Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждат Паметника

Снимка: Община Шумен

В навечерието на 40-годишнината от откриването на Комплекса „Създатели на българската държава“ в Шумен неговият създател академик Крум Дамянов в интервю за Радио Шумен с огорчение каза, че грижата за паметника отсъства. Скулпторът и неговият екип са автори на проекта за изграждането на най-големия мемориал в България. 

И най-здравият строеж години след раждането си има нужда от корекция, ремонт и внимание да не се появят подозирани или неподозирани дефекти, каквито в Шумен има“, каза още големият творец.

„Много пъти сме протестирали и писмено, но реакция няма. Има тежки моменти по част от телата заради движението на терени, обработката на гранита беше направена с жестока бързина, което има своите последствия", заяви Крум Дамянов.

Болката на Крум Дамянов за съдбата на едно от най-забележителните му произведения вече намира своя отклик и решение. Процедурите по реставрацията и консервацията на Мемориалния комплекс над Шумен най-после стартираха с усилията на ръководството на не една общинска администрация.

Паметникът, посветен на 1300 годишнина от създаването на българската държава е завършен през 1981 г. Притежава акт за държавна собственост от 26.11.1990 г., когато е предоставен за стопанисване на община Шумен. От откриването на Мемориала до момента са извършвани само аварийни ремонти.

През 2006 г. в града идват представители на Националния институт за недвижими културни ценности, като съществен резултат от тяхното посещение няма. Четири години по-късно е направено обследване на първото тяло на паметника заради проблеми с отводняването. Алпинисти проверяват и състоянието на лъва. Едва през 2016 г. е началото на края на най-смислената част от спасяването на Комплекса на Шуменското плато. Тогава е изпратено писмо до Министерството на културата, с което се иска статут на паметника. Това е задължително условие за кандидатстване по различни програми с национално и международно финансиране.

През юли 2019 г. на място идва комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство. На нея се предоставя и цялата документация около построяването на Мемориалния комплекс, която се пази в информационния център, обясни Миглена Маринова - директор на Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“.

Заповедта на зам.-министъра на културата Амелия Гешева излиза през месец май 2020 г. и с нея официално Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен се превръща в единична недвижима културна ценност от най-ново време с национално значение. С документа е определен и териториалният обхват на обекта, за който могат да се търсят средства за обновяване и съхраняване, каза още Миглена Маринова. Той обхваща павираната алея към паметника, самия монумент с прилежащите обслужващи помещения, слиза по стъпалата, стига до заведението "Чупката“, включва водната каскада и серпентините. В становището си комисията от Министерството на културата изрично записва, че монументът на Шуменското плато спешно се нуждае от възстановителни дейности и поддръжка.

През февруари 2021 г. културното ведомство обявява процедура за финансиране на консервация и реставрация на недвижими ценности. Общинската администрация в Шумен участва в конкурса и проектът е одобрен на втората сесия през ноември, когато са отпуснати близо 50 хил. лв. за изготвянето на идеен проект за консервационно-реставрационни работи на Комплекса „Създатели на българската държава“. Той предвижда цялостно обследване на обекта, разказа архитект Константин Пеев от фирмата, която вече започна дейностите по проучване състоянието на паметника. Според него, освен определянето на щетите по монумента, най-важното е съставянето на прецизна документация. Тя трябва да бъде основата и на бъдещия технически проект за реставрация.

„Благодарение на колегите от Общината получихме част от документацията, свързана с архитектурните чертежи, геодезията. Когато съберем всичко,то ще бъде възстановено в дигитален вид“, каза още архитект Константин Пеев.

По думите му, документацията ще бъде попълнена от протоколите на неговите специалисти по архитектура, конструкции, електро и ВиК инсталации, геодезия, фотограметрия, паркоустрояване, благоустрояване и ландшафт. Всичко ще бъде подредено по специалности със съответната патология /щети/ по различните части на комплекса.

Специалистите трябва да подскажат идеи за подсилване на атрактивния потенциал на паметника в Шумен, с който да се привличат повече хора, каза още архитект Константин Пеев. Той обеща, че с новите технологии колегите му ще направят нещо по-необичайно. Това е амбицията и на Община Шумен, обясни Миглена Маринова. Идеята е на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ да се изградят художествено осветление и озвучаване към него. Така паметникът ще се използва пълноценно за истинско арт пространство.

През последните години Мемориалният комплекс на Шуменското плато се превърна в площадка за снимане на музикални видеоклипове и реклами на водещи световни марки и производители. През юли 2019 г. на сцената под мозайката оперната гала с участието на италианския тенор Фабио Армилиато, български солисти и Варненската опера създадоха незабравимо преживяване за многобройната шуменска публика. Федерико Борландели, потомък на Джоакино Росини, който заедно с общината организира концерта тогава, остана очарован от мащаба и размаха на архитектурния комплекс, изпълнен с хилядолетна история. 

Чуйте репортаж на Миглена Стефанова.


Платена публикация



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат интеграция на глухонеми деца

Два проблема бяха поставени пред кмета на Шумен проф. Христо Христов в приемния му ден днес. Мая Александрова Ставеева от Районната организация на глухите, която се е наела доброволно да съдейства за въвеждане на лекторски часове за обучение в жестомимичен език в учебните заведения на територията на областта, помоли кмета за разрешение. Идеята е по този..

публикувано на 24.06.24 в 16:13

Въздържаха се за 1 лев заплата

Отпада слушането на химните на България и ЕС на редовните заседания на Общинския съвет в Шумен. Те ще бъдат пускани само на тържествени сесии. Това решиха общинските съветници от Правната комисия при гласуване на промените на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет.  Работата на постоянните комисии ще се излъчва пряко по Телевизия..

публикувано на 24.06.24 в 15:37

1 лев заплата поиска съветник

Независимият общински съветник от Шумен Павел Павлов в специално обръщение предлага той и неговите колеги да получават символично заплащане за работата си в Общинския съвет. Това трябва да стане с промяна в Правилника за дейността им.  За участие на сесия Павлов предлага вместо 12% от заплатата на кмета, съветниците да взимат символичния 1 лев, а..

публикувано на 24.06.24 в 14:58

Катастрофа в Ришкия проход

Информация за колони от автомобили в Ришкия проход, на 3 км след село Риш в посока Карнобат, е получена в шуменската полиция. По данни на водачите, има пътнотранспортно произшествие между товарен и лек автомобил. Инцидентът бил лек без пострадали. След сигнала на място е пратен екип от Областната дирекция на МВР в..

публикувано на 24.06.24 в 13:28

Промяна в движението по АМ "Хемус"

Временна организация на движението се въвежда по АМ "Хемус" от етапна връзка край Шумен в посока Варна. Това съобщават от шуменската полиция. Поради пътнотранспортно произшествие с материални щети на "Пътна помощ", превозваща бус, водачите на автомобилите се пренасочват през стария път за Варна през Мътница.

публикувано на 24.06.24 в 12:36

Награда за ансамбъл "Шумен"

Ансамбълът за народни песни и танци "Шумен" представи достойно града и е удостоен с отличие от Съюза на българските музикални и танцови дейци в "Топ 10 Български танцов фолклор - Национален конкурс за фолклорни танцови състави и ансамбли".  Наградата е за танца от тракийска фолклорна област "Наигра ли се, любе ле" по музика на Георги Андреев и..

публикувано на 24.06.24 в 11:51

Удари в главата

32-годишен мъж от село Мостич бил задържан в полицейския арест във Велики Преслав за домашно насилие. Това съобщават от шуменската полиция. В следобедните часове в петък бил подаден сигнал, че мъжът нанесъл удари в областта на главата на 30-годишна жена.  Мъжът е установен от полицията и е образувано досъдебно производство.

публикувано на 24.06.24 в 11:15