Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите на Асен Василев

Снимка: Пресцентър на президентството

В традиционния за „Продължаваме промяната“ стил до късно снощи се водиха последни преговори с коалиционните партньори за управленската програма за следващите шест месеца. Осигуряването на парламентарна подкрепа обаче още не е постигнато, а въпреки множеството слухове за промените в състава на новия кабинет – този път начело с Асен Василев, персоналните промени и структурата на правителството се отклоняват като въпроси

Как прозвуча вчерашният ден и с оптимизъм за съставяне на нов кабинет ли започва новият?Две тарифи за електроенергия, вода и парно за битовите потребители, увеличаване на вдовишките добавки и 95% заплащане от Здравната каса на лекарствата за деца до  14 г. за остри заболявания. Това са само част от приоритетите в управленската програма, с която кабинет начело с Асен Василев възнамерява да управлява страната до края на годината. Голяма част от мерките обаче ще бъдат въведени с бюджета за догодина.
До 22 юли трябва да има нов председател на Народното събрание и промени в правилника и състава на постоянните комисии в парламента, а до края на юли – решен въпросът с КПКОНПИ. Общо приоритетните законодателни промени до края на годината са 74.
Мерките, за които БСП настояваше, а именно безплатните лекарства за деца (в случая до 14 години и с остри заболявания) и безплатните учебници за ученици от 1 до 12 клас, трябва да влязат в сила заедно с Бюджет 2023. Същото се отнася и до продължаването на реформата в пенсионната система и увеличаването на вдовишката добавка – от 26,5 на 30%.

До края на септември трябва да бъдат готови формулите за автоматично изчисляване на минималния и максималния осигурителен праг. В здравната сфера – до края на годината е заложено въвеждането в експлоатация на една до шест въздушни линейки.

Блок тарифите за електроенергия, вода и парно за битовите потребители трябва да бъдат готови до края на годината. Първата от тези тарифи трябва да покрива базовото потребление, става ясно от изпратените документи, но повече подробности не са дадени.

По отношение на енергетиката – до края на септември тази година трябва да бъдат осигурени енергоизточниците за зимата, а газохранилището в "Чирен" с изпълнен капацитет.

Техническата работа по въвеждането на еврото също е изтъкната като приоритет.

В програмата се включват реформи в системата на правосъдието, на МВР. Националната сигурност и осигуряването на средства в размер на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана са също част от мерките, заложени в програмата. Международните отношения и отбраната са обединени в един раздел. Мерки са разписани в сферите на транспорта, регионалното развитие, земеделието, екологията, електронното управление и културата.

Днес се очаква  Асен Василев да участва в заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет на левицата, на който ще бъде дадена информация за проведените преговори с "Продължаваме промяната" .

.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

28 имена в листата на БСП Шумен

БСП Шумен одобри листата си с кандидати за народни представители в българския парламент, изборите за който ще бъдат на 9 юни. Това стана днес на пресконференция на общинската организация. В листата влизат 28 имена. Кандидатурите ще бъдат обсъдени и гласувани на предстоящото заседание на областния съвет на БСП и след това одобрени от висшия орган..

публикувано на 20.04.24 в 15:11

Бонбони за смет

Традиционната акция „Бонбони за смет“ се провежда днес в Разград. Инициативата е насочена към най-малките жители на града. Те почистят райони около жилищата си, местата за игра и други обществени площи. Децата ще предават събрания отпадък в обособени пунктове, а срещу всяка торба боклук ще получат торба с лакомства. Ще получат и талон за участие в..

публикувано на 20.04.24 в 15:05

Фестивал "Здравей, Здраве!"

Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се провежда днес /20 април/ и утре /21 април/ в зала „Филхармония“ в Русе. Каузата му е да популяризира здравословния начин на живот. Събитието се провежда в 24 града в страната.  Тази година темата е "Четирите елемента и Любовта". Програмата в двата дни включва лекции на разнообразни теми, филм на режисьора Бояна..

публикувано на 20.04.24 в 12:43

Ултрамаратон започна в Русе

Започна ултрамаратонът „Дунав 24 часа бягане“. Стартът беше на Градския стадион в Русе. В надпреварата участват над 100 атлети от 10 държави. Дисциплините за днес /20 април/ са индивидуални: 6, 12 и 24 часа. Ще има засичане на 50 км, 100 км и 100 мили, както и щафета от трима състезатели, които ще бягат по 2 часа.  Основен организатор на турнира е..

публикувано на 20.04.24 в 12:05

„Капачки за бъдеще“ продължава

Продължава пролетната кампания „Капачки за бъдеще“, която се провежда в 33 града в страната.  Със събраните капачки и кенове ще се помогне на 20 детски и родилни отделения у нас, съобщават организаторите.  Днес благотворителното събитие се провежда в Русе и Търговище. 

публикувано на 20.04.24 в 11:29

БСП с председател на РИК-Русе

Милена Хинкова от БСП за България е избрана за председател на Районната избирателна комисия /РИК/ в Деветнайсти изборен район – Русенски за изборите за Европейски парламент и за народни представители на България на 9 юни. Тя оглавяваше комисията на последните пет вота. Юрист е по професия и с дългогодишен опит в правенето на избори.  За първи път РИК..

публикувано на 20.04.24 в 11:23

Форум „Водното богатство на България“

Общо 24 ученици от училища в общините Лозница, Исперих,  Разград и Кубрат участваха в Регионалния екологичен форум на тема „Водното богатство на България“. Събитието се организира за девети път от Центъра за ученическо техническо и научно творчество, със съдействието на Регионалното управление на образованието в Разград. Всяка година темата е..

публикувано на 20.04.24 в 10:14