1928 г., най-младият именик е Павел – роден на 18 април 2022 г.


По публикацията работи: Миглена Стоянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисунки за риска

16 рисунки на деца от Търговищка област са класирани за националния етап на конкурса „С очите си видях бедата“, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В надпреварата са участвали общо 33 произвeдения. Сред заслужилите участие в националния етап от международния конкурс шест творби са на ученици от Търговище, Попово и от Основното училище в село Голямо..

публикувано на 19.04.24 в 15:54

Ученици гостуваха на полицията

Четвъртокласници от II ОУ" Д-р Петър Берон" в  Шумен гостуваха в Полицейското управление в града. Учениците имаха възможността да се запознаят отблизо с полицейската професия. Научиха какви са помощните средства, които използват униформените, разгледаха и въоръжението им.  С интерес момчетата и момичетата гостуваха и в дежурната част на РУ- Шумен,..

публикувано на 19.04.24 в 15:07

Спад на престъпността във Върбица

Спад на извършените престъпления се наблюдава в община Върбица. Заявителските материали през 2022 г. са били 132, а през миналата година - 96. Образуваните досъдебни производства от 97 намаляват до 61. Това беше отчетено днес по време на дискусия във Върбица, където к метът на Общината инж. Мердин Байрям посрещна ръководството на ОДМВР- Шумен, всички..

публикувано на 19.04.24 в 13:39
Даниел Митов

Митов отказа да е министър

Даниел Митов отказва предложението на служебния премиер Димитър Главчев да заеме поста министър на външните работи.  "Отговорността е на президента Румен Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ",..

публикувано на 19.04.24 в 11:41

Блъснаха пияна пешеходка

Пешеходка на 27 години била ударена от лек автомобил в Силистра. За късмет жената пострадала леко, а когато пътни полицаи пристигнали и тествали участниците в произшествието, установили и причините за инцидента.  Оказало се, че пешеходката е употребила алкохол. 2,51 промила в издишания въздух отчел дрегерът, а пробата на шофьора била отрицателна...

публикувано на 19.04.24 в 11:28

Горя жилище, спасиха три

Пожар лумна в апартамент на ул.“Патриарх Евтимий“ в Нови пазар. Сигнал за пламъците бил подаден към 06:22 часа вчера, съобщават от ОДМВР Шумен. Към адреса бил насочен противопожарен екип и на място огнеборците заварили да гори апартамент на пети етаж. Пламъците били в една от стаите.  Унищожени са мебели, имущество, техника, хранителни продукти и..

публикувано на 19.04.24 в 11:12

Вдигат заплатите на военните

С пълно единодушие от 195 гласа "за" Народното събрание повиши с 30% заплатите на военните и ги обвърза със средното възнаграждение в страната.  Общо 520 млн. лв. ще са нужни за увеличението на заплатите. То ще влезе в сила от 1 януари следващата година, тъй като средствата не са разчетени в настоящия бюджет. "В момента, с увеличението, което..

публикувано на 19.04.24 в 10:12