Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Майсторът на баклава

Точни пропорции в тестото, правилно сушене и печене, прецизно сиропиране и подходящите ядки в красиво оформена и наредена баклава.Това е най-общо тайната на сиропирания сладкиш, достоен за златен медал в състезание.

Шедьовърът е на 68-годишната Асие Насуфова, обявена за майстор на баклавата за 2022 година в кулинарно състезание в кубратското село Горичево. Събитието се проведе за 10-ти пореден път в рамките на празника на селището, а местните твърдят, че е единствен по рода си в региона и страната конкурс, който отличава най-добрите майстори на баклави.

Жури, което включваше и гостите от турската делегация, пристигнала за празника в Горичево чак от община Субашъ, оцени произведенията в различните категории за вкус, вид и оригиналност.

Във висшата лига или казано по друг начин – най-добрите сред добрите, бяха отличени с бронзов, сребърен и златен медал.Бронза отиде при Тюркян Ибрям , среброто при Зинеб Бейтулова, а златото за Асие Насуфова. Най-добрата майсторка на баклава за годината е живяла дълги години в Русе и е била готвач и баничар.

Чуйте историята на Асие Насуфова и тайната на високо оцененият и шедьовър в разговор на Христина Димитрова :


Снимки отсъбитието: razgradnews

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предсрочните избори са по-вероятни

Президентът Румен Радев връчи днес първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски. Номинираният за министър-председател е  професор по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов". Бил е член на Управителния съвет на Български лекарски..

обновено на 05.12.22 в 13:37

Иновативен пчелен кошер

20 години Йордан Братанов от великотърновското село Въглевци е сред водещите производители   на пчелни кошери. Последните 16 години семейството му се занимава основно с биопроизводство на мед и пчелни продукти. Отглеждат 200 кошера в село със сравнително суров климат. Йордан Братанов е повече от обикновен пчелар. Прави експерименти, води си..

публикувано на 05.12.22 в 13:35

Центърът, в който децата прохождат

С още шест месеца е удължена дейността на Центъра за ранно детско развитие в Шумен. Така специалистите, които работят там, ще продължат да помагат на децата и родителите им със сигурност до юни 2023 година. От отварянето на Центъра през 2016 г. до момента са подкрепени над 500 семейства. Кинезитерапевт, специални педагози, логопед и психолог..

публикувано на 05.12.22 в 11:00

Голямото добро на малките хора

Големите учат малките, че когато даваш частица от себе си не се смаляваш, а ставаш по-голям и по-добър и можеш да дадеш още повече. И не е нужно да градиш грандиозни благотворителни планове. Има много начини, които на пръв поглед са дребни, но всъщност са толкова важни- като малките монети, които събират децата в рамките на кампанията „Жълти..

публикувано на 03.12.22 в 08:40

Депутат пази част от US бомбардировач

Част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър, свален през Втората световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от „Продължаваме промяната“ Стоян Георгиев. По серийния номер той успява да намери информация за самолета от документи в американските военни архиви, които потвърждават, че този..

публикувано на 02.12.22 в 13:54

Коледни капани на пазара

Еуфорията около пазаруването за предстоящите празници и увеличеният брой сделки, който се очаква, предполагат и по-голям дял на измамени или неудовлетворени от покупките и търговците клиенти. В бързината потребителите рядко имат време да направят предварително проучване на пазара и така често са склонни да реализират „неподходяща“ покупка. Те..

публикувано на 02.12.22 в 13:01

Верен на "Лада" 46 години

Във времето, когато някои шофьорите сменят по 3-4 коли, втора ръка, внос отвън, има и традиционалисти, които си държат на старите, изпитани соцвозила. Чакали са ги по десет години и сега не биха ги заменили и за най-модерните коли с всевъзможни екстри. Неджиб Бозов от Шумен е един от заклетите привърженици на "Лада". Направил вноска през 1976 г.,..

публикувано на 02.12.22 в 11:14