Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторът на баклава

Точни пропорции в тестото, правилно сушене и печене, прецизно сиропиране и подходящите ядки в красиво оформена и наредена баклава.Това е най-общо тайната на сиропирания сладкиш, достоен за златен медал в състезание.

Шедьовърът е на 68-годишната Асие Насуфова, обявена за майстор на баклавата за 2022 година в кулинарно състезание в кубратското село Горичево. Събитието се проведе за 10-ти пореден път в рамките на празника на селището, а местните твърдят, че е единствен по рода си в региона и страната конкурс, който отличава най-добрите майстори на баклави.

Жури, което включваше и гостите от турската делегация, пристигнала за празника в Горичево чак от община Субашъ, оцени произведенията в различните категории за вкус, вид и оригиналност.

Във висшата лига или казано по друг начин – най-добрите сред добрите, бяха отличени с бронзов, сребърен и златен медал.Бронза отиде при Тюркян Ибрям , среброто при Зинеб Бейтулова, а златото за Асие Насуфова. Най-добрата майсторка на баклава за годината е живяла дълги години в Русе и е била готвач и баничар.

Чуйте историята на Асие Насуфова и тайната на високо оцененият и шедьовър в разговор на Христина Димитрова :


Снимки отсъбитието: razgradnews


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка с две пълни шестици на матурите

Как се постига пълен отличен на държавния зрелостен изпит? Отговорът го знае Кристин Пламенова от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен. Тя се яви на матура по български език и литература и на матура по история. И на двата изпита Кристин е решила теста без грешка и е била оценена с отличен. „Ако учиш редовно и внимаваш в час, е достатъчно и без..

публикувано на 21.06.24 в 15:40

Мирът от Кючук Кайнарджа

На мястото, където е бил сключен договорът от 21 юли 1774 година, който слага край на Руско-турската война от 1768-1774 г., се издига чешма, около която е изграден обширен парк и туристически център. Четвърт хилядолетие по-късно, мястото в силистренското село Кайнарджа продължава да носи памет за случилото се. Има и хора, които разказват за историческите..

публикувано на 21.06.24 в 14:44

Класни стаи под небето

Класни стаи под открито небе с чинове и черна дъска сред дървета – това е новият хит сред тийнейджърите, установи проверка на Радио Шумен в три учебни заведения в Североизтока – в Търговище, Шумен и Каспичан. До края на учебната година остават две седмици, но момчета и момичета с нетърпение очакват септември. Защото тогава   в Професионалната..

публикувано на 21.06.24 в 13:03

Неразказани истории за Тодор Колев

От 25 до 30 юни в Шумен ще се проведе първият Комедиен театрален фестивал „Тодор Колев“. Зрителите ще имат възможност да гледат 9 спектакъла, от които 6 са професионални. Професионалните спектакли ще започват от 21:00 часа във фестивалните дни, а от 19:00 часа ще бъде началото на пиесите на непрофесионалистите - основно студенти 3 и 4 курс. Фестивалът..

публикувано на 21.06.24 в 12:23

Лятна академия за деца

Второ лято Центърът да специална образователна подкрепа в Силистра организира лятна академия за деца от 5-годишна възраст до 4 клас. Заниманията ще продължат две седмици и са основно за деца, които не са възпитаници на Центъра в рамките на учебната година. Основната причина е липсата на занимания през ваканцията за специалните деца...

публикувано на 21.06.24 в 07:52

Правителство или избори

Правителство ще има, прогнозира в ефира на Радио Шумен политологът от Студентския клуб към Софийския университет Атанас Радев. Под въпрос е неговата продължителност.  Според Радев, партиите ще се разберат, иначе ще понесат големи електорални щети. Той обърна внимание на парадокса, който "Има такъв народ" създадоха в Народното събрание днес...

публикувано на 20.06.24 в 15:32

До българското сърце на Италия

20 мотористи от групата "IMRG Bulgaria" потеглиха от различни точки на страната ни към италианската община с българско сърце – градчето Челе де Булгерия. Целта им е да съчетаят мотопътешествието си из южна Италия с патриотична инициатива. В превод от италиански името Челе ди Булгерия означава „селището на България“. В центъра на градчето през..

публикувано на 20.06.24 в 12:06