Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки пети младеж не работи и не учи

Снимка: архив

Всеки пети младеж от 15 до 34-годишна възраст в България нито работи, нито учи, показват данните на  Института за пазарна икономика.Това са над 330 000 души, и по този показател страната ни е сред петте страни в Европейския съюз с най-голям дял.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика подчерта, че чрез образователната система може да се изпълни основната мярка за интеграция на младите. По думите му

голяма част от тях се струпват под линията на бедността и са от домакинства с ниски доходи, които им пречи да стигнат до образование и да се реализират на пазара на труда.


По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горска йога приказка

Горската йога приказка „Под гъбката“ зарадва днес децата от трета и четвърта група на Детска градина „Изворче“. Славена Бозовайска от Североизточното държавно предприятие, която е автор на урока, разказа на малчуганите за всички животни и птици, които в един дъждовен ден се приютяват под шапката на малката гъбка.  Децата внимателно изпълняваха..

публикувано на 07.05.24 в 16:14

Денков кандидат от Шумен

Николай Денков отново ще води кандидат-депутатската листа на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Шумен. Това съобщават от коалицията.  Мартин Димитров е поставен под номер 1 в Русе. Антоанета Цонева остава водач на ПП – ДБ в Разград. В Търговище първото място в листата е за Илина Мутафчиева, а в Силистра – за Богомил Петков.  Днес от..

публикувано на 07.05.24 в 15:43

Домашен бой на празника

Мъж е задържан за срок до 24 часа за причинена лека телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщават от ОДМВР Търговище.   На празничния 6 май около 20:30 часа, в поповското село Водица, 23-годишен мъж нанесъл удари по тялото на жената, с която съжителствал на семейни начала. Причинена е лека телесна повреда, уточняват от полицията, но не..

публикувано на 07.05.24 в 13:22

Предстои панаирът в Търговище

245-ия традиционен пролетен панаир започва на 13 май в Търговище. Той ще бъде съпътстван от множество културни събития, обяви днес кметът на общината д-р Дарин Димитров. МузикаленПаркФест ще съпровожда панаирната седмица. Концертите ще са на сцената в парка „Борово око“. На 14 май ще се състои церемонията по валидиране на пощенска марка и пощенска..

публикувано на 07.05.24 в 13:07

Шумен ще връща над 400 000 лева

На община Шумен е наложена финансова корекция от 412 060,76 лв. без ДДС за ремонта на Летния театър. Въпреки обжалването, Общината е осъдена да не получи тези средства, които са 25 % от стойността на ремонта.  Обновеният Летен театър бе открит дни преди местните избори миналата година. Ремонтът му струваше 1 690 100,52 лв. без ДДС. Финансовата..

публикувано на 07.05.24 в 11:38

Конкурс за младежи

Национален младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“ обяви и тази година Националното сдружение на общините в България. Мотото през 2024 г. е „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“.  Участниците в конкурса трябва да предложат кампания сред жителите на общината, в която живеят, за насърчаване на разделното събиране на..

публикувано на 07.05.24 в 11:25

Източиха 300 литра дизел

Кражба на 300 литра дизелово гориво разследват полицейски служители от РУ- Нови пазар. Сигнал за посегателството подал 66-годишен мъж от Каспичан по време на празничните дни.  По негови данни, източването е станало за времето от 16 часа на 26 април до сутрешните часове на 2 май. Горивото било откраднато от резервоара на товарен автомобил "Скания" с..

публикувано на 07.05.24 в 11:07