Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защитена местност на Дунава

Снимка: МОСВ

Нова защитена местност „Есетрите - Ветрен” е обявена в участък от река Дунав. Така се цели опазването на местообитанията на критично застрашени и уязвими видове риби, които предпочитат за място на размножаване каменисти терени с бързо течение на реката.

Територията е в землището на село Ветрен, община Силистра. В границите на защитената местност се забранява всякакъв вид човешка дейност.

В изпълнение на Закона за защитените територии Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе трябва да отрази новата защитена територия в кадастралната карта и регистрите за землището на село Ветрен.


По публикацията работи: Радослав Генчев
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на Военноморските сили

В Русе започват тържествата по случай 143-тата годишнина от създаването на Военноморските ни сили. Създаването на Дунавската флотилия през 1879 г. в Русе поставя началото на Българския военен флот и това е причината и съвременните Военноморски сили всяка година да отдават почит към люлката на морячеството. Богатата тържествена програма..

публикувано на 08.08.22 в 08:37

Улици без вода в Русе

От 8:30 до 16:00 ч. днес ще бъде нарушено нормалното водоподаване на абонатите по русенските улици „Македония“, „Петрана Обретенова“, „Васил Кънчев“ и „Лом“, в участъка от ул. „Македония“ до ул. „Миния-Енос“. Информацията е от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе.

публикувано на 08.08.22 в 07:26

Председател на РИК за четвърти път

Без пълен консенсус завършиха консултациите за състава на Районната избирателна комисия в Русе. Представителите на политическите формации се обединиха единствено около предложението за председател – ръководният пост отново ще се заема от юриста Милена Хинкова, издигната от „БСП за България“. На последните три парламентарни вота именно тя оглавяваше..

публикувано на 06.08.22 в 15:39

Строг контрол на трафика

Със съгласуване на действията и контрол на трафика на тежкотоварни автомобили от Капитан Андреево до Дунав мост може да се намалят струпванията на тирове край Русе. Това съобщи при посещението си в крайдунавския град служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  Той се запозна на място със ситуацията относно засиления трафик на..

публикувано на 05.08.22 в 16:46

Пияни и дрогирани на съд

87 дела срещу пияни или дрогирани шофьори са приключени през първите 7 месеца на годината в Районния съд в Русе. 77 от водачите са признали вината си и са сключили споразумения. Други 7 ще търпят ефективно наказание лишаване от свобода, а останалите са с условни присъди. Почти всички обвиняеми са осъдени да заплатят и глоби – между 190 и..

публикувано на 05.08.22 в 15:41

Вицепремиер с визита в Русе

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще посети днес Русе. Той ще се запознае на място с проблемите, които създава засиленият трафик на тирове към Дунав мост. От 14:30 часа е предвидена среща в Областната администрация в Русе. В нея ще участват областният управител Анатоли Станев, представители..

публикувано на 05.08.22 в 09:01
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" на пътя

Засилен контрол на движението на електрически тротинетки ще има от днес в Русе. В специализирана операция ще участват екипи на „Пътна полиция" и Специализирано звено “Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ към Община Русе. Проверките са в резултат на зачестилите пътни инциденти с участието на електрически превозни средства. Само за ден в..

публикувано на 04.08.22 в 15:00