Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теренни проучвания във Велики Преслав

Започна разчистването на терените за архелогическите проучвания във Велики Преслав. И тази година одобрено финансиране има екипът на д-р Мария Манолова и д-р Петър Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. През отминалия сезон те работиха близо до Владетелската базилика, където попаднаха на дворцова сграда, разрушена напълно през средните векове. По думите на проучвателите, на същото място през 13 -14 век възниква жилищен квартал. Мария Манолова заяви, че тази година разкопките ще продължат в същия сектор:

"Това е един феномен, който е характерен за Преслав. Има съществена промяна във функцията на дворцовия град и на дворцовия център след като Велики Преслав престава да бъде столица. Това най-отчетливо се наблюдава  в промяната на функциите на цялото това пространство. Докато през столичния период в дворцовия център могат да се видят само монументални сгради и представителна архитектура, след столичния период започва постепенно  навлизане на  обикновено, редово население в града" – казва Манолова.

Същинските археологически проучвания на екипа на д-р Мария Манолова във Велики Преслав ще започнат най-рано в началото на септември. Причината е забавеното финансиране от страната Министерството на културата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарната в Шумен на крак

Техническа неизправност в аспирацията на дюнерджийницата в Сити Център в Шумен е причината три пожарни автомобила да се отзоват на сигнала. Това видя репортер на Радио Шумен. Инцидентът е с минимални материални щети. Пожарникарите са отстранили повредата. Пострадали хора няма. Взети са по-сериозни мерки, тъй като става дума за търговски обект.

публикувано на 06.08.24 в 09:00

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има днес (6 август) в Североизточна България заради ремонти и профилактика на съоръженията. В Шумен от 8,30 ч. до 16,30 ч. ток няма да има по улица „Сава Доброплодни“. В областта ток от 7 ч. до 17 ч. няма да има в Плиска, в част от Нови пазар и селата Енево, Стан и Зайчино ореше, от 9 ч. до 17 ч. – в..

публикувано на 06.08.24 в 08:29

Ветровит следобед

17 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 984 хектопаскала, влажността на въздуха е 89%. 17 градуса е и в Търговище, 20 – в Разград, 22 – в Силистра и Русе. Днес облачността ще е променлива, по-значителна ще е в следобедните часове. Главно тогава на места ще превали и прегърми, възможни са и градушки...

публикувано на 06.08.24 в 08:15

Тежка катастрофа отне живот

Водач на лек автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние след катастрофа, станала тази сутрин по пътя Шумен – Карнобат между Веселиново и разклона за Александрово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  Джипът се в движил от Карнобат в посока Шумен, а камионът от Шумен към Карнобат. По първоначални данни, Аудито навлиза в..

публикувано на 06.08.24 в 07:51

Социални екипи по селата

Нова социална услуга ще предлага община Шумен чрез дирекция „Социална политика и здравеопазване“, съобщават от местната администрация.  По предварително утвърден график през първата и третата седмица на август социални работници и здравни специалисти ще посетят 25 села в община Шумен, както и кварталите „Мътница“ и "Макак“.  Мобилните екипи ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:42

Обновяват 13 училища

13 училища от Шуменска област ще получат финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Средствата са по Националната програма на Министерството на образованието „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Финансиране..

публикувано на 05.08.24 в 13:37

Д-р Димитър Костов отново директор

Д-р Димитър Костов спечели нов тригодишен мандат за управление на Многопрофилната болница в Шумен. Конкурсът за директор и членове на Съвета на директорите на областната болница бе проведен от Министерство на здравеопазването.  „Най- важното за МБАЛ- Шумен са кадрите, да задържим добри специалисти и да няма текучество, защото областната болница е..

публикувано на 05.08.24 в 12:40