Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изчезва един поминък

Данчо Колев вече е производител на домати
Снимка: Радио Шумен

Прочутото със сладките си дини село Салманово вече не е производител на дини, износител на сладкия плод навсякъде в страната, а вече е вносител. Както се шегува кметът на селото Йордан Киров, в Салманово вече се продават дини от Хасково. Останали са двама производители, но и те свиват площите, защото до тях не достига поливна вода. Няколко години вече „Напоителни системи“ не намира средства да възстанови тръбата, за да може земеделието в този край на процъфтява, а не да замира.

Един от последните мохикани на диненото производството е Красен Колев. Той е загърбил тази си дейност, защото няма с какво да полива бостаните. Преквалифицирал се е в зърнопроизводител. При него веригата била затворена от производството до продажбата. Било изцяло семеен бизнес, защото работна ръка няма. Безработните предпочитат да берат дини в чужбина, там плащат по-добре.

Почнах с по-малко декари, после лека полека ги увеличихме, до 15-20 декара дини се гледаше. В Салманово все още е известно с това, казва Колев. Но сега вода няма, работна ръка няма… А за да узреят дините и да стигнат до пазара, ръка трябва да пипне от семката до готовата диня. Подготвя се разсад, засява се, окопава се, пръскане, торене, поливания и бране, ако оня от горе каже…

А сега няма вода, защото една от тръбите има нужда от ремонт. Без вода не виреят ни дини, ни зеленчуци. И не само заради това сметката не излиза.

Повече по темата чуйте от репортажа на Здравка Русева в звуковия фай:
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Промяната" в Шумен: "Не сме доволни"

С близо 1 600 гласа по-малко е получила на тези избори за Народно събрание политическата партия „Продължаваме промяната“ в Шуменския регион. Това я нарежда на трето място с 16,69% от гласувалите или това са 9 680 души. Най-вероятно партията ще вземе един от шестте мандата. Водач на листата за 30 МИР на „Продължаваме промяната“ е бившият министър..

публикувано на 03.10.22 в 13:53

Какво искат децата от депутатите?

Новите депутати трябва да оправят България, да вдигнат заплатите и пенсиите. Това са очакванията на по-големите ученици в шуменското Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ ден след извънредните парламентарни избори. Те поискаха от бъдещите народни представители по-дълги ваканции, безплатни и електронни учебници до XII клас.Настояват и за фиксирани дати..

публикувано на 03.10.22 в 13:53

По изборите в Делиормана

В последните две години община Хитрино е една от най-непредсказуемите, когато става дума за резултати от парламентарните избори. При последните три вота, три политически сили си сменяха лидерството в предпочитанията на гласоподавателите. Общината е и втората след Каолиново по най-ниска избирателна активност в Шуменска област. В селото, където през..

публикувано на 02.10.22 в 17:37

Пред избирателните секции - повече умора, отколкото надежда

Днес гласуваме за четвърти пореден път за народни представители в рамките на по-малко от 2 години. В предсрочните избори за 48 Народно събрание участват общо 28 партии и коалиции. За място в Парламента от Шуменско се борят 171 кандидати. Депутатските мандати, отредени за 30 МИР-Шумен, са шест. Не е като да няма кандидати за тези шест мандата, но кои..

публикувано на 02.10.22 в 14:40

24-часова игра за големи

В Шумен, днес от 14 ч., започна 24-часовото RC състезание с радиоуправляеми коли, които на външен вид почти не се различават от тези от детството ни. В състезанието участват пилоти от България, Финландия, Турция, Хърватия, Германия и други. Организатори на събитието са MCD Racing. На пистата ще има 12 фабрично подготвени, готови за..

публикувано на 01.10.22 в 11:17

Деца надбягаха директора

Над 300 шуменчета се включиха в кроса "Надбягай директора" в Основно училище "Д-р Петър Берон". Младите спортисти бягаха по преасфалтираната спортна площадка в двора на училището.  "Не гоним спортни постижения. Искам да накарам колкото се може повече деца да спортуват. Пък и аз вече съм малко по-възрастен, чак такива постижения не мога да..

публикувано на 30.09.22 в 15:53

Кучешка храна вместо цветя

Елате да празнуваме заедно юбилея ми, но носете … кучешка храна вместо цветя. Това било единственото условие на шуменката Милкана Йорданова към гостите на рождения й ден. Приятели и роднини не се стъписали много, защото от десетина години сърцатата дама поддържа фейсбук групата „За да не лаем сами“ и е помогнала на много хора с домашни любимци...

публикувано на 30.09.22 в 14:05