Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на финала

Снимка: БГНЕС

Гласуването по актуализацията на държавния бюджет се очаква да продължи днес, след като работата на депутатите беше прекъсната снощи заради изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и ръководителите на служби за сигурност във връзка с изгонването на 70 руски дипломати и служители.

Промените във финансовата рамка са изчислени при инфлация от 11,9 % за годината и растеж на икономиката от 2,9 на сто.

Лимитът за нов държавен дълг се покачва до 10,3 милиарда лева.

Очаква се днес депутатите да гласуват всички текстове, тъй като те трябва да влязат в сила от утре, 1 юли. Това е датата, от която за период от една година ставката за ДДС на хляба и брашното става нулева.


По публикацията работи: Радослав Генчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза за времето

В понеделник облачността ще е променлива, на места намаляваща и до слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста облачност. Вятърът от север-североизток ще е предимно слаб, следобед по Черноморието ще се преориентира от изток-североизток. Минималните температури ще са между 11° и 16°, а максималните слабо ще се повишат и ще са между 22° и..

публикувано на 22.09.24 в 17:43

Концерт „116 години Независимост“

Концерти и пресъздаване на жива картина бяха част от програмата, с която Шумен  отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България.  Симфониета – Шумен, Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ и Градският духов оркестър „Михаил Биков“ изнесоха съвместен концерт под мотото: „116 години Независимост“.  В 13:30 часа пред Военния клуб жители и..

публикувано на 22.09.24 в 14:08

Брунате и Комо отбелязват Независимостта

Италианските градове Брунате и Комо отбелязват годишнината от Независимостта на България с богата културна програма. Генералното консулство на България в Милано и Община Брунате са организатори на тържествата, които започнаха в навечерието на националния ни празник. Това съобщи директорът на археологически музей „Велики Преслав“ д-р Александър..

публикувано на 22.09.24 в 13:38

Честваме независимостта ни

Днес, 22-и септември, България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.  Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Сан Стефански мирен договор. Тържествена церемония..

публикувано на 22.09.24 в 11:29

Кулминация на панаира във Върбица

Традиционното изложение на производители и търговци, което започна в средата на седмицата с празнично шествие, духова музика и мажоретки, ще завърши с традиционните конни надбягвания и народни борби. Днес от 10 часа дават старт на конните състезания с четири гари, като най-дългата обиколка е 3200 метра. Предвидено е състезание и с..

публикувано на 22.09.24 в 08:18

Кметът за празника

По повод 116-та годишнина от обявяването на независимостта ни на 22 септември кметът на община Шумен отправи специален поздрав:  Уважаеми съграждани, Поздравявам ви по случай Деня на независимостта на България! На този светъл ден си спомняме за нашата история и отдаваме почит на всички, завоювали Независимостта. Това е първата стъпка в..

публикувано на 22.09.24 в 07:45

Настъпва астрономическата есен

Сутринта ще преобладава слънчево време със слаб до умерен северен вятър.  По Черноморието ще има променлива облачност.  Следобед облачността ще се увеличи и във вътрешността, където вятърът постепенно ще стихне, а по крайбрежието ще се обърне от източна четвърт.  Максимални температури между 22° и 27°, за Шумен около 24°, за  Русе  и  Разград  23° , в..

публикувано на 22.09.24 в 07:32