Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сертификат за пилигрим

Снимка: Личен архив

Път за душата – така наричат Пътя Камино. Маршрут, който минават хиляди хора всяка година, повтарят, потретят и т.н. Не знаеш точно как, но в един момент се озоваваш въвлечен в магията Камино.

Пътят на пилигримите започва от твоя дом, а нужният багаж е една раница. Според легендата, в катедралата в испанския град Сантяго де Компостела, който е крайната точка на 800-километровия път, се намират мощите на свети Яков. Ел Сантяго е един от най-интересните маршрути – започва от Франция, изкачва Перинеите, преминава през цяла Северна Испания. Според една от легендите, той преминава точно под Млечния път.

През 1980 г. испанският свещеник Елиас Валиня Сампедро започва да маркира пътя с жълти стрелки. По всички маршрути всяко място за настаняване има свой печат, който пилигримите получават в специалните си паспорти на поклонници. В края на Пътя всеки получава специален сертификат.

Чудаци или хора на предизвикателството са тези, които изминават духовния път? Не, отговаря, д-р Ивайло Петров от Шумен. Той измина с дъщеря си френския, най-дълъг маршрут от 800 км и има сертификат за пилигрим.

Чуйте интервюто на Здравка Русева с д-р Ивайло Петров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилна ескейп стая в Шумен

Първата у нас мобилна ескейп стая е вече 10 дни в Шумен, разположена зад зала "Арена Шумен". Зад вратата и ви очаква мистичен свят и напълно безплатно се впускате във вълнуващо приключение - търсене на препис на Свещеното писание - Библията. Иновативната идея е на група бизнесмени живеещи в чужбина, запалени от идеята да споделят впечатляващия..

публикувано на 31.07.24 в 14:17

Нов физкултурен салон за децата

Сериозни строителни дейности се извършват в двора на Началното училище „Княз Борис Първи“ в Шумен. Непосредствено до училищната сграда ще бъде издигнат физкултурен салон.  Началното училище е построено през 1907 година, но без салон за физкултура. Досега тези учебни часове се водят в пригодена за целта класна стая. Новият физкултурен салон ще има..

публикувано на 31.07.24 в 13:43

Усилени ремонти в Нови пазар

В община Нови пазар започна изпълнението на проект за ремонт на една от големите улици –   вход към града – ул „Плиска“. Общината спечели и проект по Националния план за възстановяване и устойчивост за подмяна на уличното осветление. Покрай дейностите по уличната мрежа, от началото на този месец бе въведено и платено паркиране. Синята зона вече е..

публикувано на 31.07.24 в 10:42

Сговорно село планина повдига

В село Голямо Църквище живеят има-няма 280 души, но много задружни. Инициативите в последните месеци идват от Сунай Шабан – бизнесмен, собственик на фирма за изкопни дейности и първи мандат общински съветник в местния парламент на Омуртаг. Преди повече от 12 години Шабан, който сега е на 45 години, претърпял адска катастрофа - като пътник..

публикувано на 30.07.24 в 14:03

Камъчета с послания

Камъчета с послания и призиви за добрини са разпространени в 20 български града. Инициативата е на младата студентка Габриела Димова. Тя е от Велики Преслав, учи в Лондон, а идеята си организира сама чрез създадената от нея Фондация „Щастъчета“. Идеята на тази инициатива е да припомним на хората, че дори малките добрини, които правим, имат значение...

публикувано на 30.07.24 в 08:30

Звездното небе на Сезел

Не е по силите на всеки с една купа нарязано червено зеле да пресъздаде репродукция на едно от най-разпознаваемите платна в историята на изобразителното изкуство и да спечели първа награда. Тя обаче успява. За учителката Сезел Ферад от шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“ и поредния й успех разказваме отново заради огромното й любопитство към..

публикувано на 30.07.24 в 08:07

Библиотека в храма

„От хора, които имат интерес към четенето се нуждаем, другото се нареди с Божията воля“. Така отец Бисер от храма „Свето Успение Богородично“ в Търговище започва разказа за идеята на енориашите в църковната сграда да бъде подреден библиотечен кът.  Шкафовете и витрините са готови и в тях редом с книжнината, с която храма разполага, ще се наредят и..

публикувано на 29.07.24 в 08:23