Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Концерт в библиотеката

Снимка: Радио Шумен

Концерт на сопраното Теми Рафаелова и клавирния изпълнител Янко Маринов ще има в четвъртък от 17:30 в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. 

Рафаелова е пяла на оперните сцени в Австрия, Германия, Унгария, Холандия, Чехия, Испания, както и в Софийската опера и балет. Възпитаничка е на НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, на НМУ "Проф. Панчо Владигеров" и на Университета по изкуства в Грац, Австрия. Носителка е на редица награди от певчески конкурси в Италия, Австрия, Словения и други.

Янко Маринов е основател на състав за изпълнения на старинна музика. Свирил е на сцени в Австрия, Германия, Словакия, Италия, Испания, Швейцария, Холандия, Франция и други страни. Специализирал е гръцка палеография във Виенския университет. Изучавал е византийски нотации. Основател е на консорта за старинна музика. Инициира проекти за дигитализиране и изследване на древни музикални ръкописи. Носител е на първа награда от Националния конкурс за пианисти "Димитър Нинов.

Още чуйте от разговора с музикантите, записан преди пристигането им в Шумен.По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Регионална библиотека

Песни от Юрдан Николов Слепия

„Сборник от стари народни песни, записани в селата на Силистренско“, ще бъде представен в Регионалната билиотека „Партений Павлович“ от 17:30 часа. В песнопойката са включени текстове, записани след Освобождението от Юрдан Николов Слепия Калипетренец, заяви за Радио Шумен журналистът и изследовател Йордан Георгиев. Сборникът ще бъде коментиран в..

публикувано на 10.08.22 в 14:30

"Moon Music Festival" в Кочово

Поредното издание на "Moon Music Festival" в село Кочово започва в петък. На сцената във двата фестивални дни във великопреславското село ще свирят PIF, Иван Гатев от Контрол, Алек Кирев, КусКус, Pizzza, ОрендЪ, Никеца, Мартист и LSDD, кактко и певческа група "Извор". "Началото на фестивала е от 19:00 часа в петък. Вратите ще са отворени от 18:00..

публикувано на 04.08.22 в 09:49

Театърът търси доброволци

Обява за набирането на доброволци публикува в профила си във Фейсбук шуменският театър. От текста става ясно, че се търсят помощници за ремонта през август. За всеки от доброволците, които ще се включат в реновирането на вътрешните пространства, шуменският театър ще осигури специална карта за посещения на спектакли, обяви за Радио Шумен Илия Виделинов,..

публикувано на 01.08.22 в 16:40

Горски графити в Шумен

Проектът „Горски графити“ на Джоана Дахабре, който има за цел да обедини графити изкуството и екологията, се реализира и в Шумен. От вчера в градинката между драматичния театър и Художествената галерия в града творят Джоана Дахабре и Евтим Топалов. Чуйте репортаж на Юриета Иванова, която се срещна с младежите по време на творческата им дейност...

публикувано на 29.07.22 в 09:32
Сградата на Драматичния театър в Търговище

Семейството - тема за новия сезон

"Предизвикателен творчески сезон изпраща екипът на Драматичен театър  Търговище", заяви за Радио Шумен Денислав Янев, режисьор и заместник-директор на сценичната институция. Пет нови заглавия са представени на публиката. Три от тях се реализират за първи път в България.  Припомняме, че през изминалия сезон драматичният театър в Търговище въведе..

публикувано на 28.07.22 в 09:57

Виртуален тур в музея

Виртуален тур предлага Музеят на дунавския риболов лодкостроенето в Тутракан. Създадено е дигитално пространство, което позволява виртуална разходка в залите на музея. Тя може да бъде придружена и с гид на живо. Към виртуалния музей е  създадено VR /виар/ видео, свързано с риболова по реката, както и забележителности от флората и фауната..

публикувано на 26.07.22 в 15:13

Шуменските славеи на международна сцена

Хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен се завърна на международната хорова сцена след повече от двегодишна пауза. Талантливите шуменски певици участваха в шестото издание на Международния хоров фестивал в Чанаккале, Турция, заедно с още 20 състава от България, Турция и Сърбия. Хорът се представи с две самостоятелни..

публикувано на 26.07.22 в 11:47