Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преброяване на путинофилите

Снимка: facebook.com/ivo.indzhev

Политиците, които осъдиха или се дистанцираха от решението за изгонването на 70 руски дипломати от България, все още живеят с мисълта, че повечето българи симпатизират на Кремъл. Това коментира за Радио Шумен журналистът Иво Инджев.

„Те не могат да разберат, че особено след 24 февруари, когато бе началото на руската агресия срещу Украйна, светът се е променил. Няма как България да остане същата“, добави той.

В темата за Северна Македония също прозират кремълските интереси. „Руската политика е да противопоставя балканските народи и да се разпорежда в нещото, което тя продължава да смята за свой заден двор. Темата за Северна Македония не беше толкова ясна за избирателите на БСП. Докато тук, когато директно са настъпени по мазола руските шпиони, просто няма мърдане. Всичко е ясно като бял ден. Извършено е действие, което е болезнено за душите и сърцата на хората, които са влюбени в мракобесната империя. В рамките на тази империя се потиска всякакъв вид свобода и се изнася държавен тероризъм“, обясни Инджев.

„Новите избори могат да потвърдят поговорката „Всяко зло за добро“, добави журналистът.

За него българското общество не се разделя по политическите признаци „ляво“ –„дясно“. Противопоставя ни манталитетната ориентация „изток“ – „запад“.

„По-добре е това да се изясни и да се групират партиите по този признак. Ще бъде много по-честно към избирателите. И без това се надпреварват да ухажват путинофилите в България, поне да си го кажат честно и почтено, да се съберат, да се видят колко са и да разберем дали могат да управляват в подобна коалиция, която могат да нарекат и коалиция „Путин“. Нe да лицемерничат, че били много проевропейски, а в същия момент когато стане въпрос за руски интерес, подскачат сякаш са руски шовинисти. И обратното. Ако има хора, които смятат, че евроатлантическата ни ориентация е приоритет за България, а това са мнозинството българи, все пак и те да се обединят. Включително и онези, които с краката си гласуваха и отидоха да живеят, работят и учат в евроатлантически страни. Като ще се делим, поне да е ясно кой къде ще стои“, каза авторът на книгата „Измамата Сан Стефано”.

Чуйте интервюто на Стоян Стоянов с Иво Инджев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимствата на водната аеробика

Ако ви е невъзможно да стигнете до морето, защото през лятото е пренаситено с много плажуващи, то може да се занимавате целогодишно с водна гимнастика. От известно време в шуменския военен факултет се провеждат едночасови тренировки по водна аеробика. "Упражненията, изпълнявани във вода, не натоварват ставите и балансират организма" –..

публикувано на 12.08.22 в 15:47

Светът се събира във Велики Преслав

12 август е обявен за Международен ден на младежта през 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН. По този повод в целия свят се организират различни инициативи, с които да се подчертае значението на младите хора в обществения живот. Във Велики Преслав ще отбележат празника с изграждане на стена за рисуване и „езиково“ кафене, в което..

публикувано на 12.08.22 в 14:08

По пътя на боклука

След като община Шумен се отказа да изгражда завод за преработка на отпадъци, беше обявена обществена поръчка за фирма, която да вози боклука на Шумен. Според заданието, се търси фирма, която да взема и преработва целия отпадък на общината – 26 000 тона битов и 1 500 тона растителен. Пределната цена, която общината е готова да..

публикувано на 12.08.22 в 13:23
Данчо Колев вече е производител на домати

Изчезва един поминък

Прочутото със сладките си дини село Салманово вече не е производител на дини, износител на сладкия плод навсякъде в страната, а вече е вносител. Както се шегува кметът на селото Йордан Киров , в Салманово вече се продават дини от Хасково. Останали са двама производители, но и те свиват площите, защото до тях не достига поливна вода. Няколко..

публикувано на 12.08.22 в 09:12

Малко въпроси към експертите на омбудсмана

Слаб интерес проявиха силистренци към приемната, организирана от екипа на омбудсмана Диана Ковачева.  Малък е броят и на хората, които в рамките на миналата година са потърсили помощта на експертите.  Въпреки това специалистите твърдят, че постепенно правната култура на българина се повишава. 22 сигнала до омбудсмуна Диана Ковачева са подали от..

публикувано на 11.08.22 в 13:47

„DJ Радо танцува в сърцата ни“

В памет на Радослав Василев се организира концерт под наслов: „DJ Радо танцува в сърцата ни“. Припомняме, че нелеп инцидент отне живота на шуменеца, който имаше рожден ден на днешната дата. Един от приятелите на Радо – Благой Живков коментира за Радио Шумен събитието, което ще се проведе довечера: „Когато изгубим някого, ние искаме това, което..

публикувано на 11.08.22 в 10:56

За глобите и ТОЛ системата

В разгара на летния сезон много хора решават да почиват по родното Черноморие, като най-често избират да пътуват с кола, заради комфорта и бързината. Излизайки от града по работа или на почивка, е редно да се провери валидна ли е винетката за автомобила. Често обаче се случва в забързаното ежедневие при купуването й да се сгреши символ или да се..

публикувано на 10.08.22 в 14:27