Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преброяване на путинофилите

Снимка: facebook.com/ivo.indzhev

Политиците, които осъдиха или се дистанцираха от решението за изгонването на 70 руски дипломати от България, все още живеят с мисълта, че повечето българи симпатизират на Кремъл. Това коментира за Радио Шумен журналистът Иво Инджев.

„Те не могат да разберат, че особено след 24 февруари, когато бе началото на руската агресия срещу Украйна, светът се е променил. Няма как България да остане същата“, добави той.

В темата за Северна Македония също прозират кремълските интереси. „Руската политика е да противопоставя балканските народи и да се разпорежда в нещото, което тя продължава да смята за свой заден двор. Темата за Северна Македония не беше толкова ясна за избирателите на БСП. Докато тук, когато директно са настъпени по мазола руските шпиони, просто няма мърдане. Всичко е ясно като бял ден. Извършено е действие, което е болезнено за душите и сърцата на хората, които са влюбени в мракобесната империя. В рамките на тази империя се потиска всякакъв вид свобода и се изнася държавен тероризъм“, обясни Инджев.

„Новите избори могат да потвърдят поговорката „Всяко зло за добро“, добави журналистът.

За него българското общество не се разделя по политическите признаци „ляво“ –„дясно“. Противопоставя ни манталитетната ориентация „изток“ – „запад“.

„По-добре е това да се изясни и да се групират партиите по този признак. Ще бъде много по-честно към избирателите. И без това се надпреварват да ухажват путинофилите в България, поне да си го кажат честно и почтено, да се съберат, да се видят колко са и да разберем дали могат да управляват в подобна коалиция, която могат да нарекат и коалиция „Путин“. Нe да лицемерничат, че били много проевропейски, а в същия момент когато стане въпрос за руски интерес, подскачат сякаш са руски шовинисти. И обратното. Ако има хора, които смятат, че евроатлантическата ни ориентация е приоритет за България, а това са мнозинството българи, все пак и те да се обединят. Включително и онези, които с краката си гласуваха и отидоха да живеят, работят и учат в евроатлантически страни. Като ще се делим, поне да е ясно кой къде ще стои“, каза авторът на книгата „Измамата Сан Стефано”.

Чуйте интервюто на Стоян Стоянов с Иво Инджев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вековни дървета в училище

Две вековни дървета красят двора на шуменското Начално училище „Княз Борис I“.  На повече от сто години са училищната липа пред входа на училището и дъбът, който се намира в южната част на двора.  Това каза за Радио Шумен директорът на училището Валерий Георгиев.

публикувано на 09.08.24 в 08:30

Академия за предприемачи

За десета поредна година фондацията BCAUSE провежда програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Дейностите са за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните региони на България. Ключов елемент на програмата е Академията за местни предприемачи, която   подкрепя чрез обучения и финансиране стартиращи бизнеси в тези части на страната. Тази..

публикувано на 09.08.24 в 08:24

Шуменчета в омаята на Синая

Двадесет и четири деца между 12 и 15-годишна възраст от България и Румъния участваха в художествен пленер в Синая, един от най-живописните градове в северната ни съседка. Дванадесет възпитаници на Арт школата към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов“ в Шумен с ръководител Теменуга Христова и..

публикувано на 09.08.24 в 08:10

Кампаниите на Благовест

Нова благотворителна инициатива започна шуменецът Благовест Банков. Той е преподавател в шуменския факултет по "Артилерия, противовъздушна отбрана и киберсигурност" към Националния военен университет „Васил Левски“, но е организирал множество успешни благотворителни кампании за хора в неравностойно положение. Поредната му дългосрочна кампания е за..

публикувано на 08.08.24 в 09:01

Кауза „топъл обяд“

Областният съвет на Българския червен кръст в Разград и тази година ще осигурява безплатен топъл обяд за ученици от социално слаби семейства. Младежи доброволци в разгара на лятото организираха много успешна кампания за набиране на средства. Със свой щанд на Панаира на киселото мляко   и изработени от тях сувенири, картички, чаши и картини успяха да..

публикувано на 08.08.24 в 08:43

По-добър сезон за туризма

Още през май тази година председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев прогнозира, че този летен сезон ще бъде по-добър от миналогодишния. Грошев отчете, че след отпадане на ковид мерките се увеличава делът на ранните записвания. Връщаме се към типа клиентско поведение от 2019 г., когато хората планираха по-рано почивките си,..

публикувано на 08.08.24 в 08:34

Благодарност от кмета

Кметът Христо Христов се срещна днес с доброволното формирование към община Шумен и скаутския клуб „Мадарски конник“, за да им благодари за помощта, която са оказали за започналото почистване на парк „Кьошковете“.  Доброволното общинско формирование е с 12-годишна история. За този период мъжете и жените в него са участвали в не малко акции...

публикувано на 07.08.24 в 14:14