Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватби и погребения няма да поскъпват

Тази година Силистра ще остане без почетен гражданин, решиха общинските съветници на днешната сесия. Не бе прието и предложението на администрацията за повишаване на таксите за услуги, предоставяни от общинските предприятия в района.

В Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цените на услугите в община Силистра бе заложено повишение на таксите за градския пазар, сватби и погребения, за поддръжка на гробищния парк, за депониране на отпадъци в Регионалното депо, за ползване на покрития плувен басейн. Искането е било направено от директорите на общинските предприятия и бюджетни структури като основната причина са били повишените разходи на горива, енергия и други режийни.

За общинските съветници обаче това не бе достатъчна причина. Те отложиха докладната поради липса на добре обосновани финансови мотиви за вдигането на предложените цени.

Всички директори на общински фирми, които искат покачване цените на услугите, които предлагат, ще трябва до месец финансово да обосноват желанието си. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Син наруши ограничителна заповед

48-годишен е задържан за нарушение на заповед за незабавна защита от домашно насилие. Това съобщават от силистренската полиция. На 27 май в село Професор Иширково той приближил на по-малко от 150 метра дома на родителите си в селото, с което нарушил ограничителна заповед, издадена от Районния съд в Силистра.  Задържан е в полицейския арест за..

публикувано на 28.05.24 в 09:53
Община Главиница

67 500 лева за екопроекти

Пет проекта в община Главиница са одобрени за финансиране в кампанията „За чиста околна среда“ от Програмата за управление дейностите по опазване на околната среда.  Осигуреното финансиране е 67 500 лева, съобщават от местната администрация.  По 15 000 лева се отпускат на кметствата в Суходол, Ножарево и Дичево за изграждането на зони за отдих. В..

публикувано на 28.05.24 в 09:11
Община Тутракан

Тутракан с екопроект

Община Тутракан ще закрие и рекултивира общинското депо за неопасни отпадъци. Проектът е на стойност над 7 420 000 лева, а договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е подписан.  Дейностите ще се реализират на два етапа, които включват техническа и биологична рекултивация. Предвидено е да се изгради система за..

публикувано на 28.05.24 в 08:31

Горя стопанска постройка

Пожар в стопанска постройка в село Варненци е възникнал на 24 май около 20:30 часа. Това съобщават от силистренската полиция. Загасил го е екип на пожарната в Тутракан. При произшествието, което е станало вследствие на късо съединение, изгорели около 30 кв.м покрив.  След намесата на огнеборците са спасени съседни сгради.    

публикувано на 27.05.24 в 09:55

Полицейска гонка посред нощ

39-годишен е задържан след полицейска гонка в Тутракан. Това съобщават от силистренската полиция. Инцидентът станал на 24 май вечерта. Към мъжа, който шофирал лек автомобил, бил подаден знак за спиране от полицейски служители. Той не изпълнил разпореждането, а ускорил. Автопатрулът го последвал и спрял. Тогава мъжът отказал да бъде тестван за алкохол..

публикувано на 27.05.24 в 09:38

Електрически катамаран по Дунав

Започнаха тестовите плавания по река Дунав на първия български електрически катамаран, собственост на община Силистра, съобщава БТА.  Корабът е на стойност близо 2 милиона евро и е изработен по трансграничен проект, партньор по който е Окръжният съвет в румънския град Кълъраш. Според кмета на Силистра Александър Сабанов, от българска страна проектът..

публикувано на 27.05.24 в 09:02

Освещават училищни знамена

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Ритуалът ще предшества празничното шествие по случай 24 май. Най-старо е знамето на днешната Природоматематическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година – в първата свободна учебна година след края на румънската окупация...

публикувано на 23.05.24 в 13:06