Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Властта в Шумен сдадена

4
Снимка: Радио Шумен

Церемония по предаването на властта се състоя в областната управа в Шумен днес. В добрия политически тон бившият и новият областен управител влязоха заедно в залата, където стана символичното предаване на властта.

Бившият областен управител Владимир Йолов предаде на новия проф. Христо Христов пет завета.

"Шуменци очакват от Вас провеждането на честни и демократични избори. Искат от Вас да бъдете безпристрастен към цялостната организация. Гражданите настояват да продължите започнатото и набелязано като проблеми от нашия екип и да търсите решения. Шуменци очакват от Вас решение на проблема с водата. Те чакат и решение на проблема с боклука", посочи Йолов.

След това властта беше символично предадена с връчването на печата на институцията.

Новият областен управител проф. Христо Христов заяви, че стриктно ще спазва правомощията, които са описани в законите на страната. Това са провеждане на основната политика на временното правителство, координиране на дейността на органите на изпълнителната власт и взаимодействие с институциите от местната власт.

Той заяви, че няма да прави кадрови промени в областната администрация, а ще разчита на експертизата на екипа.

На въпрос защо е приел тази позиция, проф. Христов отговори, че не е политически обвързан и основната задача – организирането на избори - е относима към експертизата, която има.

"Получих предложението от кабинета на министър-председателя. Запознах се на самата среща директно с него, иначе не се познаваме. Не желая политическа кариера, а да продължа академичното си развитие", каза Христов.

Преди официалната церемония по предаването на властта, бившият областен управител Владимир Йолов направи отчет за свършеното.

Чуйте репортаж от събитието на Здравка Русева.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят улица „Преспа“

Временно се затваря за движение на автомобили ул. „Преспа“ в Шумен – от пресечката с ул. „Университетска“ до бул. „Симеон Велики“. Промяната в организацията на движението е днес и утре (9 и 10 август) за времето от 6:00 до 17:00 ч. Ограничението се налага заради извършване на строително-ремонтни дейности на жп прелеза близо до ШУ „Еп...

публикувано на 09.08.22 в 06:32

Безводие мори хората в Лозево

Повече от пет седмици в шуменското село Лозево има воден режим. Има домове, в които от няколко дни чешмите са сухи. "В най-горещите месеци от годината сме без вода. Единият има, следващият е безводен", споделиха с мъка проблемите си хората от село Лозево. Те казват, че се спасяват кой както може. Който няма кладенец, си купува от магазина минерална..

публикувано на 08.08.22 в 16:12

Тротинетки под атака

Въпреки зачестилите вандалски прояви срещу електрическите тротинетки под наем в Шумен, компанията няма да се откаже да предоставя услугата. Това заяви за Радио Шумен мениджърът Петко Анчев. " Ние водим статистика за вандализма в нашите градове и споделяме тази информация с публиката, но  вандализмът е част от оперативната ни дейност. Има..

публикувано на 08.08.22 в 15:11

Злато от Копривщица

12 медала спечелиха самодейците от Шуменско – индивидуални и колективни, от XII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Това съобщи за Радио Шумен Цанка Чилингирова, регионален координатор на "Копривщица 2022" за област Шумен. 7 златни медала завоюваха фолклорните състави от читалищата в региона. Призьорите са..

публикувано на 08.08.22 в 11:43

Ваксини през седмицата

215 на 100 000 души е заболеваемостта за двуседмичен период в Шуменска област. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Най-малкият регистриран с инфекцията през изминалата седмица е момче на 11 месеца от Илия Блъсково, а най-възрастен е мъж на 91 години от Мараш. За периода 25 – 31 юли в областта са поставени 310 дози ваксини...

публикувано на 08.08.22 в 11:09

Три жертви за седмица

23 пациенти с коронавирусна инфекция са настанени в шуменската болница, каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. През миналата седмица 26 души с COVID-19 са приети за лечение. Изписаните са 23. Починали са трима мъже на 67, 76 и 80 години.

публикувано на 08.08.22 в 09:46

Двама ранени при катастрофа

Двама са пострадали при катастрофа в събота, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за пътния инцидент е приет малко след 11:30 часа на 6 август. Съобщено било, че между селата Дойранци и Вълнари са се ударили два леки автомобила. На място веднага са насочени екипи на полиция и спешна помощ. Установено било, че 30-годишен мъж с лек автомобил..

публикувано на 08.08.22 в 09:40