Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газовата тема е политическа

Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена. Това прогнозираха председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране  Иван Иванов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Припомняме, че днес се състоя открито заседание на комисията за определяне на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво. На него стана ясно още, че проблеми с доставките на газ през следващите месеци не се очакват. Газовата връзка с Гърция е възможно да не заработи и през октомври, обяви Людмил Йоцов.

"Темата за газа е политическа тема в България, тя е геополитическа тема“, заяви за Радио Шумен политологът Първан Симеонов от агенция „Gallup International“. Той коментира, че не е ясно как ще се развива западният свят и в частност България през зимните месеци и дали ще бъдем свидетели на задълбочаващи се кризи“. „Потребителският интерес е много важен в политиките, свързани с газа. Има и ценностен аспект – заслужава ли си да поддържа България търговски отношения със страна агресор“, добави Първан Симеонов.

Още за политическите аспекти на газовата тема може да чуете от интервюто с Първан Симеонов.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Радослав Генчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рецепти за весело лято

Децата са във ваканция и нещата, които ги вълнуват през горещото лято, са само хубави. Нека ние, възрастните, ги чуем, за да ни напомнят колко малко ни трябва понякога, за да бъдем щастливи.  Жулиета Герова ни среща с малчугани между 7 и 10-годишна възраст, които се събират всеки делничен ден под дебелата сянка на лятна занималня в района на Стария..

публикувано на 19.07.24 в 16:02

20 години расте една гора

България продължава да гори. С всеки изминал ден ставаме свидетели на все повече пожари в горски и селищни територии.  От началото на годината на територията на Държавното горско стопанство в Шумен са станали 7 пожара, като 3 от тях са преди началото на пожароопасния сезон и са били разпространени на много малка площ. Засега в горските..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Помощ в жегите

Продължава кампанията „С отговорност към горещините“, която лечебни заведения „Медика“ организират в 6 области.  Днес предобед екипът бе на пешеходната зона на бул. „Славянски“ в Шумен. Доста хора се спряха на пункта за измерване на кръвно налягане, консултация и вода.  Следобед екипът на „Медика“ ще бъде в Търговище. Там пунктът на главната улица..

публикувано на 18.07.24 в 13:29

"Амалипе" подкрепя младежи

През последните години има много сериозен ръст на броя на ромите със средно и висше образование, както и голяма промяна на нагласата към образованието в общността. Официалните данни са подкрепени от много примери за млади хора, които с упоритост и хъс продължават да учат в по-високи степени на образование.  Те невинаги имат финансови възможности да..

публикувано на 18.07.24 в 08:48

Фериботът в действие

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 18.07.24 в 08:35

Вдигат паметник на Апостола

Пореден успех бележи инициативата за изграждане на паметник на Васил Левски в Търговище. Проектът за мемориала е на Ротари клуб и вече има зелена светлина от експертния съвет по градоустройство към община Търговище. Добрата новина дойде в навечерието на 187-ата годишнина от рождението на националния ни герой. Предстои предложението да бъде..

публикувано на 17.07.24 в 15:45
 Д-р Иван Гайдаров - управител на МБАЛ - Исперих

Соларен парк в МБАЛ-Исперих

Над 80 процента е запълнен капацитетът на Многопрофилната болница в Исперих в момента. Почти пълни са всички отделения на общинското лечебно заведение, което обслужва район с близо 20 хиляди пациенти.  Все по-често в тази болница търсят помощ и пациенти от други общини заради добрата репутация за медицинския екип. Работи се и за подобряване на..

публикувано на 17.07.24 в 14:30