Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат стабилен кабинет

Снимка: БГНЕС

Само половин час продължи първата от поредицата консултации за съставяне на правителство, които БСП организира. Началото беше поставено с "Продължаваме промяната". Преди срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще положат всички усилия да съставят  правителство. 

"Имаме намерение да стъпим на програмата, която заедно изработихме. Тя е конкретна, ясна, разписана, с отговорности и със срокове. Водени от всичко това дотук, ви гарантираме, че имаме сериозно желание да направи редовно правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори, да тупаме топката, очаквайки избори. Декларираме ви сериозно намерение и ви информираме, че ще водим разговори с досегашните партньори в правителството, като разбира се, вие сте водещата сила и днес ви заявявам, че очакваме от вас да ни предложите министър-председател", каза тя.

Нинова отчете, че като мнозинство са свършили добри неща. Целта в началото е страната да бъде преведена през тежките зимни месеци. Оставяме в страната във финансова стабилност, икономически растеж и силна социална политика, каза още тя.

В отговор Кирил Петков благодари на БСП за конструктивната работа в последните месеци и посочи, че допълнителна политическа криза не е нужна на България.

Той отново подчерта, че антикорупционното законодателство е приоритет за ПП.

"Това, което се разбрахме, е, че ще използваме вече изработената програма за разговорите оттук нататък. Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже като по време на преговорите се приеме Закона за КПКОНПИ и се избере г-н Рашков (Бойко Рашков – б.р.) за шеф на Комисията за противодействие на корупцията", каза вицепремиерът в оставка Асен Василев.

Не са коментирани имена, включително за премиер, увери той.

Днес БСП ще потърсят за срещи "Демократична България" и "Има такъв народ".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията Фолклор

Поредното издание на традиционния Национален фестивал "Магията фолклор" ще се проведе на 20 юли (събота) от 16:00 ч. в тутраканското Старо село. Негови организатори са Община Тутракан и Народно читалище „Възраждане - 1940 г.“ в селото. Фолклорното събитие е част от програмата на фестивала „Огненият Дунав“. Целта на проявата е да съхрани и..

публикувано на 20.07.24 в 14:35

Надпревара по вода

Първи кръг на Националния шампионат по водомоторен спорт се провежда днес и утре в Тутракан. На брега на река Дунав спортното събитие беше открито днес от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Купата на Община Тутракан е най-голямата награда, за която ще се състезават участниците от 9 Водомоторни клуба от цялата страна. 38..

публикувано на 20.07.24 в 11:46
Свети Илия

Илинден е

Българската православна църква днес отбелязва паметта на свети пророк Илия. Той е смятан за предвестник на истинската православна вяра и за най-големия пророк в Стария завет. Заради това пророкът се възнася на небето жив, понесен на огнена колесница. В българския народен календар денят е известен още като Илинден, като светията се свързва с..

публикувано на 20.07.24 в 09:06

Времето в събота

Между 19 и 25 градуса са измерените в 6ч. тази сутрин температури в Североизточна България.  Най-хладно е било в Търговище –  19°, в Разград и Шумен - 22°, в Силистра термометрите са показвали 25, а в Русе - 25°.  Атмосферното налягане в Шумен е 987 хПа - малко по-ниско от средното за юли и слабо ще се понижи.  Относителната влажност на..

публикувано на 20.07.24 в 08:47

Вторият мандат - в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11:00 часа.  От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

публикувано на 19.07.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Спират камионите и днес

Тежкотоварните автомобили с тегло над 20 тона ще бъдат спирани от движение и днес заради жегите. Ограничението е в сила от 13:00 ч. до 21:00 ч. и се отнася за областите Шумен, Разград, Силистра и Варна.  В най-горещите часове на деня камиони няма да могат да се движат по автомагистрала „Хемус“ при Буховци и при Невша, по главния път Търговище – Шумен..

публикувано на 19.07.24 в 10:48

Помощ за пострадалите

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите в страната. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция „Социално подпомагане“.  Отделно от това, пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред съответната община, за..

публикувано на 19.07.24 в 08:28